Hoppa till innehåll

Rekordnyheter, hård Facebookretorik, Spotifydanser och frågan om applåder

Therese Sundahl, sångerska i Excess, är krönikör hos Dansbandsnytt. Foto: Privat

Therese Sundahl, sångerska i dansbandet Excess, fick branschen och kommentarsflödena att näst intill vibrera efter sin förra krönika hos Dansbandsnytt. Då ställde hon frågan om hur man kan välja att gå ut och dansa till Spotifymusik istället för till levande dansband. I flera nyhetsartiklar och krönikor togs ämnet upp, men det var just Therese som satte bollen i rullning. Och den har nog inte landat ännu…

Även i den här krönikan berör Therese de så kallade Spotifydanserna, men även en hel del andra ämnen. Och så avslutar hon med en fråga som kan väcka en del tankar och funderingar:

Oj…. Att min förra  krönika skulle väcka sån uppståndelse hade jag väl aldrig kunnat drömma om! I min krönika ställde jag en rad frågor och jag är så otroligt glad över att det var så många som tog sig tid att faktiskt kommentera och dela med sig av sina tankar och åsikter.

För mig känns det värdefullt att kunna kommunicera med dig som läser krönikan. Den blir liksom lite mera levande då. Jag kan konstatera att smaken är som baken och att alla har olika åsikter när det kommer till dansband, dans och musik. 

Det här med Spotifydanserna fick ju en ny vinkling, huruvida det är lagligt eller ej, där misstänker jag att fortsättning följer…. Jag blev däremot varm i hjärtat när jag läste att majoriteten ändå väljer dans till liveband än till Spotify. Tack! 

En kommentar jag skulle vilja lyfta fram lite extra handlade om hur tillgängliga danserna är för de som inte har tillgång till bil. När jag tänker efter så ligger ju många av våra fina logar och parker en bra bit utanför centrum dit varken buss eller tåg går om man har otur. Då förstår jag att det kan uppstå ett litet bekymmer att ta sig dit. 

Vilka dansställen känner du till som har dans året runt och ligger centralt i nån stad? Tipsa gärna! 

Även många andra ämnen har diskuterats hett på Facebook den senaste tiden. Allt från det här med alkohol och dans, om en dans är två eller fyra låtar, och om vi dansband faktiskt ska spela annan musik än den vi har på vår repertoar. 

Stundtals är det riktigt underhållande att läsa och i nästa ögonblick blir jag faktiskt mörkrädd. Alla har rätt att tycka vad man vill, som jag sa. Smaken är som baken. Men jag tycker nog att en del kommentarer är lite väl onödiga och hårda. Varför inte bara gå ut och dansa och ha kul? 

Vad som däremot ÄR riktigt kul är att flera av våra dansband och dansställen den senaste tiden har slagit publikrekord och säsongsrekord. Det är ju helt fantastiskt! Det är ju just det här som branschen behöver! Nya dansställen har startat upp med lyckat resultat och arrangörer utökar med flera danser då publiksiffrorna har varit positiva! 

Jag hörde även om en dansklubb som har chartrat en buss och åkt på dansresa till Brunnsparken i Örebro, vilket kul initiativ!

Även utomlands är dansband oerhört populära. Flera band har tagit sig ner mot varmare breddgrader och spelat upp till dans och succén har varit ett faktum. Härligt! 

I oktober anordnades den sista Gävlemaran på Estraden i Gävle med lapp på luckan. Men lugn, maran fortsätter i en annan lokal, nämligen i Gävlehovshallen. 

Samtidigt som många verkade dra till Gävle så var det gott om dansare på flera andra danser i Sverige under samma helg. Underbart! Det bevisar ju att det finns många härliga dansare där ute som kan fylla flera dansbanor, samtidigt!

Innan jag avslutar denna krönika skulle jag återigen vilja vända mig till dig som går ut på dans. Oavsett om du dansar eller bara lyssnar: 

– Brukar du ge applåder till bandet? 

Vi hörs snart igen! 

/THERESE SUNDAHL, KRÖNIKÖR

Läs mer om Spotifydanser:

Här är Therese Sundahls förra krönika som startade en våg av diskussioner och debatter, här på Dansbandsnytt och i våra Facebookflöden.

Arrangörer av Spotifydanser kan bryta mot flera lagar och regler. Stim berättar om regelverken och kommande kontroller.

Erica Sjöström gav sitt fulla stöd till Therese Sundahl och hennes krönika.

Tony Irving kommenterade i sin krönika här på Dansbandsnytt ”dansares attityder” till dansbanden.