Hoppa till innehåll

Dansbandssångerska slår larm: ”Spotifydanser kan bli dansbandens död”

Therese Sundahl, sångerska i Excess, är också en av krönikörerna på Dansbandsnytt. Foto: Privat

Therese Sundahl, sångerska i Excess, är en av krönikörerna här på Dansbandsnytt. I sin tredje krönika för Dansbandsnytt ställer hon en mängd frågor till danspubliken, vad besökarna egentligen vill ha. Och så väcker hon frågan om vilka konsekvenserna kan bli när det gäller danstillställningar utan dansband, men med musik från Spotify. ”Det kan bli branschens död” hävdar hon:

Under en tid i mitt liv så hände det att även jag gick ut och dansade. Jag tillhör den kategorin som kan dansa både bugg och foxtrot men som absolut inte är någon proffsdansare! 

Jag dansar för att det är roligt! 

Jag valde att dansa på dansställen i närheten. Så som Fröjden i Jönköping, Huskvarna Folkets Park, Sägnernas Hus i Sandhem och Björnholmens Loge utanför Nässjö. Jag gick på såväl mogendans som moderndans. Ibland åkte jag själv och ibland i sällskap med andra. 

I denna krönika skulle jag vilja vända mig till just dig som dansar och även till dig som gillar att lyssna på dansbandsmusik. 

Jag har ofta funderat på vad det är som avgör vilken dans du väljer att åka på? Hur går just dina tankar? 

Väljer du ett dansställe som ligger på ett behagligt avstånd från där du bor? Kanske max cirka 5-10 mil? Idag, när bränslekostnaderna slår i höjden, borde kanske detta vara en ganska avgörande punkt? Så även entrépriset? 

Åker du till den dans där du vet att dina dansvänner åker? Faller du för det klassiska grupptrycket? Är det avgörande för hur många som anmält sig på evenemanget på Facebook? Blir det trångt eller luftigt på dansgolvet? 

Väljer du dans en vardag eller helg? 

Är det kanske det fantastiska utbudet på fika i pausen som avgör? Att dansgolvet har det perfekta glidet? Fräscha toaletter, alkoholservering, bra förvaring av väskor och att det är bra luft i lokalen? 

Precis som för oss dansband som har favoritställen att spela på så kanske även du som dansar har dina favoritställen att dansa på? 

Vi har många fantastiska och engagerade arrangörer i vårt land som verkligen brinner för att anordna dans. Är det viktigt för dig som dansar att det är en trevlig och bra arrangör?

Eller är det helt enkelt dansbandet som avgör? 

I Sverige har vi ett 50-tal turnerande dansband. Då räknar jag band med minst fyra musiker på scenen. Utöver det finns det även en mängd duos och trios och även en och annan dansbandsartist. 

Alla vi band lägger ner otroligt mycket tid och pengar på vår produktion. Allt för att du som dansar och lyssnar ska få en så bra upplevelse som möjligt. Utöver det ska turnéfordon underhållas, det ska repas in nya låtar, ekonomin ska skötas, vi ska vara aktiva på sociala medier plus en massa annat som inte ryms här. 

Mycket hårt arbete, förutom det som syns på scen, som du som dansare/lyssnare kanske inte tänker på alla gånger.

Så till min sista fråga. Tillhör du den kategorin av dansare som hellre åker på en Spotify-dans än att dansa till ett live-band? 

Jag personligen är rädd för att det här med dans till Spotify-lista kan bli döden för oss turnerande dansband. Jag vill och jag hoppas verkligen att dessa danser inte kommer att konkurrera ut dans till live-band utan får vara ett komplement. 

För om Spotify-danserna tar över, kommer vi definitivt inte ha några dansband kvar i Sverige. Vi blir arbetslösa. 

Kommer det sluta med att vi band endast producerar musik som spelas på Spotify-dans? 

/THERESE SUNDAHL, KRÖNIKÖR