Hoppa till innehåll

”Det är ren stöld”: De höjer sina röster om ”Spotifydanser”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 6 min read
Anders Nordlund och Fredrik Grönvall, kapellmästare i Fernandoz respektive Voize. Foto: Joakim O. Agerskov

Debatten om danser till spellistor – utan levande musik – tar ny fart inför det möte som anordnas nästa vecka i ärendet. Senast i raden av dansbandsmusiker att reagera är Anders Nordlund i Fernandoz och Fredrik Grönvall i Voize.

Kapellmästarna i dansbanden Fernandoz och Voize strålar samman i ett konferensrum mellan några spelningar under en kryssning på Viking Lines Cinderella. Och det blir ett samtal med Dansbandsnytt om hur dansbands-Sverige egentligen mår i dagsläget, om alkoholservering på dansarrangemang, och dessutom om så kallade ”Spotifydanser”, alltså danser som anordnas till musik från spellistor, och där det inte finns något liveband. 

– I egenskap av både musiker och låtskrivare så anser jag att de här Spotifydanserna – med de som inte gör rätt för sig – att det är ren stöld, om de använder musik utan att betala för det. Det är stöld! Det är det enda jag har att säga om det, förklarar Anders Nordlund.

– Jag håller med, till 100 procent, säger Fredrik Grönvall, och fortsätter:

– Man går alltså till sin danslokal, dricker sitt vatten och har med sina handdukar och sen kan man dansa med alla som är där, för man vet att alla som är där är duktiga på att dansa. Och så slipper man vara ute på ställen där det serveras alkohol och där det finns folk som bara tar plats och inte kan dansa. Det här är en allvarlig utveckling.

Spotifydanser och regelbrott

Danstillställningar till spellistor på Spotify är förenat med flera möjliga regelbrott och riskerar att slå hårt mot både dansband, låtskrivare och arrangörer av dans till liveband. 

För att få anordna dans till musik från spellistor krävs att man rapporterar spelad musik och betalar till både Stim och SAMI, samt använder en annan tjänst än Spotify, som endast är till för enskilt bruk.

På tisdag kväll anordnas ett digitalt möte där representanter från Stim och SAMI deltar, och som Pär Winberg från Atenzia Records har tagit initiativ till. Mötet är öppet för alla som är intresserade och engagerade i ämnet.

Saknar den gamla danskulturen

Kapellmästarna för Fernandoz och Voize, som vid intervjutillfället spelade på Cinderella, förklarar hur de saknar den gamla danskulturen där festligheter och dans kan kombineras, precis som under kryssningar. Och att det är viktigt att arrangörer ska kunna servera mat och dryck i samband med danser.

– Ja precis som det var förr på stadshotellen, och i folkparkerna när det ibland gömdes nån påse med starkt i nån buske, säger Anders och skrattar. För då gick folk inte bara på dans utan man umgicks och det var feststämning. Det var en mer social bit i det hela och inte bara dans som det ofta är nu.

– Tyvärr är väl det här delvis en svunnen tid, och det förekommer väl mest här på båtarna.

– Ja man saknar ju folkparkskulturen och de kulörta lyktornas sken som man ju brukar prata om, fyller Fredrik i.

Anders Nordlund och Fredrik Grönvall under samtalet med Dansbandsnytt. Foto: Joakim O. Agerskov

”Proffsdansare och Svenssons”

Debatten om alkoholservering i samband med danstillställningar tog riktig fart i slutet av sommaren sedan Peter Larsson i Larz Kristerz, i en intervju med Dansbandsnytt, lyft problematiken och även kritiserat alkohollagstiftningen, som enligt honom riskerade att ta död på de folkparker som finns kvar.

Röda Korset

Även Andreas Olsson i Sannex har slagit larm om sviktande publiksiffror generellt sett. ”En gång i tiden var det 90 procent ´Svenssons´ och tio procent dansare ute. Nu är det tvärtom och även om vi gillar vår danspublik så har den trenden skrämt bort den breda publiken” sa Andreas till Dansbandsnytt för ett par veckor sedan.

– Ibland kommer det fram folk till mig och frågar: ”Hur många danskurser behöver jag ta för att kunna komma ut och lyssna på er?”, berättade Andreas för Dansbandsnytt. Och Fredrik Grönvall i Voize håller med:

– Det är ju det som är felet. För det är nästan som att de så kallade proffsdansarna tror att de äger dansbanorna eftersom de kan dansa. Medan andra som kanske bara vill gå ut och lyssna, ta en öl och dansa lite – de anses mest vara i vägen för dansarna.

Och Anders Nordlund fyller i:

– Ja det har väl blivit så i hela världen i övrigt att folk grupperas in i olika fack. Och så verkar det ha blivit i den här branschen också. Jag tycker att det vore bättre som det var förr, med folkparker, där ung som gammal och alkoholpåverkad som nykter kände att de fick vara med. Och där det var en blandning av musiken med allt från gammeldans till modernt. Folk gick ut för att roa sig och ha kul.

Ett hoppfullt läge trots allt

Men Anders Nordlund och Fredrik Grönvall berättar också om hoppfulla perspektiv, och där fler är på väg tillbaka till dansbanorna efter pandemin.

– Jag tycker ändå att det känns bra för Voize. Vi är bara ett deltidsband och gör 50 jobb om året och tycker att vi har bra publiksiffror. Tidigare var vi mer åt den moderna genren men nu är vi lite mer åt det mogna hållet även om vi fortfarande spelar de modernare låtarna. Vi är nöjda, men det kan förstås bli bättre.

– Ja jag tycker att det har kommit igång bra efter pandemin i det stora hela, säger Anders. Branschen fick sig ju en rejäl smäll under pandemin och det var väldigt trögt den första tiden efteråt på vissa ställen, medan det var full fart direkt på andra platser.

Var ser det bäst ut just nu?

– I den delen av landet där det är tätast mellan dansställena, i södra Sverige och Skåne bland annat. Där är det full fart. Och mycket bra publiksiffror. Sen har vi ett stråk i Mellansverige där vissa har tappat kanske en tredjedel av publiken. Men så sakteliga är de på väg tillbaka tack och lov, avslutar Anders Nordlund.

/NIKLAS LINDH, REPORTER