Sångaren i Larz Kristerz, Peter Larsson, är bedrövad över hur regelverken kring alkoholservering i folkparker och danslogar påverkar danskvällarna. ”Svensk alkoholpolitik är rena döden för parkerna”, säger han till Dansbandsnytt.
De strikta svenska regelverken kring alkoholtillstånd och serveringsrutiner försvårar för dansställen att locka publik till danserna. Det hävdar Larz Kristerz sångare Peter Larsson. Han beskriver hur besökare i svenska parker som vill beställa en öl tvingas stanna i ett avgränsat område om de tar en öl, och inte får gå runt i parken, trots att folkparker är avgränsade och instängslade områden.
– Man kan titta på Norge där vi spelar på stora festivaler. Där får folk gå runt överallt med sin öl och det är inget stök eller bråk. De dansar, de dricker sin öl och lyssnar på musiken. Och de har ändå hela området att gå runt på, berättar Peter Larsson, och fortsätter:
– Det är inte som det är i Sverige att de måste stå i en liten fålla och trängas som boskap. Det är väl det största felet. Och faktum är att man måste ju ha se till att skaffa utskänkningstillstånd om man ska få ut ”vanligt folk” på dans. Och vanligt folk behöver vi.
Ett skräckexempel enligt Larz Kristerz-sångaren
Peter Larsson beskriver sina upplevelser av ett ”skräckexempel” i det här avseendet, på en ort någonstans i Sverige.
– Den parken har ett pubutrymme som ligger långt från dansbanan. Då finns det knappt en käft som går och dansar när de hellre går och lyssnar på ett coverband och dricker öl. Varför flyttar de inte upp pubutrymmet till den plats där kafeterian är nu? Byt plats på dem. Låt folk ha lite frihet. De har ju ändå betalat entré och det är vuxna människor.
För en stor andel av danspubliken förekommer det ingen alkohol i samband med dans. Där är det fullt fokus på själva dansen under hela kvällen. Men om man enbart fokuserar på den delen av danspubliken så innebär det färre besökare, enligt Peter Larsson. Han är kritisk till hur alkoholreglementena drabbar besökare som både vill kunna dansa, ta något i baren, och kunna röra sig fritt inom de inhägnade festplatserna.
– Grejen är att när de har alkoholtillstånd så föser de in folk i ett litet hörn, och har besökarna kommit in där så går de kanske inte därifrån, säger Peter Larsson till Dansbandsnytt.
Svensk kommun gick mot strömmen
Men Peter Larsson berättar att det trots allt finns exempel på svenska parker som väljer att tolka reglerna för alkoholservering på ett annat sätt.
– När vi var i Fjugesta på Gropafesten så hörde vi att de hade stridit med alkoholhandläggaren och kommunen, och fått till det så att besökarna fick vara överallt med sin öl i det inhägnade område. De köpte sin öl och gick runt och lyssnade på musiken, de kastade lite pil och köpte lotter, precis som man vill att det ska vara i en riktig folkpark. Och det var smällfullt på dansgolvet hela tiden.
På många håll har besökarna på danstillställningar varit färre den här sommaren och sångaren i Larz Kristerz vill att man ska göra det mer attraktivt att gå på dans i folkparker. Och man bör därmed enligt Peter Larsson, inspireras av en friare tillvaro för dansbesökare i Norge.
– Det är ju nya tider naturligtvis och en del har kanske skaffat andra nöjen. Ändå finns det ju ett inneboende behov av att komma ut och träffa folk och då är dans i folkparkerna så viktiga. Men då hamnar de i de här fållorna där det serveras öl. Norge är däremot ett lysande exempel. Där är det inga problem, avslutar Peter Larsson.
/Tur-Åke Lindkvist, reporter