Hoppa till innehåll

Sju veckor efter avskedet med Jannez: ”Saknar du musiken Jan Oscarsson?”

Jan Oscarsson till vänster, tillsammans med Peo Grufvelgård, i samband med att Jannez fick ta emot Krokoms kommuns kulturpris 2023 härom veckan. Foto: Laxsjö Bygdegård

Det blev en makalös avskedsturné för Jannez med utsålda hus var än de drog fram. Men hur känns livet idag – sju veckor efter den sista spelningen i Aspåsnäset? Dansbandsnytt ringde upp Jan Oscarsson för att höra om han har börjat sakna livet som dansbandsmusiker…

Nu har Jan Oscarsson fått lite mer distans till den otroliga sommar som det omåttligt populära dansbandet Jannez fick uppleva under sin avskedsturné. Hur ser han tillbaka på det som hände? Vad fyller han sina dagar med? Och finns det någon längtan tillbaka till musiken? I en intervju med Dansbandsnytt berättar Jan om livet ser ut idag, och hur det känns när han tänker tillbaka på avskedet till fansen.

– Man saknar att spela och vara ute bland folk. Helt klart. Men samtidigt är det lite skönt att vara hemma och göra det som man inte har kunnat göra förut. Men under pandemin, när vi inte kunde vara ute och spela så då kändes det efter tio helger att man ville ut och spela. Så vi får väl se om det börjar klia i fingrarna framåt november.

Har du nåt på gång kanske?

– Nej, det blir nog inget mer spelande. Inget turnerande i alla fall. Det tror jag inte. Men man ska aldrig säga aldrig även om det verkligen känns som att det får vara bra ett tag.

Men utesluter du att det skulle vara möjligt att hoppa in på kortvikariat i band som kanske behöver hjälp framöver?

– Nja, jag tror inte det. Men om det skulle bli nåt mer nån gång så skulle jag nog spela med Peo (Grufvelgård) och Ante (Glad). Ola är ju i Black Jack nu så det är väl kört… 

Ola Jonsson återvänder alltså till Black Jack i mitten av november – det band som han spelade tillsammans med för 23 år sedan.

Hektiska veckor efter avskedet

De sju veckorna efter den sista spelningen med Jannez, har varit hektiska för Jan. Men på ett helt annat sätt än tidigare.

– Ja va fasen, man håller ju på hela tiden med nåt. (Skratt) Jag håller på mycket med film och så. Jag har filmat lite konserter, och så har jag gjort lite reklamfilmer. Det gjorde jag också under pandemin, och nu har jag gjort 12 stycken filmer från en guldkväll här på bygdegården i Laxsjö som Krokoms kommun anordnade då det delades ut en massa priser. Så filmerna därifrån är jag klar med precis nu.

– Och sen har jag ju jobbat här på bygdegården. Jag är ordförande här och vi har ganska bra driv i föreningen, och då får man ju vara i den miljö som man gillar.

Vad är det som är viktigt just nu för bygdegården i Laxsjö som du ser det?

– Det är väl att vi lyckas hålla igång med lite arrangemang och grejer så man får in pengar så man kan ha bygdegården varm hela året, och öppen för folk som vill ha den igång. Och det händer grejer hela tiden där.

Vad är det mer du har på gång?

– Det kanske kan bli mer med film och så. Jag har också funderat på om vi ska börja röja i skogen. Det finns allt möjligt som man kan hålla på med som faktiskt är lite roligt. Och så känns det faktiskt fortfarande som att jag har lite semester… (skratt)

Fick ta emot kulturpris

Härom veckan fick Jannez ta emot Krokoms kommuns kulturpris 2023. Utdelningen skedde i bygdegården i Laxsjö. Det här är kommunens motivering till att Jannez fick priset:

”Från 1976 har årets kulturspristagare skapat, utvecklat och bidragit till ökad kulturellt välmående i Krokoms kommun, likväl som i hela Sverige. I 47 år har det eminenta dansbandet inte bara dragit storpublik på sina turnéer och varit omåttligt populära bland sina fans – de har också varit otroligt goda ambassadörer för Krokoms kommun.

De har inspirerat både gamla och nya dansgäster, men också unga musiker att fortsätta spela och utveckla dansbandsgenren – de har fört kulturarvet vidare. De sätter nu punkt för sitt livsverk, med fanan i topp.”

Här kan du läsa en personlig intervju med Jan Oscarsson som Dansbandsnytt gjorde i augusti, inför de allra sista spelningarna med bandet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER