Hoppa till innehåll

När Olle, Hasse och Dennis bjöd på skönsång i ottan direkt i SVT

Olle Jönsson, Dennis Janebrink och Hasse Carlsson deltog i SVT:s direktsändningar från Malung, liksom medlemmarna i Playtones. Foto: Kurt Sundin

Med bara någon vecka kvar till årets dansbandsvecka i Malung så blickar Dansbandsnytts grundare Niklas Lindh tillbaka på minnen från några av hans 28 dansbandsveckor genom åren. Niklas har besökt arrangemanget från år 1992 och framåt. De flesta gångerna har han skildrat Dansbandsveckan i Sveriges Television och Sveriges Radio, men från förra året för Dansbandsnytts del. Här delar han med sig av ännu ett minne från åren i Malung, som verkligen sticker ut…

Niklas Lindh: 2010 utsågs inte Lasse Stefanz till årets dansband på Guldklavengalan – så som den då ibland ifrågasatta traditionen bjöd – utan det var Flamingokvintetten som kammade hem priset. Det firades ordentligt av många. Jag och den grymma TV-fotografen i Malung, Kurt Sundin , utgjorde SVT:s team på plats och levererade material till höger och vänster – till Rapport, Aktuellt, SVT Gävledala (som det hette då) och vi sände direkt via vår uplinkbil till diverse SVT-program, bland annat till SVT Morgon.

Vi hade pratat med flera band under galakvällen och fått löften från musiker, som trots en del festande under kvällen, utan problem skulle masa sig upp och kunna vara med i direktsändning i SVT i ottan. En av musikerna som lovade att dyka upp var med i ett av de heta banden just då. När Kurt och jag rullade in på parkområdet strax före kl 05 på måndagsmorgonen för att förbereda inför ett flertal liveinhopp i SVT:s morgonprogram, så pågick dock efterfest i en orkesterbuss.

Det var dansbandsmusikern, som hade lovat att medverka i SVT, som nu var påtagligt alkoholpåverkad och som fokuserade mer på de kvinnliga besökarna i orkesterbussen. När jag gick förbi och påminde om hans löfte, så garanterade han att han skulle fullfölja sitt löfte och ställa upp – men ögonen signalerade allt annat än närvaro. Jag strök honom från vårt körschema när jag lämnade bandets buss.

När Kurt och jag hade ställt in parabolen mot rätt satellit och var redo för att sända direkt, så visade det sig som väntat att sångaren i fråga inte skulle dyka upp. Den sista som lämnade orkesterbussen var en yngre kvinna som snabbt försvann från fordonet. Efterfesten var över, och ljuden från bussen hade tystnat.

Lästips: Nakenchocken i Malung – i direktsändning i parken

Lästips: När vi sände Guldklavengalan direkt i SVT – från ett barskåp

Röda Korset

Men istället – precis lagom till det var dags för direktsändning – så kom tre lite äldre gentlemän från olika håll mot mig och Kurt. De strålade som solar, trots att efterfesten sannolikt hade pågått under lång tid, och trots att klockan endast var omkring sju på morgonen.

Dennis Janebrink och Hasse Carlsson från Flamingokvintetten var på ett strålande humör och kom sida vid sida, samtidigt som Olle Jönsson från Lasse Stefanz kom i taxi till parken, från St Olofs Hotell. 

Tv-sändningen startade och de tre herrarna berättade med stor glädje om den fantastiska guldklavenkvällen. Och när jag, mot slutet av intervjun, föreslog att lite spontan skönsång så här på måndagsmorgonen kanske kunde väcka en och annan med ett stort leende, så lyste särskilt Dennis upp i hela ansiktet. Han tog ton, tillsammans med Hasse – i den fantastiska klassikern ”Där näckrosen blommar”, och inom några sekunder så hängde Olle Jönsson med i ljuv stämsång.

Det direktsända ögonblicket i SVT beskrevs av flera i branschen som ett unikt ögonblick, där tre av branschens giganter strålade samman, i soluppgången, bara några timmar efter att efterfesten hade klingat av. Själv njöt jag av det som hade hänt och den tillfälliga trions skönsång i ottan, i den för övrigt stillsamma folkparken.

”Fjärran där björkskogen drömmer, drömmen som aldrig jag glömmer. Där är det näckrosen blommar. Drömvit i stilla ro”.

/NIKLAS LINDH, KRÖNIKÖR