Hoppa till innehåll

Nakenchock på scenen under Dansbandsveckan – programledarna fick tunghäfta

Bilder från 1997 då Bhonus medverkade i radiosändningen från Grönlandsparken. Om det finns några bilder från själva "nakenchocken" är i dagsläget oklart. Foto: Privat

Bhonus och Dansbandsveckan brukar vara en fartfylld och älskad kombination. Under tisdagen spelar bandet i både Grönlandsparken och Orrskogens Folkets Park. Men särskilt en gång har Bhonus näst intill chockat sin omgivning och stått spritt språngande nakna på scenen i Malung…

Dansbandsnytts grundare Niklas Lindh är nog en av de journalister som har bevakat Dansbandsveckan i Malung flest gånger. Från år 1992 och framåt har han journalistiskt försökt att göra dansbandskulturens röst hörd som anställd inom SVT och SR under 25 år. I år besöker Niklas Dansbandsveckan för 29:e året, och här bjuder han på ett naket minne – med tulpaner som B(h)onus:

Niklas Lindh: I mitten av 1990-talet hade Dansbandsveckan växtvärk, enligt vissa besökare. Det var tre dansbanor i folkparken, och det fanns åsikter om att festivalen i Malung inte fick bli större än de totalt 13 000 besök som räknades in under veckan i mitten av 90-talet. Men det brydde sig varken arrangörerna eller besökarna om – för allt professionaliserades med tiden steg för steg, och i parken finns sedan många år tillbaka hela sex dansbanor, och sammanlagt uppemot 50 000 besök under veckan är ingen ovanlighet.

Gratis underhållning i Grönlandsparken i centrum var redan från början en publikmagnet. Torbjörn Korsell var en mycket populär programvärd i parken under massor av år, och år 1997 – för 27 år sedan – hade han godheten att upplåta två timmar varje eftermiddag av sin scentid, åt direktsändningar för P4- kanalen Sveriges Radio Dalarna. 

Det blev jag och den dåvarande medarbetaren på Radiosporten, Anders Ferm, som fick hålla hov varje dag från scenen, tillsammans med gäster i mängd – och där livemusik var det som dominerade. Det föll sig nog så att varken jag eller kollegan Ferm var fullständigt opartiska när det gällde vilket vi tyckte var Sveriges bästa dansband. Göteborgarna i Bhonus, under ledning av Hans Östh, ansåg vi var så ”goa gubbar” att de borde vara självskrivna att få spela i folkparken på Dansbandsveckan. 

Arrangörerna hade vid det laget inte bjudit in bandet att spela på kvällstid i folkparken. Som ett led i ett möjligen otillbörligt gynnande för att kanske påverka arrangörerna, hade vi på oss kycklinggula t-shirts med texten ”Bhonus – hur goa e dom då..” Det var andra tider då….

Då hände det som garanterat påverkade både arrangörer och i synnerhet publiken. En för oss programledare helt oväntad nakenkupp utspelade sig nämligen i direktsändning (i radio), vilket tillsammans med fantastiskt bra musik definitivt ledde till att bandet året efter bokades in till Orrskogen. Bhonus var självskrivna på Dansbandsveckan så länge det fortsatte att vara aktivt, och även på senare år då bandet har återuppstått för en handfull spelningar varje år.

Mitt under radiointervjuer på scenen, mellan två livelåtar, började medlemmarna i Bhonus att ta av sig kläderna. Programledarkollegan Ferm och jag tappade hakan och hade i princip tunghäfta. Det ena plagget föll, efter det andra. Och till slut återstod inte ens kalsongerna. 

Med skicklig precision lyckades dock, så vitt jag kunde uppfatta, de mer centrala delarna döljas med hjälp av tulpaner, som bandmedlemmarna hade haft i gömmorna. Lite som ballongdansen, fast med tulpaner istället för ballonger. Så kreativt.

Röda Korset
Tulpaner var grejen för Bhonus i slutet av 1990-talet. Foto: Bhonus

Publiken jublade och älskade bandet, men huruvida jag eller Anders Ferm på något sätt lyckades förmedla det som hände till radiopubliken, är en gåta. Sannolikt var radio ett ganska otacksamt medium i det här sammanhanget.

På den tiden fanns det en tradition att mot slutet av Dansbandsveckan, slänga arrangörerna i den fontän, som då var en del av Grönlandsparken, alldeles invid scenen. Idag står där en mer ändamålsenlig dansbana på den plats där fontänen fanns. 

Festivalens marknadsansvarige, Lars Bälter, fick många gånger bada i fontänen, och nu var det också dags att bada för både mig och kollegan Ferm. Någon stack också åt oss varsin öl från Toms krögartält, innan vi skulle fotograferas. Det var som sagt andra tider då….

Under många år var det för oss helt givet att träffa Bhonus i samband med deras besök i Malung – ibland under fartfyllda grillkvällar hemma hos Torbjörn Korsell, eller under någon av kvällarna före torsdagen i folkparken. Bandet trivdes nämligen så bra i Malung att de alltid kom förbi med orkesterbussen några dagar ”för tidigt”.

Bhonus blev under mängder av år en särskild bonus för besökarna av Dansbandsveckan. Och sedan ett par år tillbaka har bandet återuppstått och finns nu på plats under Dansbandsveckan. Den här gången finns dessvärre inte Ulf Georgsson med bakom trummorna, då han avled tidigare i år. Men spelglädjen och musiken lever vidare, och inte minst alla minnen från ett av våra riktigt rutinerade och klassiska band. 

Och vem vet. Kanske finns det någon enstaka som var på plats under radiosändningen 1997 och som än idag minns de vackra tulpanerna…..

/NIKLAS LINDH, DANSBANDSNYTT