Hoppa till innehåll

Larmet från dansfotografen: ”Det här kan bli slutet för dansbanden”

Fredric Greverud driver Dunkens Dansbilder på Facebook. Foto: Privat

Han är en välkänd profil inom dansbands-Sverige och har fotograferat under mängder av danskvällar de senaste 12 åren. Men nu är Fredric Greverud som driver ”Dunkens Dansbilder” oroad på riktigt: ”Det är extremt tråkigt med folk som väljer Spotifydanser istället för att åka och dansa till liveband”, säger han.

Debatten om så kallade Spotifydanser har varit intensiv under hösten efter flera krönikor och artiklar hos Dansbandsnytt. Och härom dagen slog Fredric larm om situationen i ett Facebookinlägg på Dunkens Dansbilder. ”Det är dags att inse fakta” skriver han, och konstaterar att danskvällar till spellistemusik leder till betydligt färre besökare på dans till liveband.

– Det måste hända någonting! Jag tröttnade och kände att jag måste skriva någonting om det här.

Det är få som har en lika bred bild av dansbands-Sverige idag som Fredric med tanke på hans fotoverksamhet som han driver helt ideellt. Bilder från danserna lägger han ut på sin Facebooksida och han får hundratals reaktioner efter varje danstillställning.

När Dansbandsnytt ber Fredric att se tillbaka på dansåret 2023 så konstaterar han att det har varit färre besökare än vad man skulle önska, och hans slutsats är att Spotifydanser är ett av skälen till att färre går ut på dans till livemusik.

– Jag hoppas att många tar åt sig av det här och att de lägger ner Spotifydanser. För de måste inse fakta. Och andra måste också inse allvaret och inte gå på sånt här. Det är viktigt för att arrangörer av dans till livemusik ska ha en möjlighet att överleva. 

Dans till Spotifymusik inte tillåtet

Fenomenet med Spotifydanser uppmärksammades först i Dansbandsnytt av nyhetssajtens krönikör Therese Sundahl och därefter har en mängd nyhetsartiklar berört fenomenet.

Stora delar av dans-Sverige har engagerat sig i debatten som har flödat under hösten, och Pär Winberg som driver Atenzia Records tog initiativ till en informationskväll via Teams som lockade 160 deltagare. 

Bland mötesdeltagarna fanns både musiker, låtskrivare, dansklubbar, arrangörer och andra intresserade. Och deltagarna fick lyssna på information från sakkunniga inom organisationerna Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) och SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) som svarade på frågor under mötet.

För att få anordna danskvällar till spellistemusik så måste man betala ersättning både till låtskrivarna och till musikerna som har spelat in låtarna – och låtar som har spelats ska rapporteras in till just Stim och SAMI. Det är för övrigt inte tillåtet att spela musik via Spotify. Den tjänsten får endast användas för privat bruk. Istället finns det andra tjänster som ska användas för att få framföra musik i offentliga sammanhang, där dock licenserna kostar betydligt mer än ett Spotifyabonnemang.

Det kan dansbanden göra

Fredric Greverud tror dock att det finns flera viktiga faktorer för att dansbandskulturen återigen ska bli mer intressant för fler framöver. Och där påpekar han att en del av ansvaret ligger på dansbanden själva.

– Ja banden kan ha sin lilla uppgift att uppdatera sin låtrepertoar. Många dansare säger till mig att de vill höra andra låtar också, exempelvis såna som spelas på radio. Att banden gör sina egna covers på dem.

– Det är viktigt att banden har sina egna låtar som de spelar, men jag tror det är bra om de även tar in populära låtar som spelas på radion.

Så började satsningen på Dunkens

Det var år 2011 som Fredric startade sin satsning på att helt ideellt fotografera under danskvällar och därefter sprida bilderna på Facebooksidan Dunkens Dansbilder.

– Jag har alltid tyckt om att fotografera och så har jag varit ute och dansat i nära 24 år. Jag började när jag var 16 och är i princip uppväxt med dans. Och kärleken till både dans och fotografering ledde till det här. Det är väldigt roligt att få visa bilder från danserna i efterhand. Och den uppskattning som jag får för bilderna betyder mycket!

Casanovas spelade i Arboga Folkets Park förra veckan och Fredric fanns på plats. Foto: Dunkens Dansbilder

Fredric fyller 40 år i början av nästa år. Han bor i Hägersten i Stockholm och till vardags jobbar han på ett företag som hyr ut maskiner. Men på vissa vardagkvällar och i synnerhet på helgkvällar bär det av till olika dansställen för att fotografera.

– Det är så givande, men jag skulle verkligen vilja åka på dans över hela Sverige för att fotografera, för det finns så många fantastiska dansställen runt om i landet. Men det här är ju en helt ideell satsning samtidigt som jag har mitt jobb hemma i Stockholm.

Dansarna måste bjuda upp och bjuda in

Fredric avslutar med att ge sin syn på ett annat perspektiv, som kan vara viktigt för att fler ska vilja gå på dans. Det handlar om att man inte ska behöva ha gått en massa danskurser för att våga gå på dans – och att de som är väldigt duktiga på dans och helt går in för den, behöver vara mer inbjudande till nya dansgäster.

– Man borde kunna våga gå ut på dans utan att ha gått en massa danskurser. Man ska inte behöva känna en press över att man kanske inte räcker till.

Hur var det för dig när du började dansa för ett 20-tal år sedan?

–  Det tog drygt ett år innan jag ens vågade gå ut på dans. Jag kom då från en ganska enkel dansklubb som inte var någon sportdansklubb. Det tog nog en tre fyra år till jag ens fick möjlighet att dansa med de här sportdansarna. Man blev nobbad ganska mycket. Och det är väl en känsla som man får än idag att det är så fortfarande.

Hur tror du att det påverkar dansbandskulturen?

– Man måste ju få en chans att få dansa, oavsett om man är proffs eller amatör. Och för mig spelar det ingen roll om man är nybörjare eller inte, för jag kan dansa både nybörjarbugg och mer avancerad bugg.

Vad tänker du om att kunna gå ut och ta ett glas i baren, lyssna på musiken och dansa lite grann, utan att ha gått nån kurs alls?

– Ja att ha möjlighet att gå ut och ta ett järn och dansa ska inte vara ett problem. Så var det ju förr. Det bör vara fullt accepterat att kunna gå ut och ta en öl och dansa emellanåt. 

– Man ska kunna roa sig och ha lite kul och välja själv om man vill vara spiknykter eller få ta sig något i baren. Dansen ska vara till för alla!

/NIKLAS LINDH, REPORTER