Det blev ett mycket stort intresse för det digitala mötet om så kallade Spotifydanser som anordnades på tisdagskvällen på initiativ av Pär Winberg från Atenzia Records.
Bland mötesdeltagarna fanns flera dansbandsmusiker och låtskrivare, dansarrangörer och representanter från olika dansföreningar. Speciellt inbjudna var Roger Lindström från STIM och Marcus Mihaylov från SAMI, för att berätta vad som krävs för att få anordna dans till inspelad musik.
Mötet anordnades via den digitala mötestjänsten Teams för att så många som möjligt skulle kunna delta, och omkring 160 personer var med under mötet.
Initiativet till mötet togs efter det att flera mycket uppmärksammade krönikor och artiklar publicerades här på Dansbandsnytt om danser som anordnas till spellistor. Det ledde till både livliga och tidvis mycket känslostarka debatter i Facebookflödena.
Stora kunskapsluckor
När Pär Winberg från Atenzia Records såg diskussionerna i olika Facebooktrådar efter artiklarna som publicerats av Dansbandsnytt, så insåg han att det finns stora kunskapsluckor om vilka regler som faktiskt gäller. Därför tog han initiativ till tisdagskvällens möte.
– Jag jobbar ju med väldigt många av de här dansbanden som till stor del lever på sina spelningar. Själv har jag inget ekonomiskt intresse kopplat till livespelningar, men jag tycker synd om banden och låtskrivarna. Dessutom tycker jag att det vore bra om alla fick lära sig hur det går till och fungerar och att det faktiskt finns regler för vad man får göra och till vilket pris, sa Pär Winberg i samband med att han tog initiativ till mötet.
En mängd frågor
Under mötet ställdes en stor mängd frågor till Roger Lindström från STIM och Marcus Mihaylov från SAMI och de redogjorde för vilka regler som gäller, och att både låtskrivarna och de musiker som spelar in låtar måste få ersättning för det. Musik som används vid danstillställningar till spellistemusik ska alltså rapporteras in till STIM och SAMI, och det är arrangören som ska betala för den uppspelade musiken.
Dessutom tydliggjordes att Spotify endast är till för enskilt bruk och inte får användas vid den här typen av danstillställningar. Istället finns det andra tjänster kopplat till licenser som arrangörerna får betala för att kunna använda. Ett exempel på det är tjänsten Soundtrack Your Brands, som tidigare hette Spotify Business.
Blir det kontrollrazzior nu?
Dansbandsnytt ställde en fråga under mötet om det nu kommer att bli ”dansrazzior” i form av kontroller ute på olika danser som anordnas till spellistor. Så här svarade Roger Lindström från STIM:
– Nej några razzior blir det inte. Vi får försöka med information och vi hoppas ju att alla de föreningar som är med på det här mötet hör av sig till oss om man inte redan har licens eller avtal. Men vi ska nu försöka att få ut lite mer information om den här saken.
Marcus Mihaylov från SAMI höll med och är mån om att kunna skapa kontakt med arrangörer till dans med musik från spellistor:
– Ja och det är lite svårt för oss att veta hur vi kan komma i kontakt med såna här föreningar och arrangörer. Så vi vill gärna ha tips med hur vi kan nå ut med information till fler om hur reglerna faktiskt ser ut, förutom till alla som är med i det här fantastiska mötet.
/NIKLAS LINDH, REPORTER