Hoppa till innehåll

Fler dansbandsprofiler i protest mot utvisningen av nioåriga Lisa

Bandets Kjellez, Ann-Cathrine Friberg vid Utängens Loge och till höger nioåriga Lisa som hotas av utvisning. Foto: Kurt Sundin/privat/privat

Nu ansluter ytterligare ett dansband och en dansarrangör till kampen för att stoppa utvisningen av nioåriga flickan Lisa till Albanien. ”Vi som träffar så mycket folk måste verkligen vara med och hjälpa till”, säger dansbandsmusikern.

De senaste i raden från dansbandsbranschen att skriva under protestlistorna mot utvisningen av Lisa, är dansbandet Kjellez och dansarrangören Ann-Cathrine Friberg som driver Utängens Loge i Tanumshede.

– Det är inhumant! Man får inte behandla ett barn på det här viset, säger Ann-Cathrine Friberg, och får medhåll av Peter Malmqvist i dansbandet Kjellez:

– Det är helt uppåt väggarna! Det är så fruktansvärt hanterat att ett barn ska rivas upp från sin familj och sitt hem.

Engagemanget bara växer i hela Sverige för att stoppa utvisningen av nioåringen. Och inte minst inom dansbandskulturen har upprördheten och engagemanget växt.

”Hon har sina rötter här!”

I söndags sjöng Erica Sjöström, tidigare sångerska i Drifters, under den manifestation som anordnades i Lidköping till stöd för Lisa. Och under onsdagen skrev samtliga bandmedlemmar i dansbandet Blender under protestlistan.

– Man får inte rycka upp ett barn från sina rötter. Hon har sin familj och sin trygghet här. Jag blir skogstokig när jag hör talas om sånt här. Den här flickan har ingen koppling till Albanien! Hon kan inte språket där, hon har inga band dit och man vet ju att hon kommer att hamna på ett barnhem, säger Ann-Cathrine Friberg.

Flickan är född i Sverige och har bott största delen av sitt liv tillsammans med sin svenska mamma och pappa, i byn Järpås i Lidköpings kommun. Föräldrarna Paulina och Hans Backström har vårdnaden om Lisa och har ansökt om att få adoptera henne, men har fått avslag både av tingsrätten och hovrätten. Detta trots att även den biologiska mamman, som inte finns i Albanien, har ställt sig bakom att flickan får adopteras av paret Backström.

Direkt efter söndagens manifestation i Lidköping. Från vänster: Lisas svenska föräldrar Hans och Paulina Backström, sångerskan Erica Sjöström, Lisa 9 år samt Ericas sångelev Nora Hedström som också sjöng under manifestationen. Foto: Privat

Blender och ”Lilla Hjärtat”

Över 80 000 personer har nu skrivit under protestlistor mot utvisningen – fem av dem är medlemmarna i dansbandet Blender. I en artikel i Dansbandsnytt under onsdagen berättade bandets kapellmästare Lasse Lundberg om sitt och bandets engagemang i flickans ärende. 

Lasse Lundberg har sedan tidigare ett särskilt starkt engagemang för utsatta barn – han var familjehemspappa till Esmeralda, kallad ”Lilla Hjärtat”, som dog tre år gammal av omfattande vanvård efter det att hon flyttats från det trygga familjehemmet efter ett domstolsbeslut, till de biologiska föräldrarna som inte kunde ta hand om Esmeralda.

Nioåriga Lisa var glad över att så många kom under söndagens manifestation i Linköping. Till höger dansbandet Blender, med kapellmästaren Lasse Lundberg vid trummorna. Foto: Privat/Emil Särnehed – SarnehedPhoto

”Otroligt berörd och bedrövad”

Peter Malmqvist från dansbandet Kjellez har också ett starkt engagemang i frågor för utsatta barn, och för både honom och de andra bandmedlemmarna var det ett självklart val att skriva under för Lisas sak.

– Ja det är ju åt helsike rent ut sagt. Och sen hade vi ju det här med Lasse i Blender i bakhuvudet, och att Erica Sjöström sjöng på manifestationen. 

– Sen finns det andra exempel i bekantskapskretsen som handlar om utsatta barn där samhället misslyckas med att skydda dem. Man blir så otroligt berörd och bedrövad…

Om någon ställer frågan om varför dansbandsmusiker och en dansarrangör ska engagera sig i en sån här fråga – vad säger ni då?

– Det är väldigt bra att dansband som möter så mycket människor engagerar sig, säger Peter Malmqvist. Jag skulle också kunna tänka mig att vi kunde ha något på scenen som belyser den här frågan på något sätt framöver.

– Ja jag tror att det har ett jättestort värde att vi också höjer våra röster, för folk här runt omkring vet vilka vi är, säger Ann-Cathrine Friberg. Förhoppningsvis kan det leda till att ännu fler vågar ta ställning. 

– Lisa har det bra där hon är, så ryck inte upp henne från ett tryggt och kärleksfullt hem, för det ger men för livet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER