Hoppa till innehåll

Ny demonstration för nioåriga Lisa – Dansbandssångerskan: ”De måste stoppa utvisningen!”

Erica Sjöström tillsammans med nioåriga Lisa som hotas av utvisning. Bilden till höger visar bara en del av den stora folkmassa som deltog i manifestationen. Foto: Privat

Under söndagen anordnades en ny demonstration med krav på att stoppa utvisningen till Albanien av nioåriga Lisa. Flickan är född i Sverige och har bott hela sitt liv här. Men det påverkar inte Migrationsverkets beslutsfattare.

I fredags demonstrerades det på Gustav Adolfs torg i Stockholm och under söndagen var det dags igen, i Lisas hemkommun Lidköping. Nioåringen är bosatt i Järpås utanför Lidköping hos sina vårdnadshavare, paret Paulina och Hans Backström, som hon ser som sin mamma och pappa.

Migrationsverket har beslutat att flickan ska utvisas ensam till Albanien, och då talar mycket för att hon kommer att hamna på barnhem i landet.

Paulina och Hans har försökt att adoptera Lisa, men har fått nej både i tingsrätten och hovrätten. 

Folk gick man ur huse

Under söndagseftermiddagen genomfördes en manifestation till stöd för Lisa, utanför rådhuset i Lidköping. Torget utanför rådhuset var mer eller mindre fullsatt av kommuninvånare som gått man ur huse för att visa sitt stöd. 

Mängder av besökare hade plakat och banderoller med budskap om att Lisa måste få stanna. Foto: Privat

Bland deltagarna fanns också många av Lisas klasskompisar, som kämpar för att stoppa utvisningen.

– Ja det var så fantastiskt mycket människor som kom. Jag hade inte kunnat drömma om att det skulle bli så många. Det ger ju oss mer kraft och styrka att orka kämpa vidare, säger Paulina Backström till Dansbandsnytt.

Erica Sjöström höjde sin röst

Det hölls flera tal, det framfördes krav om att utvisningsbeslutet måste ändras och sångerskan Erica Sjöström från Lidköping, tidigare frontfigur i Drifters, både sjöng och höjde sin röst för nioåringens sak.

– Det är så orättvist! Lisa är född i Sverige…och att ett nioårigt barn som har sin familj här, sin skola och sina vänner…ska behöva utvisas… Det finns inte ord som räcker till här… Det måste bara stoppas! 

Besökare i alla åldrar deltog i manifestationen. Foto: Privat

Vad är det som gör att du känner så starkt i det här ärendet?

– Jag känner familjen sedan tidigare – Lisas pappa Hans som har mycket kopplingar tidigare till musiken och dansbandsbranschen, och så mamma Paulina som en fantastisk massör som har hjälpt mig när jag har behövt det. Och sen är deras omtanke om att stötta utsatta barn väldigt stark och fin. Det här är en familj med ett stort hjärta och det finns inget annat än att stå upp för dem och vara medmänniska nu!

Vilka var dina starkaste intryck under manifestationen?

– Det bara vallfärdade folk trots gråvädret. Det var så mycket folk, och så mycket barn som stod där och gav all sin styrka och kraft till Lisa. Och otroligt fina tal… Den som ska besluta om det här måste se med sitt hjärta och sin själ, för det finns inget annat än att Lisa måste få stanna kvar här hemma, med sin mamma och pappa.

Erica Sjöström sjöng ”The greatest love of all” och hennes sångelev Nora Hedström sjöng Lalehs ”Goliat”.

Från vänster: Hans Backström (pappa), Paulina Backström (mamma), sångerskan Erica Sjöström, Lisa och sångeleven Nora Hedström. Foto: Privat

Ett enormt engagemang

På Facebook finns en protestgrupp mot utvisningen av nioåriga Lisa. På bara några dagar har den växt från 30 000 medlemmar till det dubbla, och alltfler skriver under digitala protestlistor mot utvisningen.

– Vi hoppas att det ska påverka de som bestämmer, nu när svenska folket säger så tydligt vad de tycker om det här, så att Lisa kan stanna, säger mamma Paulina.

I fredags överklagades ärendet till Högsta Domstolen, och samtidigt jobbar två advokater aktivt med ärendet kopplat till Migrationsverket. Och mitt i allt det som händer, så försöker familjen att ha en slags vardag tillsammans, med jobb och för Lisas del skola, med läxor och så flera olika fritidsintressen.

– Ja vi försöker verkligen, även om det är jättesvårt, för man orkar inte lika mycket som vanligt nu. Vi sover dåligt, vi äter dåligt, vi är stressade och framför allt så ser vi hur dåligt Lisa mår av risken att hon ska utvisas.

Torget utanför rådhuset i Lidköping var i det närmaste fullsatt. Foto: Privat

Vad kan du berätta om Lisas upplevelser av söndagens manifestation?

– Hon tyckte att det var otroligt att det var så mycket folk. Och många som hon kände igen. Det kändes nog gott för henne att det var många i klassen och skolan som var där för hennes skull.

– Och så var hon jätteglad över att Erica och Nora sjöng för henne. ”Tänk att de sjöng för mig” sa hon. Det betydde mycket!  

Här är länken till den Facebookgrupp som vill stoppa utvisningen av nioåriga Lisa – en grupp som nu växer i mycket snabb takt:

https://www.facebook.com/groups/1350727105646089

/NIKLAS LINDH, REPORTER