Hoppa till innehåll

Dansbandet Blender: ”Stoppa utvisningen av nioåriga Lisa!”

Nioåriga Lisa får tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Till höger dansbandet Blender, med kapellmästaren Lasse Lundberg vid trummorna. Foto: Privat/Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Det är starka känslor när kapellmästaren i Blender, Lasse Lundberg, ifrågasätter det ”fullständigt hjärtlösa” i att utvisa nioåriga Lisa till Albanien. Lasse, som har ett särskilt starkt engagemang för utsatta barn, var familjehemspappa till Esmeralda, som i medierna kallades för ”Lilla hjärtat”. Nu har han, och hela dansbandet, skrivit på för att stoppa utvisningen av Lisa.

– Man skickar inte ut ett barn sådär, och är så fyrkantig som de är på Migrationsverket. Flickan bor ju med de som i praktiken är hennes mamma och pappa, som dessutom har vårdnaden om henne. Det är helt fel tänkt, precis som i fallet med Esmeralda där precis allt gick helt fel, säger Lasse Lundberg, kapellmästare och trummis i dansbandet Blender.

Migrationsverket har beslutat att nioåriga Lisa, som är född i Sverige, ska utvisas ensam till Albanien, och då talar mycket för att hon kommer att hamna på barnhem i landet. Den biologiska mamman, som inte finns i Albanien, ska ha framfört sin tydliga vilja att Lisa ska få stanna hos sina svenska föräldrar Paulina och Hans Backström. 

Föräldraparet har ansökt om att få adoptera Lisa, men har fått nej både i tingsrätten och hovrätten – detta trots att flickan har bott merparten av sitt liv i familjen. 

– Det är bara byråkrati. Det handlar inte om hjärta någonstans. Men det kan inte få vara så här! Just barn måste vi ju värna om i alla lägen, konstaterar Lasse Lundberg.

Direkt efter söndagens manifestation i Lidköping. Från vänster: Lisas svenska föräldrar Hans och Paulina Backström, sångerskan Erica Sjöström, Lisa 9 år samt Ericas sångelev Nora Hedström som också sjöng under manifestationen. Foto: Privat

I söndags sjöng dansbandssångerska Erica Sjöström för Lisa på en manifestation i nioåringens hemkommun Lidköping inför något tusental deltagare. Omkring 80 000 personer har skrivit under protestlistor på nätet för att stoppa utvisningen. Och nu är det fler dansbandsartister som sluter upp i kampen för Lisa. 

Något tusental personer deltog under söndagens manifestation. Foto: Privat

Fyra år sedan Esmeraldas död

Samtliga medlemmar i dansbandet Blender har skrivit på protestlistan. Bandets kapellmästare Lasse Lundberg var familjehemspappa till Esmeralda, i medierna kallad för ”Lilla Hjärtat”, som efter beslut i Kammarrätten flyttades från sitt trygga familjehem, till de biologiska föräldrarna. 

Familjehemsföräldrarna Lasse Lundberg och hans dåvarande fru Melinda Jacobs hade förgäves försökt stoppa beslutet om att Esmeralda skulle flyttas från deras trygga hem.

Beslutet i rätten kom att bli förödande. Esmeralda dog i januari år 2020, tre år gammal, efter omfattande vanvård av sin biologiska mamma, som dömdes av hovrätten till åtta års fängelse för dråp. Den biologiska pappan avskrevs från ärendet, men enbart på grund av att han hittades död i sin cell på häktet.

Röda Korset
Esmeralda ”Lilla Hjärtat” blev bara tre år gammal. Foto: Lasse Lundberg

”Man blir fruktansvärt förtvivlad”

Nu har det gått fyra år sedan dess, och flera lagändringar har blivit genomförda. Det har gjorts som en konsekvens av det som hände, för att stärka principen om barnens bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för barn som vårdas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, och socialtjänstlagen. 

– Nu när man hör talas om utvisningsbeslutet av nioåriga Lisa så blir man ju helt förtvivlad. Man kan inte tro att samhället ska kunna vara så här fyrkantigt. Jag kan bara inte förstå det. Det är nästan så att man inte orkar höra talas om det här för man blir så fruktansvärt upprörd!

Dansbandet Blender har nu skrivit på för att stoppa utvisningen av nioåriga Lisa. Pressbild

Var det självklart att ni alla bandmedlemmar i Blender skulle skriva på det här uppropet mot utvisningen?

– Ja det var det. Och alla de andra i bandet känner ju väl till den historia som jag har varit med om. De är fantastiska människor med hjärtat på rätta stället. För dem var det helt självklart att de skulle skriva på, avslutar Lasse Lundberg.

Här är länken till den Facebookgrupp med medlemmar som vill stoppa utvisningen av nioåriga Lisa – en grupp som nu växer i mycket snabb takt: https://www.facebook.com/groups/1350727105646089

Där finns också en länk till den protestlista där nu omkring 80 000 personer har skrivit under i protest mot utvisningsbeslutet.

/NIKLAS LINDH, REPORTER