Hoppa till innehåll

Boom för dansbandens skivsläpp – Sannex släpper första CD:n på sex år

Andreas Olsson laddar för att möta publiken med den första nya CD:n på sex år. Foto: Privat

Mängder av dansband släpper nu under fredagen nya skivor inför sommaren – och flera av dem väljer att ge ut musiken på CD. Sannex är ett av banden, som efter flera år av ändrade planer på grund av pandemin, nu anser att läget är det rätta.

Det har gått sex år sedan Sannex senast släppte ett nytt album. Nu är det dags igen berättar sångaren Andreas Olsson för Dansbandsnytt.

– Ja det var ju meningen att vi skulle ha släppt ett nytt album redan 2020 och vi hade spelat in flera av låtarna, men så kom pandemin. Ett alternativ hade varit att försöka sälja mängder av skivor så folk kunde lyssna när de inte kunde vara ute på dans. Men vi märkte att musiken också behövde dansen för att musiken skulle streamas.

Andreas noterade hur lyssningen på Spotify gick ner under pandemin, så Sannex valde att successivt släppa singlar istället.

– Ja vi sökte oss fram i streaminglandskapet och släppte singlar, men med siktet inställt på att så fort det stabiliserades så skulle skivan ut, och nu är det äntligen dags.

Flirtar med 90-talssoundet

Skivan består av country, schlager och fartfylld dansbandsmusik.

– Ja den förra skivan var ju en countryplatta från Nashville, och sedan dess har vi både varit ute på countryturné, varit med i Melodifestivalen och givetvis spelat till dans. Så vi ville samla ihop allt det på den här skivan med det passande namnet ”All inclusive”.

Vad ska man få för känsla när man lyssnar på plattan?

– Vi har många låtar som påminner om Sannex från 90-talet och då vi flirtar med hela det soundet, den typen av låtar och med humor. Och plattan ska innehålla nåt för alla.

Var det självklart för er att inte bara ge ut ett album digitalt utan också att göra det på CD?

– Ja för mig är det självklart. Inte minst för mötet mellan band och publik. Det är ju ett sätt att i samband med spelningar träffa publiken, gå ut till shopen och signera skivor och prata tillsammans. För vi vill ju också sälja skivan för att få prata med publiken, ta bilder och skriva autografer och så.

Röda Korset

Andreas Olsson har, precis som så många andra, vittnat om ökade publiksiffror nu under våren och ett växande intresse för dans till dansband. Och att inför en sommar med stora förhoppningar då ha med ett nytt album, det är en bra kombination enligt Sannex sångare.

– Ja jag ser verkligen fram emot det och att vi direkt efter spelningarna kan komma ut till shoppen och möta publiken, träffas, ta bilder och prata. 

Det är gott om dansband som precis nu i dagarna släpper nya skivor. Här är några exempel på det:

Larz Kristerz – ”Samlade singlar”

Perikles – ”Check på den”

Martinez – ”I dina händer”

Streaplers – ”Still going strong”

Xplays – ”För evigt”

Sannex – ”All inclusive”

/NIKLAS LINDH, REPORTER