Hoppa till innehåll

”Ett fantastiskt trendbrott nu” – Sannex-Andreas ett halvår efter larmet om dansbandsbranschen

Andreas Olsson ser fram emot en fantastisk sommar. Foto: Privat

Ökade publiksiffror och stark framtidstro – Andreas Olsson från Sannex gläds över ett halvår när en oroande trend verkar ha vänt. ”Det är otroligt roligt att se”, säger Andreas som nu laddar upp för en sommar i parkerna som kan bli den bästa på flera år.

I höstas var dock läget ett helt annat. Larmrapporterna duggade tätt från både dansband och arrangörer om sviktande publiksiffror, samtidigt som flera aktörer valde att lägga ner. 

Andreas Olsson var en av de som satte ord på sina upplevelser av hur dansbandsbranschen mådde i slutet av oktober ifjol:

– Kommer det inte ut mer folk på dans än vad det gör just nu, då kommer vi inte att ha råd att fortsätta.

Är det ett så skarpt läge alltså?

– Ja som det ser ut nu med fyra till fem musiker på scen och man ska plocka ut en lön (vi är inte i närheten av rimliga löner nu), då måste det komma mer folk. Annars måste man höja entrén ytterligare för de som är ute vilket är svårt.

Ett förändrat läge

Men det senaste halvåret har läget förändrats. En mängd olika aktörer, både från dansbanden och arrangörshåll, berättar om en tydlig ökning av intresset att gå ut på dans. Det har lett till att arrangörer som Svenska Dansbandsveckan i Malung och Nya Utängens Loge i Tanumshede, nu tror på en publikökning i sommar som ligger mellan 25 och 30 procent högre jämfört med förra sommaren.

”Malung är en hit” konstaterar Andreas Olsson, inte minst i låten som gavs ut före Dansbandsveckan år 2022. Foto: Privat

Det är också många dansband som har rapporterat om samma positiva trend och som beskriver hur nya besökare går ut på dans och att många yngre har fått upp ögonen för dans till dansbandsmusik.

Även Andreas Olsson i Sannex ser ett tydligt positivt trendbrott och berättar för Dansbandsnytt om publiksiffror på betydligt högre nivåer jämfört med i höstas:

– Jag ser absolut en ökning! Vi ser efter pandemin att dansarna har hittat tillbaka igen. Det har varit väldigt tydligt det senaste halvåret. 

– Det känns jättebra. Det är kanske lite för tidigt för mig att dra en tydlig slutsats av det här, men trots det så har vi sett hur publiksiffrorna har ökat och det har också flera gånger förekommit helt fantastiska publiksiffror.

Kan man hoppas på att det kan handla om en mer långsiktig vändning?

– Vi ska absolut inte säga att vi är vid målet, för branschen behöver fortfarande nå ut bredare och att det ska kunna vara 600 personer på alla ställen – åtminstone med 20 mils mellanrum. Nu konkurrerar man fortfarande om samma 1000 personer inom en radie av 30 mil. Så det är en positiv utveckling men jag önskar även att det kunde vara fler besökare samtidigt på flera ställen som ligger någorlunda nära varandra.

Country och nytt fullängdsalbum

Under vinterhalvåret har Sannex bland annat varit ute på en konserthusturné inför sittande publik, tillsammans med Fredrik Lundman och Gottfrid Krantz. Det blev en hyllad och kritikerrosad turné – ”Country Roads” – från Sundsvall i norr till Ystad i söder.

Country Roads har möts av idel lovord från konserthus runt om i landet.

Och countrymusiken fortsätter att influera bandet. I slutet av den här månaden ger Sannex ut ett fullängdsalbum – det första på sex år – när bandet samlar ihop sina intryck från dansbanan och countryscenen. Det blir ett album med hela 20 låtar att ta med sig ut i sommar-Sverige. Och det är en sommar som Andreas Olsson ser fram emot extra mycket.

– Jag har en riktigt skön känsla inför den här sommaren. Vi har en jättebra spelplan med jätteroliga ställen framför oss. Och eftersom det var ett sånt skitväder förra sommaren så måste det ju bara bli bättre i år. (Skratt) Och att ha med sig en ny platta känns ju extra roligt!

Mer om den plattan kan ni läsa i ett reportage på Dansbandsnytt i slutet av månaden, strax före release.

Från logar till Kungsträdgården

Sommaren erbjuder en mängd olika spelningar som Andreas Olsson lyfter fram.

– Vi är i Utängens loge två gånger – ett fantastiskt ställe! Och så spelar vi två kvällar i Malung. Det är riktigt kul! Dessutom ”En kväll i juni”, Ölandsveckan så klart och så ska vi tillbaka till Järvsö som är ett gammalt favoritställe där Sannex historiskt sett har haft enorma publikrekord.

Sannex gjorde publiksuccé när de spelade på Nya Utängens loge, med Ann-Cathrine Friberg som arrangör. Nu återvänder bandet till Tanumshede – två gånger i sommar.

Dessutom är Sannex ett av de dansband som spelar i Kungsträdgården under Kulturfestivalen i Stockholm i mitten av augusti. I fjol blev det succé när dansband för första gången spelade under flera kvällar på Kulturfestivalen, och även i år blir det dansband i Kungsträdgården.

– Ja och den spelningen kom in relativt sent i agendan. Vi hade ett sånt jäkla bra gig där förra året. Det var ett av de här ögonblicken när man går upp på scenen, tar en selfie, och tänker ”det här är häftigt!”. Och just att arrangören satsar på dansband och att det blev en sån stor succé…. 

– För mig är Kulturfestivalens satsning på dansband både ett viktigt och väldigt roligt tecken. Det är ett erkännande och det blev ett sånt otroligt tryck i publiken. Så heja Stockholm! Och heja dans-Sverige! Nu är vi på gång på allvar!

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Dansband på Kulturfestivalen i Stockholm 2023 blev en dunderhit som upprepas även i augusti i år. Bilden är från när Sannex spelade i Kungsträdgården. Foto: Privat