Hoppa till innehåll

Thomas Deutgen skär ner på dansband – ”förstärker Moderaternas stab i Blekinge”

Thomas Deutgen satsar på politiken i Blekinge. Foto på Thomas Deutgen: Cecilia Jägenmark

Den så kallade ”dansbandsprofessorn”, nöjesarrangören och chefredaktören för tidningen ”Får Jag Lov” Thomas Deutgen skär ner på sina arbetsinsatser när det gäller dansband och evenemang. Istället har han blivit anställd av Moderaterna i Region Blekinge.

Enligt Moderaterna i Region Blekinge kommer Thomas Deutgen att stötta den moderata gruppen inom extern kommunikation och vara en nyckelperson för Moderaterna i valrörelsen år 2026, då han kommer att bli partiets valledare i regionen.

– För mig som regionråd är det viktigt att ha ett professionellt bollplank att luta mig mot. Thomas har lång erfarenhet inom områden vi behöver stärka, säger det moderata regionrådet Sophia Ahlin på partiets Facebooksida.

”Det känns omvälvande”

Thomas Deutgen säger till Dansbandsnytt att han från och med den här veckan är anställd till 75 procent av Moderaterna inom Region Blekinge, och att han gjorde sin första arbetsdag i partiet under måndagen.

– Det känns lite omvälvande. Jag har egentligen inte varit riktigt ny på ett jobb sedan på 1990-talet när jag började jobba på Sveriges Radio. Och när det gäller dansband så har fler och fler uppgifter smugit sig in efter hand. Det känns också utmanande och lite nervöst, men jag tycker verkligen att det ska bli väldigt roligt att jobba politiskt.

Är det några särskilda samhällsfrågor som du har funderat på när det gäller dina insatser inom dansbandsbranschen, som du nu skulle vilja jobba för politiskt?

– En fråga är fullständigt självklar och det är att försöka se om man kan göra nåt åt dansbandsmomsen. Även om jag bara jobbar i Blekinge så är det ändå en början. Sen ska jag jobba med den tillträdande politiska regionledningen i Blekinge som ju handhar sjukvårds- och regionala utvecklingsfrågor så jag kommer nog att ha fullt upp med att lära mig allt sånt.

Om du ska jobba 75 procent för Moderaterna, hur mycket tid blir det då kvar att jobba som nöjesarrangör och chefredaktör för Får Jag Lov?

– Det blir ju så mycket tid som jag väljer själv. Jag är ju entreprenör i mitt tänkande och jag har aldrig sett arbetstiden som 40 timmar i veckan. Men jag kommer att göra färre evenemang och även om jag kommer att jobba med Får Jag Lov så kommer jag att välja uppdragen med lite mer omsorg och istället satsa på lite större galor.

Betyder det här att du på sikt är på väg att lämna dansbandsgenren helt för att istället ägna dig mer åt politik och samhällsfrågor?

– Ja jag har nog inte bestämt det riktigt än. Det här uppdraget var lite för spännande för att säga nej till. Det är så roligt att få vara på den ”andra sidan” än den journalistiska som jag har varit mesta tiden. Så fråga mig om ett år eller två så får vi se.

– Men jag tycker att det ska bli så roligt att göra något helt annat och dansbandsbranschen finns ju kvar, det är jag övertygad om. Så skulle jag bryta ihop i de politiska korridorerna så vet jag ju vart jag kan återvända utan problem.

/Niklas Lindh, reporter