Hoppa till innehåll

Succéstart för Dansbandsnytt – så var den första månaden

Kvartetten bakom Dansbandsnytt: Uppe till vänster: Anders Norin, nere till vänster: Kurt Sundin, i mitten: Niklas Lindh, uppe till höger: Tur-Åke Lindkvist.

Det är idag en månad sedan Sveriges nyhetssajt för dansbandskultur såg dagens ljus. Och intresset och engagemanget har överträffat alla förväntningar.

– Vi har snabbt blivit en aktör att räkna med och vi bemöts med en oerhörd uppskattning för vår professionella och oberoende journalistik, säger Niklas Lindh, samordnare för Dansbandsnytt.

Det var den 13 juli som nyhetssajten Dansbandsnytt tändes upp för allmänheten, och väldigt snabbt spred sig budskapet om den nya sajten som förmedlar nyheter om dansbandskulturen.

På bara en månad har drygt ett 60-tal artiklar publicerats, omkring 70 000 artikelvisningar är registrerade och nästan 3000 personer följer Dansbandsnytt på Facebook. Samtidigt hade Dansbandsnytt en räckvidd på Facebook på närmare 100 000 personer under premiärmånaden, och dessutom cirka 35 000 inläggsinteraktioner!

– Det är fantastiska siffror för en nyhetssajt som precis har startat. Men vi ska komma ihåg att det här är bara början. Vi har höga ambitioner och tydliga målsättningar – och allt grundar sig i professionalitet, oberoende och en kärlek till dansbandskulturen, förklarar Niklas Lindh.

Ett rutinerat startfält

Bakom Dansbandsnytt står de båda rutinerade journalisterna Niklas Lindh och Anders Norin, den före detta SVT-medarbetaren och tv-fotografen Kurt Sundin samt musikern och underhållaren Tur-Åke Lindqvist. De två senare har flera årtionden av erfarenheter och kunskaper om dansbandsbranschen och väldigt breda nätverk.

Till den här kvartetten ska läggas till ett antal krönikörer, som exempelvis Ulf Georgsson, rutinerad dansbandsmusiker inom Bhonus och Flamingokvintetten, samt flitig låtskrivare, och från lördagen anslöt en av våra mest rutinerade dansbandssångerskor, Therese Sundahl från Excess till skaran av krönikörer. Sedan tidigare är den i Mellansverige välkände sportjournalisten Thomas Lind, med ett särskilt hjärta för dansbandskulturens rötter, krönikör på Dansbandsnytt. Dessutom är flera nya välkända krönikörer på ingång, berättar Niklas Lindh.

– Ja så är det. Vi har ytterligare några starka personligheter från dansbandsbranschen på ingång som vi kan presentera i närtid.

Hur finansierar ni verksamheten?

– Än så länge gör de inblandade personerna arbetsinsatser på sin fritid och det är helt enligt planen. Men på längre sikt är tanken att verksamheten ska vara annonsfinansierad. Vi ska se över erbjudandet till annonsörer, men framför allt lägga det huvudsakliga krutet på att ännu fler ska upptäcka det unika med Dansbandsnytt.

– Allt som vi gör är grundat i professionell och oberoende journalistik, att vara lyhörd gentemot danspubliken, dansband, arrangörer och andra intresserade för att ännu bättre förstå vad de vill ha. Vi ska fortsätta och lyfta fascinerande berättelser, både glädjande, inspirerande och ibland utmanande perspektiv och att bidra till att ge den här folkkulturen det professionella mediautrymme som den så väl förtjänar, avslutar Niklas Lindh.

Här kan ni läsa mer om kvartetten som står bakom Dansbandsnytt.