Hoppa till innehåll

Stormig start för årets Dansbandsvandring – de ska gå 340 kilometer till Malung

Dansbandsvandrarna strax efter starten. Foto: Privat

Exakt klockan 10:08 på söndagsförmiddagen gick startskottet för den 34 mil långa vandringen från Tanumshede till Dansbandsveckan i Malung som inleds om en vecka. Men starten bjuder på mycket utmanande omständigheter med storm och regn.

Det är Gobben Haugland som har tagit initiativet till Dansbandsvandringen som nu genomförs för tredje året, med syfte att samla in pengar till någon välgörenhetsorganisation. I år går pengarna till organisationen Min Stora Dag för att ”uppfylla önskningar och sprida livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser”.

Starten på årets Dansbandsvandring skedde under tuffa väderomständigheter.

– Ja regnet börjar visserligen att avta nu, men det blåser uppåt 23 sekundmeter. Enligt prognosen så ska det dock mestadels bli medvind, så det är ju bra, berättar initiativtagaren Gobben Haugland med ett skratt.

Dansbandsnytt ringde upp exakt när startskottet hade gått. Planen är nu att Gobben ska gå hela sträckan på 340 kilometer under de åtta dagarna tillsammans med sin 15-årige son Elias, som var med även under fjolårets vandring. Dessutom kommer de att ha sällskap av olika personer under flera etapper, och där slutmålet är Dansbandsveckan i Malung som inleds under kommande söndag.

Till vänster Gobben Haugland tillsammans med sonen Elias under fjolårets vandring. Till höger en bild från organisationen Min Stora Dag. Foto: Privat/Maja Brand

Lästips: Då inleddes årets insamlingsarbete på Nya Utängens Loge.

Så tuff kan den första dagsvandringen bli

Det finns en strukturerad plan för hur vandringen ska gå till, men den kan behöva anpassas efter olika omständigheter som uppstår.

– Den första dagen ska vi försöka ta oss till Ed, Norra Backe, till campingen där. Och om vi har åtta kilometer kvar i benen så fortsätter vi till ”Dalslands Aktiviteter” och då är det runt fem till sex mil avverkade. Men vi får se när vi kommer till Ed.

Röda Korset

Hur många är ni nu under inledningen av vandringen?

– Det är jag, Elias och Love, och där är planen att vi ska gå hela vägen. Och så har vi två personer från Nya Utängens Loge –Eva och Carita som är med oss åtminstone i början.

Gobben Haugland tillsammans med Larz Kristerz som var med och stöttade Dansbandsvandringen 2023. Foto: Dansbandsvandringen

Hur väl förberedda är ni nu? Hur bra är formen?

– Den är ganska bra. Vi är skadefria och relativt vältränade. Det ska bli härligt att komma uppöver och lägga de första milen bakom sig.

Allt om Dansbandsvandringen kan du läsa här via länken.

Under resan pågår en mängd aktiviteter för att samla in pengar till Min Stora Dag. Bidrag till organisationen kan man skänka via Swish till nummer 123 900 5133. Märk bidraget ”Dansbandsvandringen”.

/NIKLAS LINDH, REPORTER