Hoppa till innehåll

340 kilometer lång dansbandsvandring: ”För livsviktig glädje till svårt sjuka barn”

Till vänster Gobben Haugland tillsammans med sonen Elias under fjolårets vandring. Till höger en bild från organisationen Min Stora Dag. Foto: Privat/Maja Brand

Det handlar om en 34-milavandring – från Tanumshede i Bohuslän med målet inställt på att anlända till Malung lagom till Dansbandsveckan inleds i mitten av juli. Redan under säsongspremiären på lördagen i Nya Utängens Loge kickas årets insamlingsarbete igång. Och nu ska drömmar uppfyllas för svårt sjuka barn.

Det är Gobben Haugland som har tagit initiativet till Dansbandsvandringen som nu genomförs för tredje året, med syfte att samla in pengar till någon välgörenhetsorganisation. På lördagkvällen finns Gobben på plats under säsongspremiären vid Utängens Loge när Streaplers spelar upp till dans – och då ska sommarens insamlingsarbete kickas igång.

– Vi känner oss energiska och motiverade, inte minst eftersom vi startar insamlingsarbetet tidigare än vad vi har gjort förut. Så det känns kul att snart vara igång och kunna kämpa för årets ändamål.

I år är det organisationen ”Min stora dag” som de insamlade pengarna ska gå till. Det handlar om en rikstäckande välgörenhetsorganisation som har till uppdrag att ”uppfylla önskningar och sprida livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser”.

En insamling som berör många

Tusentals barn får varje år vara med om olika inspirerande och positiva upplevelser, som organisationen kallar för ”stora dagar”, och som ska ge kraft till att orka fortsätta kämpa genom tuffa vardagar. Enligt organisationen kämpar idag 200 000 barn och unga med en allvarlig sjukdom eller diagnos.

– Jag tror att det är en insamling som kommer att beröra många människor på ett djupare plan. Och förutom att vi hoppas och tror på ett ännu mer lyckosamt insamlingsresultat än tidigare år, så känns det också bra att vara med och bidra till att organisationens viktiga arbete blir mer synliggjort i samband med våra insatser.

Förra året genomförde Gobben vandringen tillsammans med sin då 14-årige son Elias, och flera personer deltog under delar av vandringen. Det året gick pengarna till Strokeförbundet och insamlingen stöttades av bland annat flera dansarrangörer och dansband.  Dessutom uppmärksammades vandringen i olika nyhetsmedier, vilket ökade kännedomen om insamlingsinsatserna.

På scenen med Streaplers och arrangören

Nu när Dansbandsvandringen genomförs för tredje gången, så har satsningen blivit etablerad. Viljan att ekonomiskt stötta Dansbandsvandringen, när pengarna oavkortat går till Min Stora Dag, tror Gobben Haugland kommer att vara extra stor. Och under lördagskvällen beger sig Gobben till Utängens Loge för säsongspremiären med Streaplers. Och då kliver han upp på scenen tillsammans med arrangören Ann-Cathrine Friberg som själv stöttar initiativet.

– Ja då finns jag på plats tillsammans med min son Elias, och övrig familj och några vänner. På plats finns också några företag som är med och stöttar den här vandringen så den ska gå att genomföra. Så vi ska presenterar öppningen av årets insamling uppe på scenen tillsammans med Ann-Cathrine och Streaplers.

Ni får rätt bra draghjälp av Utängens Loge då?

– Ja jättebra draghjälp. Ann-Cathrine är en underbar människa med mycket energi, en vilja att tänka utanför boxen och att stötta behjärtansvärda initiativ.

Annars då – håller ni på och tränar upp er inför årets vandring så ni ska orka hela sträckan i år igen?

– Ja vi är ute och går en del. Jag har också varit med i nån slags gångtävling via en mobilapp och då gick vi nog en 40 – 50 000 steg om dagen. I år förbereder vi oss lite mer, inte minst rent kroppsligt.

/NIKLAS LINDH, REPORTER