Hoppa till innehåll

Stopp för dansband på Kulturkalaset i Göteborg – Ulf Georgsson: ”Lär er av Stockholm”

Musikern och låtskrivaren Ulf Georgsson har avlidit. Foto: Privat

Ulf Georgsson som är en av krönikörerna på Dansbandsnytt, reagerar nu på det faktum att Kulturkalaset i Göteborg har valt bort dansbandsmusiken i år. ”Skäms Göteborg och lär er av Stockholm” skriver Georgsson i sin krönika:

”Göteborgskalaset”. Ja, så heter det fortfarande i folkmun. Men under åren har man ändrat namn och form. Göteborgskalaset, Gothenburg Culture Festival och sen Kulturkalaset. Ett tag var festivalen en formidabel succé. Göteborgarna själva ställde upp på evenemanget och utsocknes vallfärdade till stan. Personligen har jag både varit gäst och ”kulturarbetare” under åren. För tydligen har dansband ansetts som kultur, då det gäller Göteborgs kulturfestival. Vi dansband har fått vara med på ett (stort) hörn.

De flesta dansbandsanhängarna känner nog till att det är på Göteborgskalaset det händer…
Alldeles nere vid hamninloppet, insprängt mellan Operan och Casinot, ligger Packhuskajen. Hit har tusentals glada gäster vallfärdat under årens lopp. Dessutom har det varit festivalens kanske lugnaste område, nästan helt befriat från stök och fylla.

Många kom för att dansa till de fina dansbanden. En hel del bara för att lyssna på musiken, ta sig en öl och umgås. Det blev många möten människor emellan. För en hel del blev det första gången man fick uppleva ett dansband live. För många gäster blev det en aha-upplevelse, där man upptäckte att ”det där med dansband var inte så dumt ändå”. Kort sagt; dansband på Packhuskajen är vad man på riktigt kan kalla kultur!

Men inte i år!

2023, firar stan lite extra eftersom det var 402 år sedan Göteborg grundades. Pandemin gjorde att vi firar 400 år just i år i stället. Så vad blir det stora greppet i år? Vad är nyheten i år? Hur ska vi än mer lyckas bräcka stockholmarna denna gång och skapa ett Kulturkalas för ALLA?

Svar: genom att skippa dansbanden! 

För nu har de styrande bestämt sig för att skippa dansbanden på Kulturkalaset. 

Packhuskajen får gapa tom i år. 

Det kanske är tur att vi inte bor i Frankrike… Annars hade gator och torg varit fyllda av skogstokiga, uppretade människor som slänger gödsel på trottoarerna och vevar med grepar. Men i lugna Sverige tiger vi stilla och eventuellt knyter vi handen i byxfickan. Eller?

Personligen tycker jag att detta i mångt och mycket är en skandal, det som de styrande gör i år. Dessutom är det inte de styrande som står för notan! Det gör vi, de skattebetalande göteborgarna! Som sagt…tur vi inte är fransoser.

Göteborg har alltid lidit av ett lillebrors-komplex. Vi jämför oss med Stockholm. På Sveriges framsida har vi saltare hav, Feskekôrka, goa gubbar och dansband…

Det är lite ödets ironi då man läser årets program för Stockholms kulturfestival. Hela fyra kvällar med dansband i Kungsträdgården!

Så känn ingen sorg för mig, Göteborg. Men lova att skämmas och erkänn att Storebror slog er på fingrarna denna gång. Där har de nämligen fattat vad kultur är på riktigt!

/ULF GEORGSSON, KRÖNIKÖR

En intervju med projektledaren för Göteborgs Kulturkalas kan du läsa här!

Läs mer om när dansbanden gjorde entré på Kulturfestivalen i Stockholm.