Hoppa till innehåll

Därför är dansbanden inte välkomna på Kulturkalaset i år: ”Vi tvingas prioritera”

Anna Mjörnvik, projektledare för Göteborgs Kulturkalas. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co

Att dans till dansbandsmusik har tagits bort från Göteborgs Kulturkalas väcker allt starkare känslor. Dansbandsnytts krönikör Ulf Georgsson riktar skarp kritik mot arrangörerna, men från arrangörsstaben i Göteborg hävdar man att pengarna inte räckte till för dansbanden i år.

Det är starka känslor och upprörda kommentarer i sociala medier sedan Dansbandsnytt under fredagen publicerade en krönika av musikern Ulf Georgsson. I krönikan kritiserar han arrangörerna av Göteborgs Kulturkalas, som hålls nästa helg, och som i år har valt att ta bort dansbandsmusiken.

Hela Ulf Georgssons krönika kan du läsa här.

Dansbandsnytt har sökt upp Anna Mjörnvik som är projektledare för Göteborgs Kulturkalas, och som jobbar på stadens officiella destinationsbolag Göteborg & Co. Hela den intervjun kan du läsa här:

Vad är skälet till att det inte blir några dansband på Kulturkalaset i år?

– Det enkla svaret är att vi inte har en budget nog att stå för det utbudet själva. Förra året var vi glada att kunna erbjuda dansband och då möjliggjordes det tack vare att Göteborgs Stad gjorde en extra satsning. Och vi vet ju att det här är ett väldigt uppskattat inslag. Men i år görs inte den extra satsningen och då har vi inte resurserna att stå för det själva.

Var det självklart att det var just dansbanden som det skulle sparas in på när ni inte fick budgeten att gå ihop för det som ni ville göra?

– Nej och det här är ju en utmaning som vi alltid står inför. Det finns ju en sådan uppsjö av både genrer och olika aktiviteter och vi ska ju försöka erbjuda det mesta av allt. Men i år fick inte dansbanden plats. Sen hoppas ju vi att vi kommer att kunna erbjuda det igen, men i år blev det inte så.

Har det i någon mån att göra med att ni inte anser att dansbandsmusik är tillräckligt viktigt i det här sammanhanget?

– Oj! Nej! Absolut inte. Nej, nej, nej. Det finns ingen bedömning utifrån den aspekten.

Så hur kommer det att bli nästa år? Kommer dansbanden tillbaka till Kulturfesten?

– Det vet vi inte. Det kan jag inte svara på nu, utan nu har vi fullt upp med att genomföra årets festival. Och när den är avslutad så kommer vi att börja planera för 2024.

Ni går ju en helt annan väg än Stockholms Kulturfestival där dansbanden för första gången spelade under festivalen helt nyligen, och arrangemanget hyllades för det. Hur ser du på deras satsning med tanke på hur ni har valt att göra?

– Så roligt för dom och så roligt att det fanns en möjlighet att lyssna på dansband på den festivalen på samma sätt som man kunde dansa på Kulturfesten förra året. Och förhoppningsvis kan den komma tillbaka. Jag har inget annat att säga om det än att det var bra för dom.

”Lär er av Stockholm” säger Dansbandsnytts krönikör Ulf Georgsson och skriver vidare: ”Känn ingen sorg för mig, Göteborg. Men lova att skämmas och erkänn att Storebror slog er på fingrarna denna gång. Där har de nämligen fattat vad kultur är på riktigt!” Vad säger du om det?

– Det är ett citat som får stå för honom. Det finns inte så mycket att säga, men jag hoppas att han hade möjlighet att vara med i Stockholm och att vi får möjlighet att erbjuda det på Kulturkalaset i framtiden. Vi vet ju att det är en efterfrågad programpunkt.

/NIKLAS LINDH, REPORTER