Hoppa till innehåll

Så starkt ökar dansen just nu: ”Det har vänt på allvar”

Christoffer Bengtsson är kapellmästare i Bob Stevens. Foto: Peter Malmqvist

Glädjen och optimismen tycks nu öka inom dansbands-Sverige efter några utmanande år. De positiva signalerna är starka från både dansarrangörer och dansband. Från bandet Bob Stevens rapporteras om en stark ökning av publik det senaste halvåret – inte minst med alltfler nya dansgäster.

– Jag ser en ökning jämfört med i höstas att det kommer ut ännu mer folk nu. Det ökar faktiskt hela tiden, säger Christoffer Bengtsson som är kapellmästare i Bob Stevens.

Vad tror du att det här beror på?

– Det är väl att pandemin har försvunnit alltmer och folk kommer ut för att fler upptäcker att det är roligt att dansa. Och det ger ringar på vattnen när fler läser om det i medier och sociala medier, att fler vill prova. Positivitet sprider sig!

Christoffer Bengtsson får medhåll av Peter ”Peppe” Söderström i Allstars som i en artikel hos Dansbandsnytt på fredagen berättade om hur en utmanande period för dansbandskulturen nu på ett tydligt sätt har vänt uppåt.

– Det är bara positivt! Och då menar jag verkligen BARA positivt! Folk är fler, de är gladare och det känns verkligen som att det ligger något i luften. Det är som en pendel som har slagit över. Vi är på väg tillbaka. Allihopa!

Allstars med kapellmästaren Peter ”Peppe” Söderström, och så Wonderhorns tillsammans på Gävlemaran i höstas. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Så svarar publik och arrangörer

Tidigare i veckan publicerade Dansbandsnytt en förfrågan på redaktionens Facebooksida om hur dansarrangörer, dansband och publik upplevde påskhelgens danser, inte minst när det gäller besöksantal. Svaren blev många och övervägande positiva:

– Påsken har varit kanon! I Brunnsparken blev det nytt efter-pandemin-rekord med nästan 900 besökare, en ökning på mer än 150 gäster jämfört med samma kväll förra året som fram till igår var vår bästa kväll efter pandemin, skriver Cecilia Rose på Brunnsparken i Örebro.

– Det känns väldigt positivt. Vi tror att vi har ett härligt år framför oss, skriver Tingvalla Dans i Åstorp.

– Det var mycket folk på danserna både i Borås på långfredagen och i Huskvarna på påskdagen, skriver Ken Nilsson.

– Det var mycket folk på Sundspärlan i Helsingborg på skärtorsdagen, skriver Maria Lehmann medan Lena Wennilsjö konstaterar att ”det var mycket folk och trevligt på Kulturhuset i Hudiksvall på påskaftonen”.

Även fler yngre går ut på dans

Bob Stevens kapellmästare säger att bandet klarade sig bra och hade goda publiksiffror även tiden efter pandemin, men att uppsvinget nu är särskilt tydligt. Och han konstaterar att alltfler yngre nu går ut på dans.

– Absolut! Det kommer fler nya dansgäster och alltfler yngre. Det tycker jag är jätteroligt! Särskilt för oss som brukar räknas som ett mogenband så är det riktigt roligt att se när även fler yngre kommer på våra danser.

Det är ljusa tider för Nya Bob Stevens. Foto: Kurt Sundin

Tror du att den här bilden delas av dina kollegor i andra dansband och av dansarrangörer?

– Ja jag hör om en ganska positiv bild. Det verkar komma mer och mer folk till alla banden.

Och Peter ”Peppe Söderström i Allstars bekräftar Christoffer Bengtssons iakttagelser:

– Ja alla mina kollegor som jag pratar med känner samma sak! Vi vill ju tillbaka till ett normalläge nu efter pandemin, där alla verksamheter klarar sig och går runt. Jag tror baske mig att vi kommer att vara där redan den här sommaren.

/NIKLAS LINDH, REPORTER