Hoppa till innehåll

En positiv danstrend, en trasig orkesterbuss och en mara med blås

Allstars med kapellmästaren Peter "Peppe" Söderström, och så Wonderhorns tillsammans på Gävlemaran i höstas. Foto: Emil Särnehed - SarnehedPhoto

Den senaste tiden har varit extremt tuff för Allstars. Orkesterbussen har gått sönder och måste bytas ut och mitt i de logistiska utmaningarna slutade ljudmixern att fungera. Men bandet gläds samtidigt åt en mycket positiv danstrend – och så åt en återförening som lär få taket att lyfta på Gävlemaran nästa helg.

Allstars kapellmästare Peter ”Peppe” Söderström har haft mycket att stå i på sistone, för att få verksamheten att fungera. Bandets buss har nämligen ”skurit” och måste bytas ut – så den senaste tiden har resandet fått ske på ett annorlunda sätt, med mindre sömn och mer slit.

– Ja vi har haft en mindre buss som slutade fungera. Jag tänker laga den och sälja den, men vi har i praktiken vuxit ur den. Så vi står utan buss just nu, men löser den närmaste tiden för alla våra inbokade jobb med lastbilar och personbilar – och sen har vi en ny buss på gång som är under ombyggnad.

Att åka mellan spelningarna i lastbilar och personbilar låter inte optimalt…?

– Nej, för även om vi gör alla spelningar precis som planerat, så får vi dra ett lite tyngre lass under en viss tid med lite knackig sömn och allt vad det innebär. Men det får det vara värt för nu går vi in i våren och snart sommaren, och inom kort är den nya bussen färdig. Jag väljer att vara optimistisk och glad.

Men det är inte nog med att orkesterbussen lade av. För samtidigt som alla logistikutmaningar så gick bandets ljudmixer sönder.

– Ja en olycka kommer sällan ensam. Bussen gick sönder och vi skulle lösa en turné med tre spelningar. Det första stoppet var i Hallunda. Vi var väl lite tröttare än vanligt och när vi skulle börja spela så hade mixern precis gått sönder.

Vad hände då?

– Vi fick paniklösa det och det var jättemånga som var med i den räddningsaktionen. Så vi fick turnén att fungera bra trots allt.

En mycket positiv danstrend

Men utmaningarna med bussen och ljudmixern får inte bandmedlemmarna att tappa modet, för det finns starka positiva nyheter som lyfter hela bandet. Och i praktiken stora delar av dansbandskulturen. Tecknen blir nu allt fler och allt starkare på att publiken är på väg tillbaka till dansbanorna igen – något som får Peppe i Allstars att känna en enorm glädje.

– Det är bara positivt! Och då menar jag verkligen BARA positivt! Folk är fler, de är gladare och det känns verkligen som att det ligger något i luften. Det är som en pendel som har slagit över. Vi är på väg tillbaka. Allihopa!

– Alla mina kollegor som jag pratar med känner samma sak! Vi vill ju tillbaka till ett normalläge nu efter pandemin, där alla verksamheter klarar sig och går runt. Jag tror baske mig att vi kommer att vara där redan den här sommaren.

Återföreningen under Gävlemaran

Redan nästa helg är det dags för en av vårens riktigt stora dansfester – Gävlemaran, i nya lokaler. Under höstens Gävlemara var Allstars förstärkta av blåssektionen Wonderhorns. Det blev en otrolig succé som hyllades enormt av både publiken och arrangören – och nu ska succén återupprepas när Allstars och Wonderhorns återigen delar scen.

– Det känns fantastiskt. Det är ju otroligt roligt! Att de här grabbarna dyker upp är en krydda som man inte kan fejka. Allt känns ännu mer på riktigt…så stort. Kavajen växer och det blir en dimension till. Det handlar om en tydlig energiboost, både på scenen och inte minst för publiken.

– Nya Gävlemaran är verkligen något som vi ser fram emot. Det kommer att bli en riktig höjdare i fantastiskt bra lokaler. Det här ska bli så roligt!

Allstars och Wonderhorns spelar tillsammans på Gävlemaran på fredagkvällen den 12 april.

/NIKLAS LINDH, REPORTER