Hoppa till innehåll

Så skapade Streaplers sitt 65-årsalbum: ”Det här är skälet till att det blev så bra”

Streaplers jubileumsalbum släpptes under fredagen. Foto: Privat

Glimten i ögonen tycks vara starkare än på länge. Hungern och spelglädjen likaså. Sommarens scener har redan börjat välkomna det 65-årsjubilerande bandet. Publiken får nu möta en del av svensk musikhistoria som vägrar att slå av på takten. För nu ska Streaplers fira med publiken – hela sommaren.

– Det är länge sedan vi har varit så taggade som vi är nu med det gensvar som vi får från publiken. Och vi har verkligen superbra stämning i bandet. Det känns verkligen som att alla hjulen på vagnen rullar för fullt, säger bandets trummis och sångare Kjetil Granli.

Det är ett speciellt år nu för Streaplers. I våras fick bandet pris vid den så kallade Manifestgalan för årets dansbandsalbum ”En bra plats i livet”, och bara några dagar senare blev bandet Grammisnominerade. Och så titeln på det album som kom ut under fredagen – ”Still going strong” – passar perfekt ett år som det här.

För nu ska det firas – på flera olika sätt. Jubileumsalbumet är en del i det, ett album som har föregåtts av en lång och genomtänkt process där samtliga bandmedlemmar har varit involverade i alla steg. 

Streaplers på Manifestgalan sedan bandet fått pris för årets dansbandsalbum. Foto: Privat

Gamla låtar som många aldrig har hört

Att skapa ett album lagom till bandets 65-årsjubileum har krävt mycket, och har även involverat några av ”historiens grundpelare”, berättar Kjetil:

– Det känns väldigt bra för på något sätt så knyter vi ihop säcken nu. Vi har gjort ett noggrant urval av låtar. Vi har varit hemma hos Håkan Liljeblad och vi plockade tillsammans ut 50 låtar som vi tyckte var bra, som sedan trattades ner till 25 innan det slutliga urvalet med 14 låtar gjordes.

Hur gjorde ni för att välja låtarna?

– Vi har varit ganska taktiska för vi tog låtar från skivor som inte ligger ute på Spotify. Så för de som inte har en skiva hemma i backen så har de kanske aldrig hört de här låtarna. 

– Och så ville vi göra 2024 års versioner, med sound och arrangemang som är mer anpassat till hur vi låter idag.

Håkan Liljeblad engagerad i processen

Tvillingarna, Håkan och Göran Liljeblad var med redan från början när Streaplers bildades 1959. Håkan, som var kvar i bandet fram till 2013, har varit mest involverad i urvalsprocessen av jubileumsskivan, men även Göran som slutade fyra år tidigare i Streaplers har varit delaktig.

– När vi fick den första grovmixen av plattan så skickade jag den till Håkan och han var helt lyrisk, berättar Kjetil. Han sa ”Det här nog är en av de bästa skivorna som vi har gjort i Streaplers någon gång.” Han sa alltså ”Vi” och det känns så roligt att han fortfarande är delaktig!

– Det är så speciellt, för det här är tvillingarnas hjärtebarn. Trots att de inte är med mer i orkestern så är de väldigt intresserade av vad vi håller på med, och det är så himla roligt för oss att de bryr sig!

”Still going strong” är titeln på 65-årsalbumet.

”En fin och hedersam resa”

Kjetil har varit med i Streaplers under drygt halva dess långa historia – ända sedan år 1990.

Röda Korset

– Det har varit en fin resa och hade jag inte trivts så hade jag aldrig varit kvar. Det är hedersamt att få driva den här traditionen vidare med samma typ av värderingar och musikinriktning.

– Och i alla år har det varit viktigt att inte luta sig tillbaka på gamla hitlåtar. Vi har blickat framåt hela tiden och det är väl därför som vi har hållit så länge, att vi har en framåtanda och vill utvecklas.

Varför väljer ni att inte bara lansera plattan digitalt utan också att ge ut musiken på CD?

– Ja det är kul, för det är fortfarande en stor publik som vill ha CD-skivor. Och det är nog speciellt just för dansbandsmusiken och dansbandspubliken att många vill ha en fysisk skiva.

Inget tack och farväl

Siffran 65 brukar ofta förknippas med pensionsålder och att man är på väg från ett yrkesliv. Men för Streaplers del så är det här jubiléet och albumet definitivt inget ”tack och farväl”…

– Nej, det här är början på nästa fas. Det är längesedan som vi var så taggade som vi är nu, med det gensvar som vi får ute på dansbanorna. Det har varit mycket folk ute på dansbanorna i vår och även nu i början av sommaren med riktigt bra säsongspremiärer.

När ni efter några tuffa pandemiår ser vad som händer i dansbandskulturen nu med ökade publiksiffror, och med ett fantastiskt jubileumsår så här långt för er del – hur känns det inombords?

– Man blir verkligen jätteglad! Vi är så tacksamma för att publiken finns där ute, för under pandemin var ju ingenting självklart. Och den entusiasm som vi upplever nu när vi är ute, så blir man så innerligt glad att den här kulturen faktiskt kan fortsätta vidare. Så jag ser positivt på det här och tror att det nog kommer att kunna rulla ett bra tag till!

Det finns gott om tillfällen att lyssna till Streaplers i sommar. Foto: Tommy Holl

En gratis jubileumsfest för alla

65-årsfirandet ska uppmärksammas på flera sätt under sommaren. En jubileumsspelning är ännu så länge hemlig i några dagar till, men det blir också ett annat gratisevent berättar Kjetil Granli.

– Ja det blir en gratiskväll för alla fans i Kungälvsparken den 14 augusti. Då bjuder vi på en kväll där så att alla som vill kan komma. Det kostar inte en krona att komma in. Så då vill vi bjuda tillbaka till våra fans som är välkomna på en helkväll tillsammans med oss. Oavsett om man vill dansa eller endast lyssna. Alla är precis lika välkomna!

Det finns gott om tillfällen att kunna se och lyssna till 65-årsjubilerande Streaplers i sommar. Redan under söndagen medverkar bandet i Bingolotto, och under de tre sommarmånaderna väntar närmare 50 spelningar, i både Finland, Norge och framför allt över nästan hela Sverige.

/NIKLAS LINDH, REPORTER