Hoppa till innehåll

Så oklart blir väderläget under Dansbandsveckan

Blir det regn eller sol i Malung? Eller mer sannolikt - både och... Foto: Niklas Lindh

Det väntas ömsom regn, ömsom sol och en hel del moln under årets Dansbandsvecka i Malung. Men prognoserna för de olika vädertjänsterna är inte helt samstämmiga, och väderläget är troligen svårt att förutse.

När det gäller söndagen, som är dagen då Dansbandsveckan invigs, så se det ut att bli regn fram till lunchtid och därefter avtar regnandet för att bjuda på uppehåll ungefär från klockan 14 – i varje fall om man får tro SMHI, som också hävdar att det kan bli något lätt regn under kvällen och natten till måndagen.

Vädertjänsten Klart däremot förutspår ett lätt regn under hela söndagen fram till kvällen och natten, då det mestadels blir uppehåll. Den mest positiva väderprognosen kommer dock från Yr som förutspår mestadels uppehåll från lunchtid på söndagen och resten av dagen.

Instabilt resten av veckan

De tre vädertjänsterna är dock överens om att vecka 29 blir vädermässigt instabil, med en del regnskurar, en del solglimtar och mycket moln. Väderläget ser ut att bli snabbt växlande, från timme till timme, enligt SMHI, men inga dagar med ihållande regn utan förhållandevis måttliga regnmängder.

Det är en bild som Klart verkar hålla med om, och med temperaturer som når uppemot 18 grader som mest. Yr tror också på en stor variation i väderläget men med några dagar som är helt eller nästan befriade från regn.

Hur påverkar vädret dansen?

Erfarenheten från arrangörshåll visar att den här väderleken bidrar till att locka folk till dansbanorna på kvällarna i betydligt högre utsträckning än om det är hög värme och sol. Det är stora ytor under tak och det gör att dansen inte anses påverkas negativt om det blir regn.

Däremot påverkar vädret i betydligt högre grad den populära gratisunderhållning i Grönlandsparken dagtid som varje dag brukar locka tusentals besökare. Ifjol tvingades arrangörerna ställa in hela programmet i Grönlandsparken under fredagen på grund av ihållande regn, men med lite blandad väderlek så brukar både publiken komma och artisterna genomföra programmet precis som planerat.

Prognoserna för den kommande veckan talar väldigt mycket för det som traditionsenligt brukar kallas för svenskt sommarväder.

/Niklas Lindh, reporter