Hoppa till innehåll

Så kan tv-serien med Luciano boosta intresset för dansband

Bertil Elfström (till vänster), Dansbandsveckans ordförande och grundare. Luciano Axelsson (till höger) som syns i TV4 de kommande veckorna. Foto: Niklas Lindh/Sony Music

TV-serien med Lucianoz – den så kallade dansbandskungen från Rinkeby – kan få stor betydelse för hela dansbands-Sverige. Det tror Bertil Elfström som är ordförande för Dansbandsveckan i Malung – ett arrangemang som lyfts fram särskilt starkt under hela tv-serien.

Under måndagen inleddes tv-serien på TV4 om Luciano Axelsson och hans stora mål – att få framträda på Dansbandsveckan i Malung. Och drömmen blev förverkligad i somras, inför tv-kamerorna som följde det som då var dansbandskarriärens stora mål för Luciano.

– Jag tycker ju att det här är fantastiskt för dansbandsbranschen, för den behöver det här. Och jag är helt övertygad om att Luciano kommer att bli älskad av ännu fler efter det här programmet. Det betyder också väldigt mycket för oss i Malung, säger Bertil Elfström som är Dansbandsveckans grundare och ordförande.

”Bästa reklam vi kan få”

När tv-serien inleddes så skedde det i Dalarna, när Luciano reste tillsammans med sin pappa tillbaka till Borlänge, där familjen bodde tidigare. Det blev ett besök i den gamla folkparken, och även ett mindre framträdande i samband med midsommarfirande i Tällberg. 

Men hela tiden handlar allt om resan mot det viktigaste målet för Luciano – att få framträda på det största som finns inom dansbandsvärlden, nämligen Dansbandsveckan i Malung.

– Ja hela serien bygger ju på det att Luciano ska till oss i Malung och uppträda, så det är den absolut bästa reklam som vi kan få. Och det är många idag som har sett programmet och som tycker att det är väldigt bra. 

– När Luciano kommer ut alltmer och sjunger de här låtarna som är en 40 till 50 år gamla, så kommer det absolut att glädja väldigt många. För jag tror att det är många som också villl ha tillbaka de här låtarna. Och samtidigt kan en helt ny publik upptäcka dansbandsmusiken.

Så blev Lucianoz besök i Malung 

När Luciano besökte Dansbandsveckan i Malung i somras – som var målet för honom i tv-serien – så framträdde han både under Guldklavengalan i Orrskogens folkpark och i Grönlandsparken. Och Bertil Elfström tänker tillbaka på de uppträdandena med stor glädje.

– Det föll väldigt bra ut. Det blev verkligen bra och det blev ett otroligt bra mottagande från publiken. 

Vad kan Luciano och en sån här serie få för inverkan på intresset för att besöka Dansbandsveckan i Malung nästa sommar?

– Jag tror absolut att extra många kommer att besöka Malung i sommar efter det här. Och så hoppas jag att han får ihop ett band så han skulle kunna spela dansmusik en hel kväll. Och nu när det kommer helt nytt blod i branschen så är det nåt som hela dansbandskulturen kan ha nytta av.

Kommer vi att få se och kunna lyssna till Lucianoz i Malung nästa sommar? 

– Det tror jag. Det är definitivt min bestämda åsikt att Luciano ska bjudas in till Dansbandsveckan i Malung nästa sommar efter det som han nu har gjort. Absolut!

Stefan Borsch lyfts fram som en av historiens stora ”dansbandskungar” som Luciano har blivit inspirerad av. Här kan du läsa en intervju med Stefan Borsch om tv-serien med Lucianoz.

/NIKLAS LINDH, REPORTER