Hoppa till innehåll

Stefan Borsch om tv-premiären med Lucianoz: ”Fantastiskt trevligt”

Lucianoz (till vänster) hyllar Stefan Borsch (till höger) i nya versioner av dansbandshits från 70- och 80-talen. Foto: Sony Music/Skivomslag från skivan "Med fiol och steelguitar" (1994)

När tv-serien om dansbandssångaren från Rinkeby nu har premiär i TV4 så är hyllningarna till dansbandsikoner som Stefan Borsch och bandmedlemmarna i Flamingokvintetten särskilt tydliga. För det är den tidens dansbandsmusik som Luciano växte upp med, och som nu får nytt liv.

När Dansbandsnytt kontaktar Stefan Borsch inför premiären av tv-serien, så ger han uttryck för glädje och stolthet över att musiken från 70- och 80-talen nu kan leva vidare med förnyad kraft.

– Det är klart att det är smickrande och trevligt på alla sätt och vis, att någon gillar det vi har gjort. Det är hedrande och spännande att det kommer tillbaka. Att 70-talets musik kan kännas aktuell igen.

Tackade nej till medverkan i programmet

En av producenterna för TV4-programmet kontaktade Stefan Borsch i samband med att inspelningen planerades, och önskade att han skulle vilja vara delaktig i programmet. Stefan förklarar dock att han har valt att dra sig tillbaka för att leva ett mer stillsamt liv idag och tackade därför nej till medverkan. Men glädjen över Lucianoz musik är påtaglig och inte minst att sångaren från Rinkeby är tydlig med sin genuina kärlek till dansbandsmusiken från förr.

– När jag tittar tillbaka så var det ju fantastiskt spännande och trevligt. Och vi var ju också genuina på det sättet att vi gillade det vi gjorde. Vi fick ju fantastiska låtar av fantastiska låtskrivare. Jag menar, det svängde i livet. Så det var ju genuint och äkta då, så därför att det på nytt känns genuint med Lucianoz musik är väldigt fint.

Vad tänker du kring den oerhörda uppmärksamhet som Lucianoz nu får och har fått?

– Ja han har ju fått enorm uppmärksamhet kring det här och det är ju väldigt positivt. Och det gäller ju också att stå med fötterna på jorden och känna att det här är nåt som man kan och vill hänga på. För det är ju verkligen inte bara rosor i livet.

– Och för vår del var det ju otroligt mycket jobb vid sidan av själva spelningarna. Men det ingick ju i det här och det var en del av konceptet. Det här med snacket efter spelningarna, när man river sladdar och mikrofoner… Jag menar allt det här var ju också en del av en helhet, och som också var spännande och mysigt. Ett jobb som vi också tog på allvar.

Hur känns det nu inombords när det som du var med och stod bakom för en 40 till 50 år sedan, nu lyfts fram igen och på ett sätt får förnyat liv och ökad spridning?

– Det känns väldigt roligt och det är klart att man funderar hur det kan vara möjligt att den här typen av musik ändå kan få ett sånt här fint återskapande. Men just dansband är ju något speciellt och då är det ju väldigt roligt att det här kan leva vidare. Och att Luciano vågar stå för det här, att han älskar det och sprider glädje. Självklart är det ju jättekul!

Att mötas med musik i oroliga tider

Stefan Borsch berättar också om en radiointervju som han nyligen hörde med stora namn inom hip hop-genren, om vikten av att kunna mötas och ge varandra hopp i en mycket orolig tid. Och det gäller också inom dansbandskulturen enligt Stefan.

– Ja den här vågen som vi har nu av oro och våld – vi behöver en motvikt till det här, då vi kan mötas som människor oavsett var vi kommer ifrån. Och att ha glädje av den här musiken, och att skapa ny musik.

TV-programmet med Lucianoz har premiär i TV4 under måndagskvällen och programmet finns också att se på TV4 Play.

/NIKLAS LINDH, REPORTER