Hoppa till innehåll

Rederiaffären väcker frågor – blir Dansbandsveckan till havs kvar?

Överst till vänster: Viking Lines fartyg Cinderella. Nere till vänster M/S Birka Stockholm. Till höger ordföranden för Dansbandsveckan i Malung Bertil Elfström. Foto: Viking Line/Gotlandsbolaget/Niklas Lindh

Det är oklart hur mycket dansband det nya rederibolaget, som ska driva nöjeskryssningar på Ålands hav med M/S Birka Stockholm, kommer att satsa på. När bolaget, som ska ägas av Viking Line och Gotlandsbolaget tillsammans, satsar på Birkakryssningar, så försvinner samtidigt Viking Lines Cinderella från linjen. Det innebär också att framtiden för ”Dansbandsveckan på Cinderella” är osäker.

Dansbandsnytt har bett både Viking Line och Gotlandsbolaget att svara på frågor om vad planerna på deras gemensamma bolag innebär för satsningen på dans och dansbandsmusik. Frågorna gäller inte minst för Dansbandsveckan till havs, som under många år har anordnats på Viking Lines kryssningsfartyg Cinderella, i samarbete med Dansbandsveckan i Malung.

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström är mycket kortfattad i ett mailsvar till Dansbandsnytt:

– Vi får återkomma med mer exakt info när planeringen är klar, skriver hon.

Birka i ny regi

Det var under onsdagen som Gotlandsbolaget och Viking Line skickade ut ett pressmeddelande om affären. Bolagen berättade att kryssningsfartyget M/S Birka Stockholm – som köptes av Gotlandsbolaget i mars i år – nu till hälften har sålts till Viking Line. 

I pressmeddelandet skrev rederierna att de planerar för att ”utveckla och erbjuda kryssningar” med Birkafartyget, och att det ska ske i ett nytt och gemensamt bolag. Det som dock krävs för att affären ska gå igenom är ett godkännande från Konkurrensverket.

Nöjeskryssningar på det klassiska fartyget Birka planeras till våren 2024. Foto: Gotlandsbolaget

Vill inte svara på frågor om utbudet

Planen är att M/S Birka Stockholm ska användas till nöjeskryssningar mellan Stockholm och Åland med start redan till våren 2024, och att Viking Lines fartyg Cinderella då flyttas från den linjen för att istället trafikera Stockholm – Åland – Helsingfors.

Nu är frågan vad affären – om Konkurrensverket ger sitt godkännande – innebär för satsningen på dans och dansbandsmusik – något som var en viktig del av utbudet när Birka Paradise var i trafik fram till pandemin. Frågan är också om konceptet ”Dansbandsveckan på Cinderella” läggs ner helt, eller får en ny form på M/S Birka Stockholm framöver? Eller om det blir en dansbandsvecka på Cinderellas Helsingforskryssningar?

– Det är för tidigt att svara på dessa frågor innan Konkurrensverket har godkänt vårt avtal. Det vi kan säga är att dans till levande musik kommer även i fortsättningen att finnas på samtliga fartyg i vår trafik, skriver Johanna Boijer-Svahnström till Dansbandsnytt.

Under en mängd år har Dansbandsveckan på Cinderella anordnats. Foto: Viking Line

Gotlandsbolaget: ”Stort arbete pågår”

Från Gotlandsbolaget så svarar rederiets kommunikationsansvarige Karin Bill så här på frågorna från Dansbandsnytt om satsningen på det kommande nöjesutbudet:

– Det pågår ett stort arbete med planering där erbjudande och underhållning så klart är mycket viktigt. 

– Dock är det alldeles för tidigt för oss att svara på dessa frågor nu, utan det kommer att klarna under kommande månader.

Dansbandsveckan: ”Tror på en fortsättning”

Nordens största aktör inom dansbandsarrangemang – Dansbandsveckan i Malung – har under många år haft ett både nära och framgångsrikt samarbete med Viking Line, då dansbandsveckor har arrangerats på Ålands hav under vintrarna på fartyget Cinderella. 

Bertil Elfström som är Dansbandsveckans grundare och ordförande säger så här om hur betydelsefulla dansbandsveckorna på Östersjön har varit:

– Det har varit väldigt mycket folk på kryssningarna under dansbandsveckorna genom åren och Viking Line har varit en fantastisk och klockren samarbetspartner för oss. Så jag hoppas och tror verkligen att vi ska se dansbandsveckor på Östersjön även framöver, säger Bertil Elfström till Dansbandsnytt.

Bertil Elfström är ordförande för Dansbandsveckan i Malung. Foto: Niklas Lindh

Hur viktiga är kryssningsfartygen för dansbandsbranschen som du ser det?

– Det är ju hur viktigt som helst för branschen. Tänk så in i helsike mycket jobb som skulle försvinna om det inte satsades på dans till dansband, för det är ju väldigt mycket spelningsuppdrag på båtar som det har varit hittills. 

När det gäller intresset för dans – hur viktiga är fartygen då?

– Mycket viktiga! Och det är ett billigt sätt att åka ut och roa sig, samtidigt som man blir sugen på att dansa, och det har även andra arrangörer nytta av. Så båtarna är väldigt viktiga för dansen.

Intresset för den kommande upplagan av Dansbandsveckan på Cinderella, som anordnas i januari månad, har varit oerhört stort. När biljetterna släpptes under Dansbandsveckan i Malung var det mycket långa köer för att säkra platser till veckan som anordnas den 21 till 27 januari 2024. 

Det återstår att se om det blir en fortsättning även kommande år.

LÄS MER: Onsdagens artikel i Dansbandsnytt om rederiaffären kan du läsa här.

/Niklas Lindh, reporter