Hoppa till innehåll

Satsning på kryssningar med ”Birka” – rederijättar bildar gemensamt bolag

Nytt bolag ska satsa på kryssningar på Östersjön med fartyget Birka från och med nästa vår. Foto: Niklas Lindh

Nu tyder det mesta på att kryssningsfartyget M/S Birka Stockholm – som köptes av Gotlandsbolaget i mars i år – kommer att bli en del av en gemensam satsning på kryssningar mellan Gotlandsbolaget och Viking Line. I ett pressmeddelande meddelar rederierna att de planerar för att bilda ett gemensamt bolag med uppgiften att ”utveckla och erbjuda kryssningar” med Birkafartyget.

I och med affären så köper Viking Line 50 procent av fartyget medan Gotlandsbolaget kommer att stå för den andra halvan av ägandet. För att affären ska bli verklighet krävs ett godkännande från Konkurrensverket.

Bolagen hävdar i sitt pressmeddelande att samarbetet innebär en stor satsning på kryssningsresor på Östersjön. Starten av verksamheten är planerad till våren 2024 – samtidigt som Viking Lines fartyg M/S Cinderella flyttas från linjen Stockholm – Mariehamn för att istället trafikera linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm.

”Vi arbetar med att bredda Gotlandsbolagets erbjudande med även kryssningsresor som komplement till Gotlandstrafiken och våra andra erbjudanden, och vilken partner kan vara bättre att göra detta med än Viking Line med sin långa erfarenhet från kryssningar i Östersjön. Vi ser samarbetet som en fantastisk möjlighet där både våra och Viking Lines erfarenheter och kompetenser tas tillvara”, säger Håkan Johansson, VD Gotlandsbolaget i pressmeddelandet.

Från Viking Lines sida kommenterar bolagets VD Jan Hanses satsningen så här:

”Vi är glada över att ha fått tillfälle att samarbeta med ett framgångsrikt rederi som Gotlandsbolaget, som vi har stor respekt för. Vi tror att vårt gemensamma bidrag till denna trafik kommer att ytterligare stärka den kryssningsprodukt som erbjuds från Stockholm”.

/Niklas Lindh, reporter