Hoppa till innehåll

Peter från Kjellez: ”Jag ska göra 16 Weeks Of Hell – dansbandseditionen”

Peter Malmqvist från Kjellez ska genomföra 16 Weeks Of Hell tillsammans med sex andra profiler från dansbandskulturen. Foto: Privat

Nu kan Dansbandsnytt presentera den förste av sju profiler från dansbandskulturen som ska genomgå det stentuffa tränings- och hälsoprogrammet 16 Weeks Of Hell. Nu berättar den snart 65-årige dansbandsmusikern om varför han vill satsa, om höga målsättningar och om sina största utmaningar.

Nästa vecka, torsdag den 15 februari, går startskotten för satsningen som är ett samarbete mellan Dansbandsnytt och 16 Weeks Of Hell. Sju profiler med olika koppling till dansbandskulturen ska få genomgå ett stentufft hälsoprogram under 16 veckor med hjälp av professionella coacher, ett detaljstyrt träningsprogram och ett mycket strikt kostschema.

De kommande dagarna ska Dansbandsnytt presentera de olika deltagarna, och först ut är en mycket rutinerad dansbandsmusiker, som är en av grundarna till Kjellez, där han huvudsakligen spelar keyboard och dragspel.

– När jag fick frågan om att delta så var det faktiskt så att jag och min sambo har pratat om 16 Weeks Of Hell sedan i höstas och det var för att hon var intresserad av att köra det då hennes kompis också skulle köra. Så sambon var jättetaggad men studier gjorde att hon inte kunde just nu. Så när jag istället fick möjlighet så tänkte jag att – jag men då kan ju jag göra det istället. (Skratt) 

– Så därför kände jag mycket väl till programmet, och jag visste att jag skulle få ett väldigt fint stöd här hemifrån. Därför kändes det väldigt roligt och spännande att kunna tacka Ja till det här.

Hur ser livet ut för din del annars när det gäller kost och träning?

– När jag är hemma så försöker jag laga all mat själv, och vi försöker satsa på bra mat i grunden. När det gäller träning så är jag ingen atlet utan en vardagsmotionär. Jag gillar att hålla mig i form, att gå promenader, ibland cykla, få syre i kroppen och en må bra-känsla.

– Jag kan ju ibland vara lite avundsjuk på alla dansare som är ute och dansar ett par gånger i veckan. De får ju en otroligt bra träning, kondition och muskeluppbyggnad. Den har ju inte jag. Jag står ju bara på scenen, spelar och tittar på dem i fyra timmar. Och sen ska ju kroppen hålla för roddande och att sitta still i orkesterbussen under långa resor.

Vad är dina förhoppningar, ambitioner och mål med 16 Weeks Of Hell?

– Jag vill komma ner i en annan målvikt som jag också ska kunna hålla efter det här. Och så har jag lite muskelproblem i axlar och armar. Jag kör ju mycket bil, sitter mycket vid datorn och så mycket tid med keyboard och dragspel som belastar axlar, armar och rygg. Jag vill kunna få ett annat rörelsemönster i kroppen och kunna mota bort en del ålderskrämpor. Jag fyller ändå 65 i år. Än så länge är kroppen relativt fräsch och jag tänker att jag ska kunna bevara den lite till.

Kjellez, från vänster: Peter Malmqvist, Håkan Larsson (halvliggande), Gunnar Karlsson, Kjell Lundbom och tidigare medlemmen Ole Hansen. Foto: Inge Isaksson

En viktig utmaning att hantera

Det finns dock en del saker som Peter behöver tänka till lite extra kring när det gäller hälsoprojektet.

– Ja det är inget som oroar mig men ett frågetecken är min typ 1-diabetes som jag har haft sedan 1987 och som jag hanterar. Min normala livsstil och mitt livsmönster är ju anpassat därefter. Nu har jag lagt upp en ny plan där jag gör en del nya anpassningar och justeringar så att allt ska fungera bra.

Röda Korset

Hur tänker du att det ska gå att få ihop 16 Weeks Of Hell med livet som turnerande dansbandsmusiker?

– Ja man får försöka hitta olika lösningar kopplat till både träningspass och kost, och så får jag göra matlådor som man kan ta med sig på turnéerna.

Hur förbereder du dig nu när det är en vecka kvar ungefär?

– Jag har förberett mig i ungefär två veckor där jag har lagt om kosten, äter bättre mat, äter inget socker, tar bort kolhydrater och går en timme varje morgon. Dessutom har jag tagit bort all alkohol. Jag tänkte att nu har Niklas på Dansbandsnytt gett klartecken så då får jag fasen skärpa till mig. (Skratt)

Vad tänker du om att hela dansbands-Sverige och övriga nu kommer att kunna följa din tränings- och kostresa varje vecka på Dansbandsnytt?

– Det blir ju ett extra pepp att ha så många ögon på sig – som dansare, arrangörer och andra orkestrar. De kanske hjälper till och pushar på lite extra under den här tiden.

När det blir målgång den 5 juni – vad är det för version av Peter Malmqvist vi kommer att se då?

– En ännu piggare och gladare. Och fräschare. Och framför allt att ha fått bort lite bilringar runt midjan och dessutom ha ett bättre muskelmående. Och det här är också nåt som ska bevaras långsiktigt. 

Här berättar Tony Andersson – grundare och ägare av 16 Weeks Of Hell – om vad som snart väntar för de sju dansbandsprofilerna när utmaningen inom kort inleds.

/REDAKTIONEN