Hoppa till innehåll

Oro över hur utbudet av dansband påverkas av rederiaffären

Fartyget M/S Birka Gotland som tas i trafik i mars månad. Foto: Gotlandsbolaget

Beskedet förra veckan om affären mellan Gotlandsbolaget och Viking Line väcker en mängd reaktioner i sociala medier. Detta sedan Dansbandsnytt rapporterat om att utbudet av dansband på kryssningsfartygen kan komma att förändras, och att framtiden för ”Dansbandsveckan på Cinderella” är oviss.

– Låt Cinderella vara kvar som det är idag och inga ändringar, skriver ”Stefan” i en Facebookkommentar till förra veckans nyhet.

– Birka är absolut ett fint fartyg men har inte samma utrymme för ett evenemang som Dansbandsveckan på Cinderella tyvärr, skriver Annika.

Det var i våras som Gotlandsbolaget köpte fartyget Birka Paradise, som inte använts sedan pandemin bröt ut. I förra veckan kom dock beskedet att bolaget har sålt hälften av fartyget till Viking Line och att de båda rederierna bildar ett gemensamt bolag som ska bedriva kryssningar mellan Stockholm och Åland med fartyget, som byter namn till M/S Birka Stockholm.

Om Konkurrensverket ger sitt godkännande till planerna så ska Birkafartyget tas i trafik våren 2024, och samtidigt flyttas Viking Lines fartyg Cinderella till linjen Stockholm – Helsingfors. 

När Dansbandsnytt ställde frågor till Gotlandsbolaget och Viking Line efter det att affären hade förkunnats, så var det inget av bolagen som sade sig kunna berätta hur utbudet av vare sig dansband eller annat nöjesutbud kommer att se ut.

Många olika reaktioner

Sedan Dansbandsnytt berättat om nyheten i två artiklar, och tydliggjort att Cinderella inte längre skulle finnas kvar för Ålandskryssningar, så blev reaktionerna många. I flera olika Facebookforum kommenterades Dansbandsnytt-artikeln, och flera läsare gav uttryck för oro, både för ett försämrat utbud av dansband – och inte minst om Dansbandsveckan på Cinderella skulle försvinna.

– Mycket tråkigt. Många vill ju ut och dansa och det är ju socialt på Cinderella, skriver Gertrud.

– Vi vill ha dansbandsvecka på Birka, skriver Linda, och hon får medhåll av Joakim:

– Det måste vara dansbandsvecka på Birka, skriver han

– Jag hoppas att ni fortsätter med dansbanden och att dansbandsveckan får vara kvar, skriver Per-Evert i en kommentar, med passning till M/S Birkas hälftenägare Gotlandsbolaget, som i ett svar på kommentaren svarade ”Vi kommer att ha dansband ombord”.

I vilken omfattning dansband ska vara kvar, gav dock Gotlandsbolaget ingen information om.

Rederiet: ”Ett stort arbete pågår”

Från Gotlandsbolaget så svarar rederiets kommunikationsansvarige Karin Bill så här på frågorna från Dansbandsnytt om satsningen på det kommande nöjesutbudet:

– Det pågår ett stort arbete med planering där erbjudande och underhållning så klart är mycket viktigt. 

– Dock är det alldeles för tidigt för oss att svara på dessa frågor nu, utan det kommer att klarna under kommande månader.

Svaret från Gotlandsbolaget imponerade dock inte på Peter, som i en Facebookkommentar skrev så här:

– Att som rederi svara ”Det är för tidigt att svara på dessa frågor” när fartyget har haft nya ägare i över fem månader och det är fem till sju månader kvar till trafikstart… Det låter i mina öron lite oroväckande. Vet de fortfarande inte vad de vill göra med fartyget?

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström gav ett liknande svar när Dansbandsnytt ställde frågor om dansutbudet:

– Det är för tidigt att svara på dessa frågor innan Konkurrensverket har godkänt vårt avtal. Det vi kan säga är att dans till levande musik kommer även i fortsättningen att finnas på samtliga fartyg i vår trafik.

Det återstår att se hur dansbandsutbudet kommer att se ut framöver på M/S Birka Stockholm och övriga kryssningsfartyg på Östersjön. 

/Niklas Lindh, reporter

Läs mer: Blir Dansbandsveckan till havs kvar?

Läs mer: Satsning på kryssningar med ”Birka”. Rederier bildar gemensamt bolag.