Hoppa till innehåll

Ny skiva och ny bandmedlem på gång för Donnez 

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 6 min read

Donnez har tagit en välbehövlig semester efter en intensiv sommarturné som bjöd på 60 olika stopp, med 21 spelningar bara i juli. Nu ser bandet fram emot arbetet med den nya skivan, som ska släppas till våren. Och en ny bandmedlem gör sin entré i oktober.

– Det har onekligen varit en intensiv sommar med många spelningar, men mycket är ju också koncentrerat till sommaren för oss och andra dansband. Det är då utbudet är som störst. Sammantaget har det rullat på bra och vi har haft bra med publik på alla våra danser, säger Donald ”Donne” Laitila, bandets kapellmästare.

Donnez gör i snitt 150 spelningar per år och är utan tvekan ett av de dansband i Sverige som turnerar allra flitigast. Bandet kör över hela landet och största delen av spelningarna sker på svensk mark. I övrigt är det Norge och Finland som gäller.

– Ska man kunna köra på heltid så är det kring 150 spelningar du måste ligga på. Vi försöker göra så många spelningar vi bara kan. Kostnaderna har ökat, inte minst sett till de höga bränslepriserna, men tillsammans med vårt bokningsbolag försöker vi ändå lägga upp en hållbar turnéplan.

Här kan du se ett tv-inslag från en av sommarens danskvällar med Donnez – vid Täfteå Loge.

Självklart med dansband från början

Donnez bildades 2000. För ”Donne” själv har musiken alltid legat honom varmt om hjärtat och att det skulle bli dansbandsmusik för hela slanten kändes också givet.

– Allt började egentligen med att vi var tre killar under skoltiden som gillade att spela musik tillsammans. Vi fick en förfrågan om att spela på en fest och bjuda på covers och dansbandsmusik. Jag har alltid gillat och lyssnat på dansband, så för mig var valet givet, och på den vägen är det.

Under årens lopp har Donnez växt till att bli ett av Sveriges populäraste dansband. Eller är det till och med det allra populäraste?

– Ha, ha, ha. Det vet jag inte direkt, men vi är i alla fall populära i både Sverige, Norge och Finland. Det kommer bra med folk på våra danser, och det är ett kvitto på att vi gör något bra.

80 procent egna låtar

Donnez har skapat ett eget framgångsrikt sound. Repertoaren består av 80 procent egengjord musik. Allt som oftast är det herr Laitila själv som ligger bakom låtarna.

– Man ska känna igen musiken vi gör. Musiken är ju ens egna varumärke på något sätt. Vi arbetar alltid efter att musiken ska vara enkel att dansa till, den ska vara lättlyssnad, och att det absolut inte får vara tillkonstlat på något sätt. För mig är texterna viktiga, de får gärna vara lite roliga, och jag tänker oftast utanför boxen. Dansbandstexter kan inte bara vara hjärta och smärta, säger ”Donne”, som också skriver en del musik till andra band.

Har du haft någon förebild?

– För mig har Danne Stråhed varit en viktig halvmentor. Det är klart att jag lyssnat på flera, men på en rak fråga svarar jag Danne.

Den 15:e plattan

Under hösten kommer Donnez att starta arbetet med att göra en ny skiva som kommer att släppas under våren 2024. Som vanligt kommer bandet att spela in allting själva.

– En ny platta ska det bli, den 15:e i ordningen, och det känns alltid roligt att starta det arbetet. Arbetet med plattan gör att vi tar det lite lugnare med spelandet under hösten. Annars ser bokningsläget för 2024 bra ut och vi kommer dessutom att dyka upp på lite nya ställen.

Faktum är att Donnez är ett av dansbanden som fortfarande säljer bra med CD-skivor. Deras plattor brukar hamna högt upp på försäljningslistorna.

– Även om CD-skivan är på väg ut, så säljer vi bra. Det är klart att streamingen vinner alltmer mark. Det är ju där framtiden finns.

Har ni några nya mål för Donnez?

– Vi försöker hela tiden utveckla oss och vi har rätt så många saker i pipelinen framöver. Det är en massa spännande saker som kommer att hända, men jag kan inte säga så mycket mer om det i nuläget. Ni får vänta och se!

En femte medlem i bandet

Klart är i alla fall att det blir en utökning av antalet bandmedlemmar igen. Under en period har Donnez gått runt på fyra personer. Från och med oktober blir man fem medlemmar.

– Vi tar in en basist, Martin Lindberg heter han. Martin har inte spelat i dansband tidigare, men har spelat i många andra sammanhang. Han har spelat sedan han var sex år och kan förutom att hantera bas även spela trummor, gitarr och lite sax.

Under de 23 år som Donnez funnits har bandet skapat sig en stor bas med trogna och aktiva fans. Många nya fans anslöt till bandet under de åren som coronapandemin hade ett fast grepp om Sverige. Donnez satsade då på livespelningar som streamades på nätet. Antalet visningar nådde upp till smått fantastiska 3,6 miljoner under 2021.

– Vi gjorde vad vi kunde för att överleva som band. Vi jobbade två dagar i veckan under den här tiden, annars var vi permitterade. Livestreamingen visade sig vara en bra satsning, för vi ser nu att det har kommit ut en ny publik som följer våra spelningar live. Vi har fantastiska fans.

Hur ser du annars på läget för dansbandsbranschen i stort?

– Vi kämpar på. Jag hade önskat att dansbanden synts mer i media över huvud taget. Det finns ett kulturarv att vårda. Det spelas väldigt lite dansband på radion och det har jag lite svårt att förstå. P4 är ju en kanal där det finns en målgrupp som vi vet gillar dansband. Ändå hörs vi knappt…

Satsar på epa-dunk

Allt fler dansband har också hoppat på att göra epa-dunk-musik. Donnez är ett av de banden, och satsningen kommer att fortsätta.

– Vi har gjort några låtar och mottagandet har varit siktigt bra. Det är därför vi vill utveckla det arbetet än mer framöver. Epa-dunket gör att man kan ta ut svängarna lite extra. Jag tycker också att det känns kul att möta en helt ny generation på det här sättet. Sådant behövs.

Vad gör du om tio år?

– Då håller jag förhoppningsvis fortfarande på med dansbandsmusik. Jag är bara 39 år och har många år kvar!

Tröttnar du aldrig på att åka turnébuss?

– Nej, jag gör inte det. Det är en del av livet. När man är mitt uppe i det, är det jobbet som gäller, du är fokuserad på det. Men det är klart att man saknar familjen, att vara hemma hos dem, konstigt vore annars.

Föredrar du sängen i turnébussen eller hotellsängen?

– Vi sover aldrig på hotell, så det blir sängen i bussen. Det är i den man vilar ut mellan jobben. I bussen repar vi också och spelar in några låtar då och då. Vi hittar alltid på något för att få tiden att gå.

I nuläget ingår förutom Donald ”Donne” Laitila (dragspel, klaviatur och sång) även Andy Ekenmo (trummor och sång), Aniel Högå Thofvesson (saxofon och klaviatur) samt Max Lindqvist (gitarr) i bandet.

Donnez gör sin första spelning efter semestern på Gröna Lund i Stockholm nu på torsdag den 21 september.

/ANDERS NORIN, REPORTER