Hoppa till innehåll

TV: Donnez om tuffa sommarschemat: Man sover när man kan

Donnez i Täfteålogen. Foto: Kurt Sundin

Dansbandet Donnez är just nu inne i en extremt intensiv turnéperiod, med hela 21 spelningar under juli månad, och 17 i augusti.

– Man sover när man kan. Efter spelningar, när vi rullar med bussen och på morgnar och förmiddagar, säger Daniel Högå Thofvesson som spelar saxofon och klaviatur.

Dansbandsnytts medarbetare Kurt Sundin har träffat bandet i Täfteå Loge.

Det var fem år sedan Donnez senast spelade i Täfteå öster om Umeå. Den här danskvällen kom det omkring 400 personer. 

Många av besökarna hade rest långt, men få dansare eller dansbandsmusiker, om ens några, reser lika mycket i sommar som Donnez. Ett intensivt spelschema pågår i hela Sverige, Norge och Finland, ända fram till början av september.

– Ja det är väldigt tight. Juli månad i synnerhet har blivit väldigt intensiv i år. Det brukar vara ungefär så här på somrarna eftersom det är många festivaler, så det är mycket den här tiden, säger sångaren Donne Laitila.

Max första år: ”Superkul”

23-årige gitarristen Max Lindqvist har spelat i Donnez i ett år nu. Han kom direkt ut i dansbandsbranschen och har inte turnerat på det här sättet tidigare.

– Nej jag har inte spelat ute så här. Jag har gått musikskola tidigare. Och det här känns riktigt bra. Det är superkul att vara ute och spela. Det är det som man lever för.

Donne själv är helnöjd med värvningen av Max.

– Han har en talang utöver det vanliga. Han kom ner till oss och provspelade och det fungerade helt kanon, säger Donne Laitila.

Delar scen med Fernandoz i Malung

Donnez spelade på Dansbandsveckan i Malung i måndags och återvänder på lördagen, under den sjunde och sista danskvällen. Bandet delar då scen med Fernandoz som fick två Guldklavar vid söndagens gala – en för årets bästa dansband och en för årets album.

Se hela Kurt Sundins filmade dansreportage, med musik, en längre intervju med Donnez, dansbilder och intervjuer med danspubliken. Förre SVT-fotografen Kurt Sundin är en av personerna bakom Dansbandsnytt, och han publicerar sina reportage under rubriken ”På dans med Kurt”.

Donnez, från vänster: Daniel Högå Thofvesson, Andy Ekenmo, Donne Laitila och Max Lindqvist. Foto: Kurt Sundin

/Kurt Sundin, reporter