Hoppa till innehåll

Niclas Olén om kortare danskvällar: ”Det fungerar mycket mycket bättre”

Niclas Olén är kapellmästare i Matz Bladhs. Foto: Pressbild/Niklas Lindh

Att korta ner danskvällarna något gör att allt fungerar mycket bättre. Det säger Matz Bladhs kapellmästare, Niclas Olén, när han besöker podcasten ”Nonstop – Ett samtal om dansband” i avsnittet som släpptes under fredagen. Därmed ger han stöd till Excess sångerska Therese Sundahl som i en krönika hos Dansbandsnytt väckte frågan i vintras.

Krönikan kom att väcka stor uppmärksamhet sedan Therese Sundahl öppnat för att kanske korta ner danskvällarna något:

– Under en fyratimmarskväll så upplever jag tyvärr att många dansare faktiskt inte stannar till kvällens slut. Hur kommer det sig? Kan det vara så att man faktiskt inte orkar dansa i tre och en halv timme effektiv danstid? 

Therese Sundahl konstaterade också att flera arrangörer hade kortat ner danskvällarna med en halvtimme vilket hon upplevde som mycket positivt:

– Fler dansare hänger kvar till sista dansen vilket gör att vi band också är på topp och levererar ända in i kaklet! 

Hela Therese Sundahls krönika från i februari i år kan du läsa här.

Reaktionerna i sociala medier blev många och merparten av de som kommenterade krönikan på Dansbandsnytts sociala medier var emot kortare danskvällar. Det är dock inte Matz Bladhs kapellmästare Niclas Olén. 

”Sämre stämning ju längre tiden går”

I det senaste avsnittet av podcasten ”Nonstop – Ett samtal om dansband” så är just danskvällarnas längd ett av ämnena som tas upp och Olén är tydlig med att även han förespråkar kortare danskvällar.

Röda Korset

– Många av de här mogenställena, som lite elakt kallades för motionsdanser förr, eller eftermiddagsdanser, de har ju dragit ner på speltiden från tre och en halv timme plus paus till tre timmar med en halvtimmes paus. Och jag upplever det som mycket mycket bättre. För folk kommer i tid och de stannar till det är slut.

– Annars när det börjar närma sig att det är en timme kvar så börjar fler planera för att gå hem. Så stämningen på dans blir sämre och sämre normalt sett ju längre tiden går.

Det återstår att se om fler följer efter så tre timmars dans blir ”det nya normala” så småningom.

Tuff kritik mot arrangörer

I podavsnittet tas en mängd olika ämnen upp, och Niclas Olén riktar mycket tuff kritik mot vissa arrangörer. Det handlar både om ”nöjdhet” trots sviktande publiksiffror, en ovilja att tänka nytt och om arrangörer som helt och hållet lämnar över ansvaret att marknadsföra danserna till dansbanden, och själva nöjer sig med affischering och kanske någon tidningsannons.

Förutom Niclas Olén så är även Fredrik Grönvall från Voize gäst i podavsnittet.

Samtliga podavsnitt finns publicerade på Spotify.

/NIKLAS LINDH, REPORTER