Hoppa till innehåll

Varför måste en danskväll pågå i hela fyra timmar?

Therese Sundahl, sångerska i Excess, är också en av krönikörerna på Dansbandsnytt. Foto: Privat

Therese Sundahl, sångerska i Excess, är en från krönikörgänget på Dansbandsnytt som då och då sticker ut hakan. Det var hon som först väckte frågan om så kallade Spotifydanser här på Dansbandsnytt – en fråga som sedan debatterades flitigt i en mängd forum, under lång tid. Och nu ställer hon en fråga till. Om danskvällarnas längd. Är det kanske dags att korta ner dem?

Therese Sundahl: Nytt år och därmed dags för min första krönika för i år! Visst känns det alltid lite härligt med ett nytt år? Som ett oskrivet blad. Ett blad att fylla med en massa härliga upplevelser!

Årets första spelning för oss i Excess blev ombord på Cinderella och Dansbandsveckan. Det här blev den sista Dansbandsveckan ombord på Cinderella när hon nu ändrar rutt och flyttas över på andra sidan Östersjön. Men innan flytten så hinner vi i Excess med ytterligare två  spelningar ombord, 7 och 8 februari. Hoppas vi får tillfälle att ses då? 

Jag kommer sakna att spela ombord på Cinderella. För det första den fina scenen men även fördelen med att kunna köra ombord turnébussen vilket underlättar roddningen både vid uppack och nedpack för oss band. Dansgolvet är stort och fint vilket jag vet att dansarna verkligen uppskattar. 

Nu får vi istället ses ombord på Birka Gotland som blir det “nya” nöjesfartyget på Östersjön! Håll med om att det var en fantastisk nyhet att Dansbandsveckan kommer arrangeras på Birka Gotland nästa år? 

Om Cinderella har en stor scen så har Birka en mindre och mysigare scen vilket gör att vi band kommer närmare vår publik. En av de saker jag älskar med att stå på scen är just kontakten med publiken! En blick, ett leende, en tumme upp och ibland kanske till och med en utsträckt hand. I de flesta fall uppstår denna fina kontakt men ibland uteblir den tyvärr. Varför vet jag ej? Kanske att det dansande paret njuter till fullo av musiken och kanske till och med av varandra och inte har lust att titta upp mot scenen?

Du som har läst mina tidigare krönikor vet att jag ibland ställer en del frågor. Ett ämne jag funderat över är det här med längden på en danskväll. 

Vad är det som säger att en danskväll ska pågå i fyra timmar?  (Effektiv danstid 3 timmar och 30 minuter) Är det här något som bara hängt kvar sedan gamla tider?  En danskväll ska vara 4 timmar, punkt slut. Så har det alltid varit. Det är sen gammalt!

Under en 4 timmars-kväll så upplever jag tyvärr att många dansare faktiskt inte stannar till kvällens slut. Hur kommer det sig? Kan det vara så att man faktiskt inte orkar dansa i tre och en halv timme effektiv danstid? 

Röda Korset

Jag förstår att det finns massor av anledningar till att man måste avbryta och åka hem. Exempelvis  kanske man har en buss att passa, någon ska upp och jobba dagen efter eller så vill man inte trängas i garderoben när alla ska hämta ut sina ytterkläder osv. 

En del arrangörer har faktiskt kortat ner kvällen med 30 minuter och jag måste säga att jag upplever det mycket positivt!  Fler dansare hänger kvar till sista dansen vilket gör att vi band också är på topp och levererar ända in i kaklet! 

Jag såg ett filmklipp på Facebook från en danskväll med ett av våra fina dansband där det i texten står att det är filmat i slutet av kvällen, därav mindre folk på dansgolvet. Men ska det behöva vara så? När du går på en konsert eller teater, går du hem 30 minuter innan kvällen är slut?

För ska jag vara helt ärlig så tappar jag i alla fall lite av gnistan när jag ser att folk packar ihop sina saker och går hem. 

Jag kan ju bara prata för mig själv men jag tycker också att det är väldigt trevligt att efter dansen snacka några ord med publiken. Det tappar vi då en del redan valt att lämna dansen tidigare. 

Så tillbaka till min fråga, hur lång tycker du att en danskväll ska vara? 

THERESE SUNDAHL / KRÖNIKÖR