Hoppa till innehåll

Kraftfull danssatsning efter utsålda succéerna: ”Vi har skapat ett danspalats”

Haninge Kulturhus med kultursamordnaren Göran Lidbrink. Foto: Britt-Marie Laine/Haninge kommun

Två utsålda danstillställningar blev ett starkt kvitto på att intresset för dans till dansband är stort i Stockholmsregionen. Nu står det klart att satsningen på danskvällar kommer att utökas kraftigt.

Det var under vintern och våren som det anordnades två danser i Haninge Kulturhus – till Allstars respektive PH:s. Båda danskvällarna blev helt utsålda. Kommunen, som var arrangör, samt de tre dansentusiasterna som väckte idén, kunde jubla och börja planera för fler danser.

Nu kan Dansbandsnytt berätta att satsningen på dans i Haninge kommer att utvidgas kraftigt nästa år. Sedan tidigare är det klart att två danser anordnas i höst, men redan nästa år blir det fyra danser under vårsäsongen och ytterligare fyra under nästa höst. Samtliga dansband är bokade och Dansbandsnytt kan nu avslöja vilka det är – se längre ner i artikeln.

Det var fullsatt på premiärdansen i Haninge Kulturhus. Foto: Christer Blum

Göran Lidbrink som är kommunens kultursamordnare är oerhört glad över att satsningen på dans i kommunen har blivit ett riktigt lyckokast som nu kan utvidgas:

– Satsningen som vi fortsätter med nästa år känns som en logisk utveckling av det som vi satte igång i vintras. Vi har skapat ett danspalats! Det här handlar om att skapa möjligheter för människor att verkligen mötas på riktigt och att fylla ett kulturhus med musik, dans och glädje.

Taxidansare och ökad rotation

Idén kom ursprungligen från tre engagerade dansare – Britt-Marie Laine, Tariq Qadir och Tommi Kivelä. De tog kontakt med kultursamordnaren i Haninge kommun, som tände på idén…och på den vägen är det.

Tariq Qadir, Britt-Marie Laine och Tommi Kivelä väckte idén om danser i Haninge. Foto: Privat

De tre dansarna ville dessutom jobba för att få fler att känna sig välkomna på dans, även för de som inte går ut på dans i vanliga fall, eller kanske inte riktigt vågar dansa loss. Därför valde arrangörsgänget att satsa på ett utrymme med så kallade ”taxidansare”, som var dedikerade för att dansa med så många som möjligt, för att inga skulle behöva bli sittande och vänta på att bli uppbjudna. 

Ytterligare en åtgärd för att få större ”rotation” mellan olika dansare, var att två låtar – istället för fyra – skulle ses som ”en dans”.

– De här åtgärderna gör att alla får chans att dansa mycket mer och att dansgolvet även blir mer jämlikt och rörligt, säger Göran Lidbrink. 

Det blev slutsålt och fullsatt även när PH:s spelade i Haninge. Foto: Christer Blum

”Härligt att sätta Haninge på danskartan”

Även de tre idémakarna känner stor glädje över att kunna ta nya stora steg för att expandera. Britt-Marie Laine är en av dem:

– Vi har fått så mycket fin respons från olika håll och många dansare och dansband har gett oss så fina betyg. Det känns fantastiskt att det har blivit en sån succé och så uppskattat. Det är dessutom härligt att vi nu har fått sätta Haninge på danskartan och att Stockholm har fått ett så fint danspalats. 

Hur har ni tänkt när ni har valt vilka band som ska spela?

– Vi är ju dansare själva så vi vet vilka band som många gillar. Sen har vi våra egna favoriter så det blev en mix av allt samt ett fint samarbete med Mats Tigerström som är ansvarig för bokningen av banden.

Röda Korset

Kommer ni att fortsätta med taxidansar-konceptet?

– Det kommer vi absolut att göra, för det var mycket uppskattat och många fler arrangörer har redan tagit efter. Alla som vill ska få dansa och vi har så många fina taxidansare som verkligen genuint ställer upp på det här.

Danserna i Kulturhuset i Haninge 2025:

8/2: PH:s

29/3: Blender

26/4: Casanovas

24/5: Xplays

6/9: Sannex

4/10: Wahlströms

8/11: Callinaz

6/12: Allstars

Sedan tidigare är det klart att danserna i Haninge fortsätter redan nu under hösten med Highlights den 5/10 och Callinaz den 30/11. 

/NIKLAS LINDH, REPORTER