Det var när Dansbandsnytts krönikör Therese Sundahl, sångerska i Excess, konstaterade att så kallade Spotifydanser skulle kunna bli dansbandens död, som en mängd diskussioner startade i flera olika Facebookflöden. Allt ifrån dansare till arrangörer, skivbolag och andra dansbandsmusiker deltog i debatten – och den lär komma att fortsätta.
Therese Sundahl är en av de fasta krönikörerna hos Dansbandsnytt, och i sina första två krönikor har hon berättat mer personligt om livet som dansbandssångerska. Men den här gången valde hon att lyfta två olika perspektiv som skulle kunna engagera läsarna extra mycket.
Det ena perspektivet var frågor om vad danspubliken egentligen vill ha, vilka frågor som är viktiga för dem och vad som påverkar besökarna i valet att gå på dans. Det andra perspektivet gällde just Excessångerskans oro för om Spotifydanser blir allt vanligare. ”Det skulle kunna bli dansbandens död”, skrev hon i krönikan.
”Många och långa diskussionstrådar”
Några dagar efter att krönikan publicerats tog Dansbandsnytt kontakt med Therese Sundahl för att få hennes reaktioner på de enormt livliga diskussioner som blossade upp i olika Facebookflöden.
– Det är häftigt och roligt. Jag vill ju kunna engagera och nå ut, och jag ville höra vad publiken, lyssnarna, arrangörer och bokare med flera tycker och tänker om de här frågorna som jag tog upp.
Fick du några svar?
– Oh ja! (Skratt) Men jag har inte hunnit läsa alla för det har varit så många reaktioner och krönikan har delats på så många sidor där det också har blivit diskussioner, så trådarna har blivit både många och långa.
Vad är det som gör särskilt intryck på dig när det gäller responsen?
– Det är hemskt roligt att folk faktiskt har tagit sig tid att läsa hela krönikan och också väljer att skriva svar på de frågorna som jag undrar över. Och det är många bra svar som oftast är konstruktiva, och inte så mycket pajkastning som det ibland kan bli.
Är det svar som i något avseende kan komma att påverka dig och ditt band när det gäller kommande vägval?
– Ja diskussionerna och svaren har fått oss att tänka till lite grann och det har i sin tur fått oss att diskutera hur vi kan gå vidare. Och det finns ju så himla många frågetecken kring hur man kan utveckla hela branschen, vad dansbanden, dansarna och arrangörerna kan göra. Och exakt vad vi ska hitta på får vi nog fundera lite mer kring.
Starka åsikter bland dansare
Therese Sundahl konstaterar att det finns väldigt starka åsikter bland grupper av dansare, åsikter som många gånger går isår.
– Jag tror att om vi ska kunna ta den här branschen vidare, så måste alla kompromissa en hel del. Det går aldrig att göra alla nöjda. Och om det ska finnas danser att gå på framöver så kanske man inte kan ha alltför extremt starka åsikter. Och sen kan det ju vara bra att ibland vidga sina vyer och testa något nytt också.
Det som också startade en mängd diskussioner, som engagerade särskilt starkt och som Dansbandsnyttredaktionen har fått flera mail och meddelanden om, är just de så kallade Spotifydanserna – alltså danser till spellistor och utan levande musik.
Juridiken kring Spotifydanser
Therese Sundahls krönika har väckt mängder av frågeställningar från olika aktörer, inte minst om det juridiskt korrekta med att anordna den här typen av danser.
Reaktionerna gäller om man verkligen har rätt att använda en tjänst som Spotify som arrangör, och om låtskrivare och musiker går miste om ersättning som de borde ha rätt till utifrån avtal med STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) och SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation).
– Ja det här engagerade verkligen. Jag blir väldigt glad när man läser att många verkligen föredrar att gå på dans till liveband. Men jag kan också förstå att Spotifydans kan vara ett uppskattat komplement om man har långt att resa mellan olika dansarrangemang.
Dansbandsnytt har varit i kontakt med flera olika aktörer inom dansbandsbranschen när det gäller både rättighetsfrågor kopplade till Spotifydanser och etiska överväganden och perspektiv. Vi kommer även framöver att uppmärksamma de här frågorna.
Hör gärna av dig till redaktionen med dina tankar och tips om att anordna dans till spellistor. Maila då redaktionen@dansbandsnytt.se
/NIKLAS LINDH, REPORTER