Debatten har varit livlig efter flera artiklar hos Dansbandsnytt om att danser till förinspelad musik anordnas utan att låtskrivare och musiker får den ersättning som de har rätt till. Pär Winberg från skivbolaget Atenzia Records har nu tagit initiativ till ett öppet digitalt möte tillsammans med dansare, musiker, låtskrivare och organisationerna Stim och SAMI.
Allt började med en krönika här på Dansbandsnytt, där dansbandssångerskan Therese Sundahl varnade för att så kallade Spotifydanser skulle kunna bli dansbandens död. Fenomenet med danser till inspelad musik har blivit allt vanligare, men vad många arrangörer till danser utan liveband inte känner till, är att det kostar att använda musik i samband med offentliga tillställningar.
Adina Broström som är marknadschef på Stim säger till Dansbandsnytt att arrangörer måste betala ersättning både till Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) och till SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation). Dessutom konstaterar hon att det inte är tillåtet att använda tjänsten Spotify, då den endast är till för privatpersoner. Reglerna, att man måste betala för att få spela upp musik i samband med olika arrangemang, gäller för både företag, icke vinstdrivande organisationer och ideella föreningar.
Så stort blev gensvaret
När Pär Winberg från Atenzia Records såg diskussionerna i olika Facebooktrådar efter det att artiklar i ämnet publicerats av Dansbandsnytt, så insåg han att det finns stora kunskapsluckor om vilka regler som faktiskt gäller. Därför föreslog han ett möte för alla intresserade, tillsammans med organisationerna Stim och SAMI, och där även Musikerförbundet bjuds in.
– Det blev ett väldigt stort gensvar, i nuläget en bra bit över 100 intresserade, så vi kommer att sy ihop ett digitalt möte via Zoom för alla som vill vara med, säger Pär Winberg.
Vad är det som gör att du engagerar dig?
– Jag jobbar ju med väldigt många av de här dansbanden som till stor del lever på sina spelningar. Själv har jag inget ekonomiskt intresse kopplat till livespelningar, men jag tycker synd om banden och låtskrivarna. Dessutom tycker jag att det vore bra om alla fick lära sig hur det går till och fungerar och att det faktiskt finns regler för vad man får göra och till vilket pris.
Hur stora tror du att kunskapsluckorna är?
– De är nog ganska stora. Stim vet många vad det är men att det dessutom finns något som heter SAMI som står bakom musiker och artister, det vet folk i allmänhet inte vad det är. Men det är alltså så att när det spelas inspelad musik från olika artister och band, då ska de kompenseras ekonomiskt.
– Och då tänkte jag att jag via mina kontakter med Stim och SAMI skulle kolla om de ville vara med på en informationskväll helt enkelt. Och de blev superglada och har tackat Ja till det. Dessutom har en mängd musiker, låtskrivare, dansare och andra personer skrivit att de är intresserade.
Vad har du för tankar kring hur upphovsrättsfrågor värderas idag?
– Nja det verkar som att det inte anses vara lika farligt som om man går in och snor en chokladkaka på ICA liksom. Men jag tror definitivt inte att folk är ute för att luras utan att det handlar om ren okunskap.
– Väldigt många dansställen tycker också att det här är kanon att de kan få nån från Stim och SAMI som berättar hur det faktiskt fungerar. Det är inte så lätt alla gånger med reglerna, för det kan ibland upplevas som ett virrvarr. Därför tror jag att det är bra med ett sånt här möte.
Mötet kommer att anordnas inom ett par veckor, men den exakta tidpunkten är ännu inte fastställd.
/NIKLAS LINDH, REPORTER