Hoppa till innehåll

Flera danskurser och 16 Weeks Of Hell – kraftfull uppladdning inför danssommaren

Anders Persson från Falun avslutade 16 Weeks Of Hell på söndagen. Samma dag hade han flera danskurser. Foto: Niklas Lindh

Under söndagen gjorde han sina sista träningspass i 16 Weeks Of Hell. Samma dag avslutade han en foxhelg i Borlänge, var på privatlektion i dans i Falun och hade ytterligare en danskurs på kvällen. Anders Persson från Falun har bestämt sig för att ladda upp rejält inför den kommande danssommaren.

Söndagen blev allt annat än stillasittande. De 112 träningsdagarna i 16 Weeks Of Hell avslutades med två träningspass, och så tre olika danskurser! Ett nyfunnet intresse för dans gjorde att Anders bestämde sig för att både genomföra den stentuffa tränings- och hälsoutmaningen och dessutom satsa hårt för att ta dansen till nya nivåer.

Dansbandsnytt träffade Anders under söndagseftermiddagen. Han hade precis avslutat en foxhelg i Borlänge och dansade vidare in till Dala Dansstudio i Falun för en privatlektion i bugg och fox. Och senare under kvällen skulle ytterligare ett danspass genomföras.

– Jag dansade fox under lördagen klockan 10 till 16. Sedan åkte jag hem och körde 16 Weeks Of Hell och så var det ännu en foxdag i Borlänge på söndagen. Nu är jag här för en privatlektion i 45 minuter och under kvällen är det bugg och Fox klockan 17 till 20:30.

Varför denna hårdträning i dans?

– Jag tycker det är så kul och jag får energi av det. Och när man känner att man blir ett med musiken och den partner som man dansar med så är det ju ännu roligare.

Det här är en ny passion för dig?

– Ja jag hade inte tagit ett danssteg före hösten 2022 men valde att gå en kurs då. Sen så har det blivit flera helgkurser inom både bugg och fox. Men jag kände nu att jag ville ta det här en nivå till så jag tog kontakt med Jessica Kåla som driver Dala Dansstudio och nu är jag helt fast.

Anders på privatlektion i dans hos Jessica Kåla på Dala Dansstudio i Falun. Foto: Niklas Lindh

Går upp 0445 för att hinna

Anders Persson är en av många nya dansare som är på väg ut på dansbanorna efter flera kurser och privatlektioner. Men han valde dessutom att genomföra hälsoutmaningen 16 Weeks Of Hell med start i januari, och med målgång nu under söndagen.

– Det har gått över förväntan bra! Den största skillnaden som jag känner är sömnen. Jag vaknar inte mitt i nätterna som jag har gjort förut, utan jag sover till kvart i fem på vardagarna. Sen är jag på gymmet från halv sex till sju. Därefter är det jobb, hem, mat och sedan power walk.

Det går åt mycket tid konstaterar Anders Persson – ”nästan som ett halvtidsjobb med all träning, matlagning och så vidare” säger han. 

Är det värt det?

– Ja idag är det verkligen värt det. Jag har kört 16 Weeks Of Hell förut och jag är inne i en bubbla då. Och det är ett enkelt program för man får tydliga instruktioner vad man ska göra, vad man ska äta och vad man ska träna. Det är bara att borra ner huvudet och göra det som står.

Hur blir livet efter 16 Weeks Of Hell? Massor av rörelse i form av dans eller?

– Alla har frågat mig vad jag ska fira med idag, men jag har noll sug efter skräpmat. Istället blir det bra kost och mycket träning även framöver, och förstås massor av dans. Jag ska på både Foxveckan och Dansbandsveckan i Malung. Sen kommer jag att åka runt på många andra dansställen i sommar.

Ett råd till andra som dansar

Det är få som laddar upp så intensivt inför en ny danssommar som Anders Persson – med flera kurser och 16 Weeks Of Hell – men det är ett upplägg som han verkligen rekommenderar.

– Ja verkligen. Det är helt underbart. Det kan inte bli bättre! Jag är fylld av energi, känner mig utsövd, fokuserad och stark i kroppen. Det här är absolut något som jag rekommenderar, och inte minst för andra som dansar – att göra 16 Weeks Of Hell. Just att man blir mer fokuserad, mer koncentrerad, mer energisk och får mycket bättre sömn. Och så får man ju flera olika hälsofördelar.

– Att som jag vara 56 år och få vara med om en sån här sak, och känna sig så stark, det är helt magiskt!

/NIKLAS LINDH, REPORTER