Hoppa till innehåll

EXTRA: Kraftigt ökat intresse för danskurser i Malung: ”Alltfler unga vill lära sig dansa”

Ett allt starkare intresse för danskurser märks i Malung. Foto: Niklas Lindh

Det verkar nu vara så tydligt – 2024 blev året när dansintresset vände uppåt igen. Och det handlar om en riktigt stark ökning. De danskurser som Tony Irving och Cecilia Ehrling Danermark anordnar under Dansbandsveckan i Malung lockar nu betydligt fler elever än tidigare – och inte minst väldigt många unga.

Strax före klockan tio på torsdagsförmiddagen samlades hundratals personer på folkparken i Malung för att följa den inledande stretchingen och efterföljande grundkursen i foxtrot. En påfallande stor andel var nybörjare, och många var unga. Som 25-åriga Lukas Vågberg från Enköping och Marie Glebenius, 27, från Bromma:

– Vi vill lära oss dansa bättre. Jag har varit här några år medan Lukas är nybörjare så då vill vi ha lite guidning, berättar Marie. 

Lukas Vågberg, 25, och Marie Glebenius, 27. Foto: Niklas Lindh

– Ja det känns jättekul. Marie säger att hon är lite nervös, men jag känner bara att det ska bli jättekul. Det här kan inte bli fel, konstaterar Lukas.

– Precis….alla dansmänniskor är jättetrevliga så det här ska bli så roligt!

Premiärdans för de tre kollegorna

Förväntan var stor inför kursen, inte minst bland de tre kollegorna från Örebro som nu skulle lära sig foxtrot från grunden för att kunna dra nytta av danskvällarna i folkparken fullt ut.

– Vi är här för att dansa och då måste man ju gå en danskurs med Tony och Cecilia. Det hör ju till.

– Ja vi måste uppdatera våra kunskaper. Vi är ringrostiga för det var länge sedan vi var ute och dansade senast.

De tre kollegorna och vännerna som till vardags jobbar tillsammans på Synsam i Örebro. Foto: Niklas Lindh

Har ni varit på Dansbandsveckan i Malung förut?

– Nej ingen av oss har varit här förut, men vi har haft en liten dröm om att åka hit, så nu förverkligas den. 

– Sen kanske vi kommer att gå ut och dansa mer efter att vi har varit här i Malung.

En tydligt uppåtgående trend

Det är, enligt Tony Irving och Cecilia Ehrling Danermark, en stark och tydlig trend att fler söker sig till både danser och danskurser just nu. Och det visar sig inte minst i Malung, säger Tony Irving.

– Ja det är en kraftig ökning av deltagare på kurserna jämfört med tidigare år, och här i Malung har det blivit fler och fler för varje dag. Det är framför allt fler nybörjare och många som är i Malung för allra första gången. Och en annan bra sak är att genomsnittsåldern håller på att minska alltmer. Det är många både 70- och 80-talister och faktiskt en del som är födda i början på 2000-talet. Så vi börjar få fler yngre som intresserar sig för dans. 

Röda Korset
Danskurserna i Malung har lockat betydligt fler deltagare i år. Foto: Niklas Lindh

– Ja det är fantastiskt roligt, förklarar Cecilia. Och det känns som ett kvitto på det som vi jobbar så starkt för, att försöka bevara pardansen ute i landet.

– Just nu, i den internationalisering som vi ser på många plan, säger Tony, så vill många ha tillbaka svensk musik, svenska texter och den svenska danskulturen som ju är helt unik. Den växer väldigt starkt nu, och det är bra!

”Det ska vara trendigt”

Rapporterna från dans-Sverige har varit många om att både publiksiffrorna ökar sedan i våras, och att alltfler yngre kommer ut på danserna. Särskilt tydligt var det på dansveckan på Öland för ett par veckor sedan. 

Då kallade arrangörerna samman ett stort gäng unga besökare för ett möte, för att få veta mer om vad de som arrangör kan göra för att de yngre ska trivas och vilja komma tillbaka – gärna med fler kompisar – till nästa sommar.

Cecilia Ehrling Danermark och Tony Irving. Foto: Niklas Lindh

Tony Irving tycker att arrangörerna har ett stort ansvar nu att engagera och inspirera de unga som börjar intressera sig alltmer för danskulturen.

– Ja en av fördelarna är ju att vi alltid inom dansen kan umgås över alla gränser. Men för att attrahera de unga ska det vara trendigt och roligt. Det ska inte vara för seriöst! Det ska gärna vara med lite ”glam” och vi ser att många unga kommer hit på kvällarna i mycket fina kläder, till och med i kavajer.

– Det här är ett stort skifte om man jämför med motionsgrupperna, som har kommit i svettband, pannband – som också är väldigt bra – men här ser vi hur den sociala danskulturen från förr kommer tillbaka alltmer. Ungdomarna börjar anamma dansen på ett sätt som det var förr.

Grundkurs i foxtrot var det som gällde den här förmiddagen i Malung. Foto: Niklas Lindh

Så den gamla folkparkskulturen kan få lite av ett uppsving tack vare de yngre dansarna?

– Ja absolut. De unga är väldigt medvetna om vad de vill ha när det gäller sina sociala liv. Hur de vill ta hand om varandra, vett och etikett-strukturen, vad som är acceptabelt…. Den här ”intimfattningen” som vi har sett väldigt mycket och som är stor bland de som är 40- och 50-plussare – den är inte alls lika stor bland de unga. 

– De yngre vill ha ett annat förhållningssätt till varandra. Så sammantaget så är det faktiskt något av en tillbakagång till den gamla folkets parks-kulturen, och med lite festligare kläder. Det är en spännande och väldigt intressant utveckling!

/NIKLAS LINDH, REPORTER