Hoppa till innehåll

Excess kan plocka russinen ur kakan när populariteten ökar

Dansbandsnytt träffade Excess före bandets spelning på Åfesten i Falun under lördagen. Foto: Niklas Lindh

Dansbandet Excess spelar på deltid och så kommer det att fortsätta vara. Några planer att börja spela på heltid finns nämligen inte, trots att bandet från Huskvarna blir alltmer populärart och älskas av sin publik. Ny musik kommer bandet i alla fall att släppa under hösten.

Bandet spelar på deltid och vi bandmedlemmar fortsätter att jobba på heltid med våra andra civila arbeten. Några andra planer finns inte i det här läget. Jag själv är föräldraledig just nu, säger Therese Sundahl, bandets sångerska och stora profil.

Excess bildades i Nyköping redan år 1993, men sedan många år tillbaka är det Huskvarna som är basen. Therese Sundahl kom med i bandet 2008.  

Bandet utsågs till ”Årets dansbandskometer” i Härnösand Grand Prix 2011, där Callinaz blev tvåa, och i Bingolottos dansbandstävling 2013 blev de handplockade att delta och slutade trea.

Med eget material, blandat med country och dansbandslåtar som fått en uppdaterad touch, har bandets popularitet växt. Dansbandspubliken vill ha mer Excess, men så blir det alltså inte.

– Vi har 40 till 50 gig om året och det är en nivå vi tycker är bra. Vi är måna om att det ska vara roligt att vara ute och spela, och väljer att åka på bra spelningar. Vi är i ett läge där vi kan plocka russinen ur kakan.  Under Dansbandsveckan i Malung har vi i år dubbla spelningar, och det känns fantastiskt kul att få göra, säger Therese Sundahl.

Började i dansband som tonåring

Musik är något som alltid har funnits i hennes liv. Intresset för dansbandsmusiken föddes i föräldrahemmet, där hon rotade efter skivor att lyssna på i föräldrarnas skivback.

– Sedan kikade jag på dansbandsgalorna som sändes i tv, och blev helt fascinerad. Det där vill jag också göra, tänkte jag. Jag hade inte fyllt 18 år när jag började sjunga i ett dansband.

Dansbandskarriären började i dansbandet Sunlights och sedan har hon även hunnit med en karriär som sångerska i countrybandet Cosmos Cowboys. Nu är det dock dansband och Excess som ligger henne varmast om hjärtat.

– Jag älskar mitt band! Vi har många spelningar i sommar att se fram emot. Under sensommaren/hösten kommer vi också att släppa några nya låtar på Spotify. Det är inte aktuellt med ett fullängdsalbum just nu. Vi kommer bland annat att släppa en duett, en ballad som väcker känslor. Det är en låt som har varit efterfrågad. Mer vill jag inte säga. Lite hemligheter måste vi ha också, säger Therese Sundahl och skrattar.

Röda Korset

Hur ser du på framtiden för dansbandsbranschen? Är danspubliken på väg tillbaka?

– Att publiken är på väg tillbaka måste man nog säga, men fler måste hitta ut. Pandemin slog hårt mot branschen. Nu känns det ändå mer positivt igen och vi har haft bra med publik på våra spelningar.

Excess, laddade för en av årets närmare 50 spelningar. Foto: Privat

Om galasändningen i radio: ”Tråkigt!”

Therese hoppas också att media återigen ska börja uppmärksamma dansbandsbranschen på ett bredare sätt, än vad som är fallet i dag.

– Som det är nu är det väldigt trögt. Det är svårt att nå fram. I år blir det ju heller ingen direktsändning av Guldklavengalan i P4, utan den kommer att eftersändas en vecka senare. Det känns jättekonstigt och tråkigt! Inte vad branschen behöver, säger Therese Sundahl.

Hon är inte rädd för att tycka till. Flera av hennes krönikor på dansbandsnytt.se har både blivit uppmärksammade och omdebatterade.

Inte minst gäller det krönikorna ”Varför måste en danskväll pågå i fyra timmar” och ”Spotifydanser kan bli dansbandens död”.

– Diskussionen om Spotify-danser blev ju livlig, men jag tycker det var viktigt att den diskussionen kom igång. Jag har nog alltid haft modet att säga vad jag tycker, och ska man vara krönikör måste man ju våga att tycka till om saker och inte vara blyg av sig, säger Therese Sundahl som lovar att komma med fler krönikor framöver.

Excess bandmedlemmar är : Therese Sundahl, Hasse Karlsten, Andreas Nycander, William Endmyhr och Andreas Carlson.

/ANDERS NORIN, REPORTER