Hoppa till innehåll

En vinter med after ski och godisbutik – har de stått emot frestelserna?

Ann-Cathrine Friberg och Johan Eriksson har gjort riktigt bra resultat under första halvan av 16 Weeks Of Hell. Foto: Privat

Under onsdagen har dansbandsgänget genomfört precis halva hälsoprogrammet 16 Weeks Of Hell. Men för två av deltagarna – låtskrivaren Johan och dansarrangören Ann-Cathrine – så har utmaningar och frestelser staplats ovanpå varandra. Men resultaten så här långt slår alla förväntningar.

När Johan Eriksson från Malungsfors är ute på sina dagliga powerwalks så får han ofta dansbandslåtar i huvudet, som han sedan skriver ner. Och andra låtar som han har skrivit tidigare ska ges ut nu under våren – låtar som har spelats in av Fernandoz, Sannex, Donnez och Martinez.

Men den första halvan av de 16 ”helvetesveckorna” har ibland gått lite i otakt. För parallellt med låtskrivandet och dagliga spelningar på after ski, har Johan haft hälsoutmaningar som har ställt till det. Ändå får resultatet de flesta i hans omgivning att häpna.

– Snart väntar en träningsresa ner till solen och värmen, berättar Johan glatt.

Ann-Cathrine Friberg har nyligen haft ett uppstartsmöte med gänget som laddar upp för en ny danssommar vid Utängens Loge i Tanumshede. Nu ska fjolårets säsong bli ännu bättre – och med tanke på arrangörens egen formkurva så talar mycket för en succésommar.

Men för en entreprenör med många järn i elden, bland annat en godisbutik fylld av frestelser, så har det varit utmanande för Ann-Cathrine att stå emot. Inte minst lakrits. Men pannbenet och drivkraften är desto starkare.

Musikern, underhållaren och låtskrivaren Johan Eriksson från Malungsfors har ägnat mycket tid åt after ski-spelningar i vinter. Foto: Partypolarna/Privat

Så berättar de själva om hälsoutmaningen

Det här är Johans och Ann-Cathrines egna ord om den första halvan av 16 Weeks Of Hell – och om de åtta veckorna som återstår:

Hur har den första halvan av 16 Weeks of Hell varit?

Johan: 

– Otroligt lärorik och rolig men även utmanande och tuff. Vi har verkligen fått testa våra gränser! 

Ann-Cathrine:

– Den första halvan har varit både utmanande och härlig. De första dagarna var suget efter sötsaker tufft, men det släppte ganska snabbt. Deffen i fem veckor var också en prövning som gick i vågor. Jag hade ett stort behov av mer mat och det fick jag till slut och då kände jag mej betydligt piggare igen. 

Vilka resultat har du uppnått hittills och vad är du mest glad över? 

Johan: 

– Jag tycker framför allt att jag märker stor skillnad på att kroppen känns starkare! Jag har tappat nästan tio kilo och över tio centimeter i midjemått. Men nu är det dags att öka! Förhoppningen är väl att man ska kunna lägga på sig ännu mera muskler under den här andra halvan.

Ann-Cathrine:

– Innan starten av denna resa så hade jag problem med långtidscovid och åt kortison under flera månader. Så när promenaderna började så kände jag att orken och livskvalitén återkom dag för dag och det är en underbar start på en dag. Viktmässigt så har jag tappat nästan fem kilo och sju centimeter runt midjan och det är fantastiskt skönt. Träningen är redan en naturlig och stor del av mitt liv, men några nya övningar är toppenkul  tt ha fått lära sig. 

Nya Utängens loge, med Ann-Cathrine Friberg som ny arrangör, lockade mängder av publik ifjol.

Vad har varit mest utmanande för dig? 

Johan:

– Det har nog varit mitt mående ändå! Jag började med inflammation i både ben och armar. Dessutom hade jag problem med migrän där i början. När sedan det blev bättre drog jag på mig en rejäl influensa som tyvärr höll mig borta från träningen en vecka. Men nu är jag tillbaka på banan igen och ser fram emot en härlig avslutning!

Ann-Cathrine:

– Absolut största utmaningen har varit deffen…lite mat och ingen sallad…. En stor saknad har det varit och att jobba i butik där vi bland annat gör presentkorgar med fin lakrits och choklad… Herrejösses sååå sugen jag har varit många gånger. Tuggummi har varit räddare i nöden. Samt att det har varit tufft med andra saker runt omkring som inte har gått att påverka. 

Nu när ni går in i den andra halvan – vad ser du fram emot mest då? 

Johan:

– Det är nog som sagt att kunna lägga på sig lite mer muskler. Dessutom ska jag och min fru Jenny på en träningsresa till Mallorca nu i början av maj så det är något jag ser fram emot mycket! Det var min 50-årspresent så det ska verkligen bli skönt att komma iväg. För jag har ju även genomfört en vintersäsong med afterski-spelningar nästan varje dag under den här första halvan så det ska bli skönt att kunna lägga ännu mera fokus på träningen.

Ann-Cathrine:

– Period två… Att klara av den. Träningsmängden ökar. Det är okej, men jag ska njuta varje vecka och räkna neråt och fokusera mera på att äta i ’rätt tid’… Det är avgörande för mig. Jag kommer att känna mig nöjd efter dessa 16 veckor, för de ska klaras av! Det är lika sant som amen i kyrkan!