Hoppa till innehåll

Efter oron – stor glädje över nya Dansbandsveckan på Birka Gotland

Uppe från vänster: Danne Strandberg, kapellmästare i Martinez, fartyget Birka Gotland och Joakim Agerskov från den nya dansbandspodden. Nere från vänster: Niclas Olén, kapellmästare i Matz Bladhs, Johanna Holmqvist som har planerat för den nya dansbandsveckan till havs och musikern och underhållaren Tur-Åke Lindqvist. Foto: Kurt Sundin, Birka Gotland, Privat, pressbild, Joakim Agerskov och Niklas Lindh.

Det är övervägande positiva reaktioner sedan upplägget för den nya Dansbandsveckan till havs presenterades under måndagen. ”Jag var skeptisk innan men det här ser fantastiskt ut”, säger en av profilerna inom dansbandskulturen som Dansbandsnytt har pratat med.

När det stod klart att Dansbandsveckan till havs skulle flytta från Viking Cinderella till Birka Gotland var det många som gladdes över att arrangemanget skulle fortleva. Men samtidigt väcktes oro över att Birkafartyget är mindre än Cinderella och att Dansbandsveckan skulle kunna förändras.

Efter att Dansbandsnytt under måndagen kunde berätta om hela programupplägget så är de positiva reaktionerna tydliga. En av de som gläds åt nysatsningen är Niclas Olén, kapellmästare i Matz Bladhs:

– Jag tycker att det är jättekul. Man har gjort sitt absolut bästa och yttersta för att göra det här till en kanonvecka. Man har dessutom utnyttjat båten och ytorna på ett riktigt bra sätt!

Hur tror du att besökarna kommer att uppleva veckan på Birka Gotland jämfört med hur de har haft det på Cinderella?

– Jag tror att det kommer att bli kanon. Mitt råd till de som har något emot det här eller gnäller är ”stanna hemma”. Då får vi bara de som är glada med på båten. Det är också samma hjärnor bakom det här upplägget som det var på Cinderella, och de har ju förädlat upplägget år från år. Det handlar hela tiden om att utveckla och förnya. Annars står det ju still eller går bakåt.

Niclas Olén är kapellmästare i Matz Bladhs. Foto: Pressbild/Niklas Lindh

Lästips: Här hittar du allt om den nya dansbandsveckan på Birka Gotland.

Tur-Åke återvänder med ”På Estraden”

Matz Bladhs är ett av dansbanden som kommer att spela ombord på Birka Gotland under Dansbandsveckan i januari.

Johanna Holmqvist har haft rollen som programansvarig för Dansbansdveckan på Cinderella under tio års tid, och nu har hon ansvaret för upplägget på Birka Gotland. Till sin hjälp har hon ett stort antal profiler från det tidigare fartyget, som exempelvis kryssningsvärdarna Humle, Kirsti och Tur-Åke. Dessutom finns Mats Ingels ombord under veckan. Han agerar bland annat domare för dansbandstävlingen På Estraden som leds av Tur-Åke Lindqvist.

– Jag tycker att det här verkar kunna bli en fantastisk vecka. Jag är väldigt positivt överraskad, säger Tur-Åke. Det här ser ut att kunna bli hur bra som helst! Det ska tydligen vara musik i alla vrår och hörn. Det här upplägget känns helt perfekt.

Och dessutom ska du återigen leda tävlingen ”På Estraden” under varje kryssning..?

– Absolut, och det är jag väldigt glad över! Det är jätteroligt att jobba med den här tävlingen, och jag pratade med tävlingens domare Mats Ingels så sent som idag, och han tycker att det här kommer att bli ett riktigt roligt och spännande arrangemang.

Tur-Åke Lindkvist kommer även – i vanlig ordning – att vara på plats under Dansbandsveckan i Malung. Foto: Privat/Niklas Lindh

Han var skeptisk innan: ”Känns väldigt positivt”

En av de som var fundersam över hur Dansbandsveckan skulle kunna flyttas över till ett fartyg som är mindre, är Joakim Agerskov. Han är bland annat programledare för poddsatsningen ”Nonstop – Ett samtal om dansband”:

Röda Korset

– Jag tror att det blir jättebra. Nu har man bytt båt från Cinderella till Birka Gotland. Det här är ju inte ett förstorat fraktfartyg med nöjesavdelningar, utan en riktig kryssningsfärja. Det kommer inte att bli detsamma, men det kommer att bli en bra vecka med mycket nöje och glädje.

Programledarna Joakim Agerskov och Tom Lindquist, tillsammans med två av dansbandspoddens gäster under första säsongen – Mats Kärrlid och Mikael Dahlgren. Merparten av programmen spelades in under Dansbandsveckan på Cinderella i år. Foto: Privat

Är det något i upplägget för Dansbandsveckan på Birka Gotland som förvånade dig?

– Det är väl egentligen omfånget, att man trots allt försöker att göra en så stor produkt ombord på ett fartyg som har mindre plats. Jag var faktiskt lite skeptisk innan, men jag tycker att det här känns väldigt positivt och att man har gjort ett gediget arbete.

– Dessutom, att man plockar in däck tio med dansgolv under glastaket, känns riktigt roligt.

Danne i Martinez: ”En fantastisk miljö”

Martinez är ett av banden som kommer att spela ombord på Dansbandsveckan i vinter. Det är något som kapellmästaren Danne Strandberg ser fram emot.

– Jag kan utan omsvep säga att det här bara känns positivt. Birka är för många i vår bransch dansbandsbåten nummer ett, på många sätt. Det har verkligen varit fantastiskt med Dansbandsveckan på Cinderella, men det här kommer också att bli riktigt riktigt bra!

Martinez är ett av banden som spelar på Dansbandsveckan på Birka Gotland. Foto: Kurt Sundin

Hur tror du att besökarna kommer att uppleva en dansbandsvecka till havs på ett fartyg som är lite mindre?

– När de väl är på plats så tror jag att de kommer att bli positivt överraskade, för som jag har förstått det så är det samma stab, med Johanna Holmqvist i spetsen, som ska anordna Dansbandsveckan på Birka. Och med det engagemanget och noggrannheten så är jag övertygad om att det här upplägget kommer att tas emot väldigt positivt av besökarna.

Och ni ska dessutom spela på den nya dansbanan på däck tio under glastaket – vad tror du om det?

– Ja det är en fantastisk miljö där uppe och med stora ytor. Det här blir en riktigt häftig danslokal.

/NIKLAS LINDH, REPORTER