Hoppa till innehåll

Beskedet – Så blir nya Dansbandsveckan på Birka Gotland: ”Det blir musik i varenda hörn”

Birka Gotland är fartyget som nu tar över Dansbandsveckan till havs från Cinderella. Bilden nere till vänster: Terrassen, där en av dansbanorna kommer att finnas. Till höger Johanna Holmqvist som planerar för arrangemanget. Foto: Birka Gotland/Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Nu står det klart hur den nya Dansbandsveckan till havs kommer att bli. I vintras kom beskedet att arrangemanget skulle flyttas från Viking Cinderella till Birka Gotland. Och nu kan Dansbandsnytt berätta om allt ifrån antalet dansgolv till vilka dansband som kommer att spela, samt vilka välkända profiler som återvänder till Dansbandsveckan till havs, på en ny arena.

Att flytta in Dansbandsveckan till havs på ett mindre fartyg har inneburit att arrangören har fått tänka i nya banor, men nu kan man presentera ett upplägg som man tror helhjärtat på. 

Johanna Holmqvist har haft rollen som programansvarig för Dansbandsveckan på Cinderella under tio års tids, och den rollen axlar hon även när arrangemanget flyttar in på Birka Gotland:

– Ja vi kommer att köra samma vecka som tidigare, vilket innebär den 19:e till 25:e januari 2025. Precis som tidigare så inleds veckan på en söndag och slutar på en lördag. 

Vad är det som har varit viktigt för er när ni har planerat för Dansbandsveckan på ett nytt fartyg?

– Vi ska försöka återskapa den där känslan med musik i varenda hörn som vi hade på Cinderella. Det ska vara roligt och hända något överallt. Samtidigt så är det ju en mindre båt. På Cinderella så hade man en kapacitet att ta emot 2600 gäster, och på Birka Gotland är motsvarande siffra 1800. Det innebär också att de publika utrymmena är färre.

Johanna Holmqvist ser fram emot att välkomna gästerna till Dansbandsveckan på Birka Gotland i vinter. Foto: Joakim Agerskov
Birka Gotland har en kapacitet att ta emot 1800 gäster. Foto: Birka Gotland

Vad innebär det för antalet dansgolv?

– Vi har skapat flera dansgolv i olika lokaler. Vi kommer att ha det som vi kallar för dansbana 1 i nattklubben Backstage där det finns ett befintligt dansgolv som vi kommer att bredda lite grann. Dansbana nummer 2 placeras uppe på Terrassen under det här stora fina glastaket på däck 10. Det kommer att bli superläckert och där blir det dansgolv på två olika nivåer. Vi lägger också till en extra scen där för att kunna maxa musiken. 

– Och sen skapar vi en dansbana som vi ska kalla för Seglarbanan som ska ligga i anslutning till det som heter Seglarbaren, på däck nummer 6. Där bygger vi också upp en scen. Dessutom dansar vi även i terminalen innan avgång.

Tur-Åke Lindkvist är en av profilerna som återvänder till Dansbandsveckan på Birka Gotland. Foto: Niklas Lindh

”Dubbla dansband” och kända profiler

Det blir dubbla dansband på dansbana 1 och 2 varje kväll. Dessutom blir det en ”dansbandskonstellation” på ”Seglarbanan”. 

Flera av profilerna från Dansbandsveckan på Cinderella kommer att följa med till Birka Gotland och dessutom tillkommer några nya. Tur-Åke Lindqvist, ”Humle” Holmgren och Mats Ingels medverkar under veckan liksom Johanna Holmqvist själv. 

Mats Ingels finns också på plats under Dansbandsveckan till havs. Foto: Privat

Det kommer dessutom att bli en mängd olika ”dansklasser”.

– Ja såklart! Vi behåller gammeldansen som vi tycker är väldigt viktig för vår vecka, och sedan kommer Tony Irving med nya gäster och nya dansklasser.

– Uppställningen på dansband är dessutom tip top hela vägen. Här har vi verkligen lyckats på ett riktigt bra sätt!

Programmet med de olika dansbanden hittar du längst ner i artikeln. 

Tony Irving håller i vanlig ordning i flera dansklasser och andra programpunkter. Foto: Peter Knutson/Niklas Lindh

Då släpps biljetterna

Biljetterna till Dansbandsveckan på Birka Gotland kommer att släppas under Dansbandsveckan i Malung som även fortsättningsvis är en samarbetspartner. Biljettsläppet sker måndagen den 15 juli klockan 15, både i Grönlandsparken och online för alla.

– Men är man intresserad av så kallade ombordpass, om man bokar flera kryssningar och vill kunna stanna kvar på båten, så släpper vi dem i Grönlandsparken kl 12 på måndagen. Det är ett begränsat antal och det är först till kvarn som gäller. 

– Vi kommer också att sälja särskilda tredagarspass och det är en nyhet för i år som vi tror kommer att bli väldigt populärt.

Det blir biljettsläpp i Grönlandsparken under Dansbandsveckan i Malung. Foto: Niklas Lindh

Hur tror du att gästerna kommer att uppleva den här veckan jämfört med hur det har varit tidigare på Cinderella?

– Jag hoppas och tror att gästerna ska lämna veckan med en känsla av att det här var en riktigt bra start på något nytt. För 12 år sedan så började vi ju någonstans på Cinderella och det blev ju bättre och bättre för varje år. Och nu startar vi på Birka och vi vill att gästerna ska känna: ”Åh vad roligt….det här vill vi verkligen göra igen, och att det dessutom bara kommer att bli bättre och bättre.

– Det här fartyget är ju jättefint, nytt och fräscht och det finns så otroligt många positiva saker med det… Så vi har ju väldigt fina ytor och fint material att jobba med, och det ska vi nu klä in det i riktigt härlig musik under den här veckan. Det blir ju inte ”copy paste” på Cinderella, men man ska ha samma goa känsla som man hade där. Det är viktigt!

Hela programmet med dansband:

Avgång sön 19/1

Bana 1: Streaplers & Wahlströms

Bana 2: Donnez & Tribond

Seglarbanan: Publiceras inom kort

Avgång mån 20/1

Bana 1: Matz Bladhs & Engdahls

Bana 2: Micke Ahlgrens & Tribond

Seglarbanan: Hedins

Avgång tis 21/1

Bana 1: PHs & Titanix

Röda Korset

Bana 2: Kjellez & Tribond

Seglarbanan: Hedins

Avgång ons 22/1

Bana 1: Highlights & Xplays

Bana 2: Martinez & Tribond

Seglarbanan: Duo Vi

Avgång tors 23/1

Bana 1: Sannex & Blender

Bana 2: Fernandoz & Tribond

Seglarbanan: Duo Vi

Avgång fre 24/1

Bana 1: Callinaz & The Playtones

Bana 2: Larz Kristerz & Tribond

Seglarbanan: Duo Vi

Avgång lör 25/1

Bana 1: Casanovas & Date

Bana 2: Black Jack & Tribond

Seglarbanan: Duo Vi

Avslutningsakt med Danzbanderz

Dessutom under veckans alla dagar:

– Dans redan i terminalen, på plan 2 direkt efter incheckning!

– Musik och aktiviteter med Birkas kryssningsvärdar.

– Socialdansklasser, dansshower & danstävling med Tony Irving & ”våra svenska mästare”.

– Gammaldansinstruktion med P-A & Marie Sköld.

– Gästande Kryssningsvärdar: Tur-Åke Lindqvist, Humle Holmgren & Mats Ingels.

– Hustrubadurerna Anders & Kjelle.

– ”På Estraden” – en annan sorts dansbandskamp.

– Dansbandsmusikfri zon på ”nytt hemligt ställe”.

– Efterfest med DJ

/NIKLAS LINDH, REPORTER