Hoppa till innehåll

Efter de svåra prövningarna – så blev 2023 för Date

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Bandet Date anno 2023/2024 – från vänster: Rasmus Eriksson, Christian Haraldsson, Peter Hecktor, Niklas Fjärve och Mikael Gustafsson. Foto: Date

Efter några tuffa år för dansbandet Date så blev 2023 ett framgångsrikt år, med lyckade spelningar, tv-framträdande och satsningar mot framtiden. 

Det har nu gått fyra år sedan kraschen när orkesterbussen bara blev skrot.

Det är full aktivitet runt den nye sångaren i Date, Christian Haraldsson, när Dansbandsnytt når honom för en pratstund. Bandet håller precis på att rigga för en spelning i Nordstan i Göteborg alldeles i slutfasen av julruschen. Ändå skulle ”dansbandstorsdagen” bli rena succén med mängder av både julhandlande kunder och dansgäster som passade på att dansa loss i shoppingcentret till både Date och Lucianoz.

Christian stannar upp en stund i riggandet, och tänker tillbaka på sin första spelning med Date – som var i oktober 2022.

– Det blev så lyckat. Vi hade hållit på ganska länge i kulisserna, i replokaler och så. Vi hade jobbat med att få ordning på allt efter uppehållet. Så det var väldigt kul att få ha premiärspelningen just på Dansbandsveckan på Cinderella. Det blev en fantastiskt fin nystart för bandet efter uppehållet.

Det oerhört populära dansbandet Date bildades redan 1993, men då under namnet ”Släktingarna”. Namnbytet till Date skedde fyra år senare när bandet var med i tv-programmet Sikta mot stjärnorna som Take That. Och flera tv-framträdanden väntade. Under åren 2001, 2002 och 2005 var Date med i Melodifestivalen, och bandet var under årtionden en självklar aktör i dansbands-Sverige. Men så kom olyckan.

Bussolycka och pandemi

Det var i november år 2019 som det hände, på E18 vid Hallstahammar, utanför Västerås. Date var på väg mot en spelning på M/S Rosella. En passagerarbuss hade kört ner i diket och vält i det hala väglaget. Både en långtradare och Date´s orkesterbuss hann stanna, men en efterföljande lastbil körde rakt in i turnébussen, som blev bara skrot. 

Redan samma dag berättade medlemmarna från Västmanlands sjukhus i Västerås att de hade klarat sig relativt oskadda, men sångaren Jan Lindberg hade ådragit sig en nackskada. Några månaders paus följde för Date, och därefter kom pandemin. När det var dags för nystart efter pandemin visade det sig att Lindbergs nackskada förhindrade ett fortsatt turnéliv, och Christian Haraldsson blev ny leadsångare. 

Festivaler och Bingolotto

Flera förändringar följde i bandet, och ”nya” Date såg dagens ljus hösten 2022 – tre år efter olyckan. Under 2023 har bandet gjort ett 30-tal spelningar.

– Ja det har varit ett händelserikt första år med tanke på att vi också är ett deltidsband. Vi har haft framträdande i Bingolotto och åkt runt på festivaler och mycket andra spelningar. 

Vilka har varit de absoluta höjdpunkterna?

– Vårt första liveframträdande i tv var ju jättekul. Och sen har vi haft många väldigt härliga nonstop-danser med andra band. Dansbandsveckan i Malung är ju för de flesta en riktig höjdpunkt, och så var det även för oss. 

Även om Christian Haraldsson fortfarande är relativt ny som sångare i Date, så är dansbandsgenren definitivt inte ny för honom. Redan 2011 spelade Christian i dansband för första gången – då i bandet Extas där han var medlem i några år. Därefter startade Christian ett eget band – Horizont – med lite mer modern dansmusik, där han också spelade i några år.

”Ett bra publikflöde”

2023 beskrivs av många inom dansbandsgenren som ett fortsatt tufft år efter pandemin, men med generellt sett något högre publiksiffror jämfört med året innan.  Och enligt Christian har det kommit rätt bra med folk på Dates´ spelningar.

– Ja jag har ibland varit lite förvånad över att det har kommit så bra med folk. På vissa spelningar har det kommit extra mycket. Vi har haft ett så bra publikflöde så man kan känna sig nöjd.

Röda Korset

Känner du framtidstro trots tider som utmanar branschen?

– Definitivt. Men samtidigt är det ju så att vi som är medlemmar i Date har jobb vid sidan av, och det gör att stressen kring utmaningarna kanske försvinner lite för vår del.

Vid sidan av musiken har Christian ett heltidsjobb – som konsultchef på Poolia i Göteborg. Det jobbet går bra att kombinera med livet som dansbandssångare, säger han.

– Ja jag har ett kund- och konsultansvar. Och det är ju också ett bra arbete där jag har möjlighet att jobba på distans så jag kan ta med mig jobbet när vi är ute på turné.

Vad är annars på gång under 2024 för er del?

– Vi är verkligen taggade för att köra på stenhårt. Vi håller på med ett fullängdsalbum som ska släppas när vi känner oss helt nöjda med det. Dessutom har vi köpt en ny turnébuss så vi ska kunna åka längre sträckor och ta åt oss mer jobb.

Angående turnébuss – vissa band har skaffat mindre fordon för att kunna skära ner på drivmedelskostnader. Hur har ni tänkt?

– Vi behövde skaffa en buss eftersom vi har jobb vid sidan av. Vi kanske har ett jobb på en söndag och så behöver vi vara utvilade när vi kommer till våra vanliga jobb på måndagen, så då behöver vi kunna sova på vägen hem. Så vi har köpt en 15-metersbuss. Den har tidigare använts av bandet Dreams.

Innebär det att ni satsar på fler spelningar framöver?

– Ja vi kommer att utöka under nästa år. Vi har mycket på gång och vi har många förfrågningar.

Cattis Johansson på ert bokningsbolag LS TonArt lyfter fram Date som ett band som har särskilt bra stämsång. Vad säger du om det?

– Ja så är det, för jag har supermusikaliska kollegor i det här bandet och alla sjunger jättebra! Och det är en styrka för oss. Vi jobbar väldigt mycket med fyrstämmigt på våra låtar och det är ju en viktig del i vårt sound så att säga.

/NIKLAS LINDH, REPORTER