Hoppa till innehåll

Det hektiska och galna dygnet för Fernandoz – och livet efteråt

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 6 min read
Simon Åhs vill fortsätta och spela i Fernandoz även om tio år. Foto: Fernandoz

Ingen har väl glömt Fernandoz enorma framgång under Guldklavengalan i somras när bandet kammade hem två prestigefyllda priser, som Årets Dansband och för årets album. Men det är inte alla som känner kampen mot klockan, speciallösningar, och tv-medverkan som föregick galasuccén.

Det har varit en makalös sommar för det hårt arbetande bandet från Värmland. Dansbandsnytt ringde upp Simon Åhs, 34, trummis i bandet, som även sjunger bakom trummorna. Simon befann sig hemma på gården i Västra Ämtervik utanför värmländska Sunne. Det hördes hundskall och en tupp som gol i bakgrunden. Det är här som Simon hittar sinnesro i det hektiska turnéschemat.

– Ja, det har varit en väldigt omtumlande sommar. Vi hade ingen aning om att det skulle blir så här. Vi har jobbat hårt och slitit men kunde aldrig drömma om att först bli nominerade i tre kategorier. Helt ofattbart att vi dessutom vann två stycken! Jag har fortfarande svårt att ta in det. Jag har aldrig ens varit i närheten av att vinna en guldklave under mina 15 år i branschen och så helt plötsligt står man där med två…

Vad har de här guldklavarna betytt för er?

– Det känns som ett fantastiskt betyg för allt slit som vi lägger ner efter vägarna och framför allt ute på dansställena. Att det vi gör faktiskt blir uppmärksammat och uppskattat.

Taxibåt, direktsänd tv och färd västerut

Simon berättar om bandets hektiska dygn före Guldklavengalan. Det handlade bland annat om en strapatsrik färd från Åland där Fernandoz hade spelat kvällen innan.

– Ja vi spelade på Åland och fick hjälp av våra kollegor Conny Henrix som avslutade kvällen. Sedan tog vi en taxibåt som Guldklavenarrangörerna hade beställt och vi hann precis med färjan från Mariehamn. Sedan hämtade Kalle Werner upp oss i Stockholm och skjutsade oss direkt till Nyhetsmorgon i TV4 där vi var med, och så åkte vi till Malung och Guldklavengalen.

Och sen åkte ni nästan direkt från Malung till nästa spelning?

– Ja, det stämmer. Det bar direkt av till Tidaholm Folkets Park där vi började spela redan klockan 18 kvällen efter galan. Vi hade en otroligt trevlig kväll på galan och firade våra guldklavar ihop med kollegor och vänner, men vi fick komma ner på jorden direkt. ”Tro inte att ni är nåt pöjker för att ni har vunnit några priser..” (Skratt) Det blev jättebra! Vi blev väl mottagna både i Tidaholm och på Björka Loge där vi spelade dagarna efter. Alla ville gratta oss och det var blommor och choklad i logen och det är det faktiskt än idag. Det är väldigt fint och något som vi i bandet uppskattar otroligt mycket!

Hur har sommaren sett ut annars?

– Sommaren har gått i ett, inte många dagar ledigt. Många mil att åka men det är ju precis så det ska vara! Vi vet vilket jobb vi gör så vi klagar inte på att vi har mycket att göra, det är ju det här vi har valt. Att sommaren är fullspäckad det är ju det många dansband strävar efter, så även vi!

Hur ser hösten ut?

– Det ser bra ut. Vi har en liten semester i oktober men annars är det i stort sett fullbokat. Vi kör på helt enkelt! Även in på nästa år ser det bra ut och det fylls på med jobb hela tiden!

Om vi blickar framåt ännu längre, har ni satt upp några nya mål inför framtiden?

– Vårat mål inför framtiden, jättebra att du säger det…alla band stöter ju på vissa hinder längs vägen. Men vi i Fernandoz har ett mål att ta det här ännu högre! Det är lite ”Reach for the skies” just nu. Vi ska jobba stenhårt med sociala medier, vi ska kämpa ordentligt för att ta oss ett steg längre!

”Kämpa på för fan”

Inom branschen talas det annars väldigt mycket om läget just nu, med mycket utmaningar men också många hoppfulla influenser och mängder av människor som jobbar hårt för att dansbandskulturen ska finnas kvar. 

– Ja banden, dansarna, arrangörer och föreningar måste gemensamt kämpa för att det här ska hållas levande. På längre sikt ser det lite mörkt ut. Men jag och grabbarna i Fernandoz kommer att kämpa stenhårt för att det hålla branschen vid liv! Jag säger som Anders sa i sitt tacktal på Guldklavegalan; ”Kämpa på för fan”!

Vad önskar ni er mest av allt just nu?

– Att vi ska få köra framåt och hoppas att det kommer folk till spelningarna och även nytt folk till danserna. Att vi kan vara en del som håller den här branschen levande! Att vi på något sätt kan bidra till det..

Är det något du vill att dansarna ska veta om livet som dansband på turné?

– Många tror att det är ett enkelt jobb vi utför, att stå där i fyra timmar och le men alla är inte medvetna om allt som händer bakom scenen; alla resor, all dålig sömn. Att stå på scenen är inte jobbet i sig. Jobbet är innan och efter med all pack, allt slit och alla mil. ”They don´t pay me to play, they pay me to travel” som BB King sa.

Fem snabba frågor

Det blir ju många mackstopp på turnén. Vad kan du absolut inte vara utan? 

– Jag brukar försöka hålla mig från macken för det blir alltid något onyttigt.

Vad saknar du mest när du är ute på turné?

– När man lägger sig på natten och ska sova, då saknar jag min sambo.

Föredrar du sängen i turnébussen eller hotellsängen? 

– Vi bor aldrig på hotell ,utom någon enstaka gång när vi är i Norge och spelar två dagar på rad. Vi har allt vi behöver i bussen. Så det får bli bussen. Men det är klart att en hotellfrukost aldrig sitter fel…

Vem är din största förebild?

– Det är en svår fråga.. När det gäller förebild inom musiken så är det bandet TOTO. Dom har jag lyssnat på sedan jag var sju år. Jag har alltid faschinerats över den höga standarden av musikalitet. Jag blir aldrig trött på att gå tillbaka och titta på gamla klipp på TOTO och jag blir lika förundrad varje gång

Vad gör du/ni om tio år?

– Förhoppningsvis är vi där vi är idag och kämpar som vi gör i nuläget! För vi tänker inte ge upp! Som sagt; ”Kämpa på för fan… ”

/JOHAN ERIKSSON, REPORTER

Missa inte: Kurt Sundins TV-reportage med Fernandoz, musiken och dansen.