Hoppa till innehåll

TV: Fernandoz magiska upplevelse: ”Vi har inte smält det ännu”

Fernandoz gratulerades till guldklavarna av Kurt med en chokladask. Foto: Kurt Sundin

De dubbla guldklavarna från Dansbandsveckan i Malung orsakar fortfarande glädjerus för Fernandoz. ”Superstort och magiskt” beskrev bandet känslan när de besökte folkparken i Skellefteå under förra veckan.

Guldklavarna för Årets dansband och Årets album var självklart med till Skellefteå Folkets Park när Fernandoz skulle spela i parken. Och inför Dansbandsnytts Kurt Sundin försökte sångaren och trummisen Simon Åhs sätta ord på de starka känslor som fortfarande gör sig påminda varenda vaken timme:

– Att vinna priset för årets album var ju en superstor grej, men att vinna som årets dansband var ju helt magiskt. Vi har nog inte riktigt smält det än.

Han får medhåll av bandets kapellmästare Anders Nordlund, som också sjunger och spelar bas, gitarr och dragspel:

– Och sen att vi fick sprätta kungarna på näsan – Lasse Stefanz – det var ju en extra krydda. Tji fick ni. De har säkert en hel vägg med Guldklavar så nu fick vi ta en av er, säger Anders med glimten i ögat och skrattar.

– Vi har väl gjort nåt som har gått hem hos både dansfolk och lyssnare, så vi kör på med det vinnande konceptet som det tydligen har varit.

Guldklavarna för Årets dansband och Årets album följer med på sommarturnén. Foto: Kurt Sundin

Hela intervjun samt dansmusik och dansbilder ser du här levererade av Dansbandsnytts kollega och partner Kurt Sundin, som fortsatt verkar under rubriken ”På dans med Kurt”.

Kallade in rutinerad vikarie

Fernandoz har lite förändrad uppsättning av bandmedlemmar under delar av sommaren, då keyboardisten Kevin Björk Nordlund är hemma och är pappaledig till en liten dotter som föddes för en månad sedan. Anders Nordlund, som är pappa till Kevin, flikar med glädje och stolthet in att han därmed har blivit farfar.

Anders Nordlund, Simon Åhs, rutinerade vikarien Magnus Franzén och Fredrik Trängbjörk. Foto: Kurt Sundin

Som vikarie för Kevin har Fernandoz kallat in en riktig musikalisk tungviktare, nämligen Magnus Franzén, som egentligen har gått i pension som heltidsmusiker efter att ha spelat i band som Thorleifs, Carina Jarneeks, Martinez, Jontez och Glenn-Endys.

– Det är ju helt fantastiska musiker i Fernandoz. Vi har känt på varandra i ett par veckor nu. Vi är av samma skrot och korn. Jag är ju egentligen pensionär som heltidsmusiker, men man kommer väldigt lätt in i det här igen med de här vildhjärnorna. Vi har förbannat kul.

Fernandoz beskriver, precis som många dansare, musiker och arrangörer, att det är färre besökare på en del danstillställningar jämfört med före pandemin. Men Anders Nordlund konstaterar att det finns gott om undantag. 

– Vi ser ju på flera ställen, regionalt, att det är tillbaka till 100 procent, medan det på vissa ställen är lite trögt. Men vi får hoppas att det kommer tillbaka där också. Och ännu mer helst.

/Kurt Sundin och Niklas Lindh, reportrar