Hoppa till innehåll

Bybornas kamp för sommarens danser efter den våldsamma folkparksbranden

Jonas Källman, ordförande för Föreningen Söderbärkeparken, är mer hoppfull idag om parkens framtid. Foto: Niklas Lindh/Privat

När dansbanan i den klassiska folkparken brann ner till grunden förra veckan, så hade brandresterna inte hunnit svalna innan byborna tog ett starkt initiativ. ”Likt fågeln Fenix reser vi oss upp igen”, förklarar ordföranden för parkstyrelsen.

Den kallas för ”Pärlan vid Barken”, och Barken är sjön som ligger invid folkparken i Söderbärke i södra Dalarna. Det är en klassisk folkpark som 1974 utsågs till det årets bästa svenska folkpark. Men under fredagen förra veckan så förstördes dansbanebyggnaden i en våldsam brand. 

Nu under sommaren var det meningen att flera olika arrangemang skulle anordnas i folkparken i Söderbärke, bland annat flera PRO-danser och så en danskväll med Larz Kristerz. Och frågan är vad som händer nu – för trots att det fortfarande rykte från brandresterna under fredagseftermiddagen, så hade Söderbärkeborna tagit ett initiativ, som snabbt skulle växa och kanske kan få en viktig betydelse för parkens framtid.

Det berättar Jonas Källman som är ordförande för Föreningen Söderbärkeparken:

– Ja det togs initiativ från Söderbärkeborna att börja samla in pengar. Under onsdagskvällen var vi uppe i hela 180 000 kronor. Det är helt otroligt! Vi får ett helt fantastiskt stöd från Söderbärke och de som bor där. De vill ju verkligen att det ska byggas upp igen, på så sätt som det såg ut tidigare.

Strax efter branden i folkparken. Foto: Niklas Lindh
På dansbanan som brann ner har det dansats sedan tidigt 1970-tal. Foto: Niklas Lindh

Det kan pengarna användas till

Polisen fann ingen naturlig orsak till branden utan inledde en utredning om den kunde vara anlagd. Samtidigt har det blivit ett försäkringsärende, där parkstyrelsen hoppas på att försäkringspengar ska täcka en uppbyggnad av dansbanan igen.

Så frågan är i så fall vad pengarna som Söderbärkeborna samlar in ska användas till?

– Ja vi ska ha möte om det under torsdagskvällen, men det skulle ju kunna vara ett välkommet bidrag till att göra ytterligare en dansbana redan nu till sommaren. Men det är ju kommunen som äger själva fastigheten så det är ett försäkringsärende hos kommunen att få till den permanenta dansbanan igen. Men det kan ju ta något år till den dansbanan är uppbyggd igen.

Men kan ni garantera att de planerade danserna i sommar blir av?

– Ja alltså, de flesta danserna i sommar anordnas av PRO, och de får hyra in sig för sina fredagsdanser i Folkets Hus. Och sedan är ju målsättningen att få till ett dansgolv så snart som möjligt.

Och när Larz Kristerz kommer i mitten av juli – ska den tillfälliga dansbanan vara på plats då?

– Ja det tänker jag mig. Det borde vi få till. Jag känner att det ändå finns ett sådant starkt engagemang här i bygden att folk gärna vill hjälpa till.

Blir det en tillfällig dansbana under tak, om den svenska sommaren blir regnig?

– Ja det får bli ett tillfälligt tak. Man kan ju sätta upp ett tygtak eller liknande.

Kan satsa mer på dans framöver

Insamlingen tickar på alltmer och under fredagen, lördagen och söndagen ska ICA-butiken i Söderbärke avsätta tio procent av sin försäljning till folkparken. 

Och det starka engagemanget från bygden gör att parkföreningens ordförande ser möjligheter för parken att leva upp i ännu högre grad framöver.

– Det är ett enormt engagemang och vi är så tacksamma. Det var någon som sa att fågeln Fenix reser sig igen. Och vi vill ju försöka komma igång med dansen nu inför sommaren. Vi är väl lite försiktiga, men visar det sig att det kommer en stor publik så kanske man vågar satsa lite till.  

/NIKLAS LINDH, REPORTER