Hoppa till innehåll

Ett centrum för dans i Stockholm – därför lockas danslystna just hit

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read

Ett av de största dansställena i Stockholmsområdet är Hallunda Folkets Hus i Botkyrka. Höstprogrammet bjuder på 14 tisdagsdanser och sju fredagsdanser. Hit kommer populära dansband som Donnez, Engdahls, Allstars och Casanovas.

– Vi har haft dansband hos oss sedan tidernas begynnelse. Hallunda Folkets Hus drog i gång 1986 och dans och dansband har alltid funnits med bland våra evenemang. Det har alltid varit tisdagskvällar och fredagskvällar som vi har kört på, säger föreståndaren Morgan Karlsson.

Det är säkert många som blir lite förvånade över att ett av Stockholmsområdets största dansställen ligger i Botkyrka, den femte största kommunen i Stockholms län.  Det är en kommun med 95 000 invånare och där hela 60,5 procent av de som bor där har utomnordisk bakgrund. I kommunen pratas det cirka 100 olika språk!

– Jag förstår att många gör den kopplingen, men en sådan uppfattning bygger också på mycket fördomar. Fördomar går alltid att sudda bort. Hos oss dansar alla möjliga, unga och gamla, personer med olika bakgrund. Att dansa är för många en passion. Dansband är kultur. Många vill vara med om det, säger Morgan Karlsson.

Morgan Karlsson, föreståndare, är en stark röst i Botkyrka för dans till dansbandsmusik. Foto: Privat

Mitt i centrum nära tunnelbanan

Det är den lokala Folkets Hus-föreningen som äger och driver Hallunda Folkets Hus. I huset bedrivs dans, filmvisningar, konstutställningar, musik- och teaterföreställningar. Föreningen bedriver även en egen restaurang.

– Vi står för nästan allt själva. Folkets Hus är en viktig samlingsplats. Vi ligger mitt i centrum, det är nära till tunnelbanan och vi har en stor gratisparkering direkt utanför. Det gör det enkelt att besöka oss, säger Morgan Karlsson.

Satsningen på dansband har alltså en lång historia bakom sig. Hallunda Folkets Hus kör danser höst, vinter och vår. Sommartid är det Hågelbyparken, som också ligger i Botkyrka kommun, som står för dans till dansband.

De hjälper till med bokningar

Tisdagsdanserna kör i gång den 12 september med ett entrépris på 210 kronor. Den 22 september har fredagsdanserna sin premiär och då kostar det 240 kronor att gå in.

– Vi kör dans varannan fredag. Vi arrangörer ska komplettera varandra och inte konkurrera ut varandra och då har det blivit så. I valet av dansband har vi Hallunda dansvänner som hjälper oss att boka vad som efterfrågas. Det gör att valet av dansband allt som oftast blir rätt. För mig är det viktigt och bra att ha en sådan part att luta sig emot när det gäller utbud, hur golven sköts, med mera, säger Morgan Karlsson.

Hur mycket folk kommer det till era danser?

– Vi har kört tisdagar av hävd och det är en väl inkörd dag hos oss. På tisdagar har vi en lite äldre publik och då brukar det komma mellan 170 och 230 personer. På fredagarna är det mer nöjespublik ute och då når vi upp till 300 personer en bra kväll. Innan pandemin hade vi högre siffror än så, men det är bara att konstatera att i våras hade inte alla kommit tillbaka. Det ska bli spännande att se hur det kommer att se ut i höst.

Vill nå ut till nya dansare

Hallunda Folkets Hus arbetar också hårt för att nå ut till nya dansare, att få fler att upptäcka tjusningen med att gå ut och dansa till ett dansband.

– Det finns fler danssugna personer än vad som besöker våra dansbanor i dag. Vi satsar bland annat på att köra danskurser för nybörjare på fredagar och avlutade vårens kursande med en dansbandsmara som föll väl ut. Dansbandskulturen ska vi vara rädda om och boosta så mycket vi bara kan, säger Morgan Karlsson.

Han menar att dansbandskuturen har ett eget liv, men att det oftast bara pratats om de som dansar till dansband och att lyssnarna därför glöms bort i alltför stor utsträckning.

– Det jag vill säga är att många dansband också är stora lyssnarband. Det är många som gillar dansbandsmusiken och som gärna lyssnar till den, men inte dansar till den. Därför måste det göras event där det finns plats för båda dansaren och lyssnaren. Det är viktigt för att dansbandskulturen ska kunna leva vidare. Det måste gå att göra flera saker samtidigt utan att det blir krockar och gnissel i leden, slutar Morgan Karlsson.

Följande dansband kommer till Hallunda Folkets Hus under hösten:

Tisdagar: Micke Ahlgrens (12/9), Fernandoz (19/9), Matz Bladhs (26/9), Donnez (3/10), Black Jack (10/10), Jive (17/10), Engdahls (24/10), Voize (31/10), Bob Stevens (7/11), Holidays (14/11), Fernandoz (21/11), Martinez (28/11), Micke Ahlgrens (5/12), Kjellez (12/12).

Fredagar: PH´s (22/9), Blender (6/10), Allstars (20/10), Callinaz (3/11), PH´s (17/11), Casanovas (1/12), Sannex (15/12).

/ANDERS NORIN, REPORTER