Hoppa till innehåll

Bandet hyllar succén med nya dansupplägget: ”Fler borde ta efter”

Det blev slutsålt och fullsatt igen när det anordnades dans i Haninge. Foto: Christer Blum

När PH:s spelade på Haninge Kulturhus under lördagkvällen så hade arrangören och bandet kommit överens om att skrota upplägget med att fyra låtar skulle ses som en dans. Istället var det genom hela kvällen bestämt att två låtar motsvarade en dans – för att fler skulle få dansa mer.

Det var andra gången som det anordnades dans i Haninge Kulturhus, efter ett initiativ från tre dansentusiaster som Haninge kommun sa Ja till. Det första arrangemanget, i vintras, blev slutsålt redan innan dansen började, och även lördagens dans blev utsåld och fullsatt.

Ett av målen med danskvällen var att fler skulle bli intresserade av att gå ut och dansa – och för att gästerna skulle våga ge sig ut på dansgolvet vidtogs flera åtgärder. 

En åtgärd var att satsa på ett utrymme med så kallade ”taxidansare”, som var dedikerade för att dansa med så många som möjligt, för att inga skulle behöva bli sittande och vänta på att bli uppbjudna. En andra åtgärd var just att två låtar – istället för fyra som är vanligt förekommande – skulle ses som ”en dans”. På så sätt skulle det bli större rotation på dansgolvet.

”Vi kommer att se mer av det här”

Per-Håkan ”Pelle” Helén är kapellmästare i PH:s, och han hyllar satsningen med en hel danskväll där en dans är två låtar:

– Vi har pratat om att man borde göra så här, för många har frågat efter det. Gästerna tror att de får dansa mer och så är det nog. Det har dock blivit så alltmer att fyra låtar har setts som ”en dans” och det är ju tråkigt för de som är nybörjare som kanske inte vågar bjuda upp själv. Så jag tror att vi kommer att få se mer och mer av det som vi var med om i lördags.

Vad är det som talar emot att fyra låtar ska ses som en dans?

– Jo då är ju en dans en hel kvart, och de som har dansat den här kvarten är ju snabba på att bjuda upp en gång till, och då har de dansat med bara två partners på en halvtimme. Och för de som har stått längs med väggarna och väntat så blir en halvtimme väldigt lång tid. Nej det här med två låtar som en dans är nog något som kommer att fortleva. Det tror jag.

PH:s drog fullt hus i Haninge under lördagkvällen. Foto: Christer Blum

Lite av två läger

Frågan är vilka typer av danser och arrangemang som upplägget med att två låtar ska ses som en dans passar särskilt bra på? 

– Egentligen så passar det på alla ställen. Det finns ju lite av två läger här, men det mesta som jag har hört är att fler är positiva till systemet med två låtar – en fartfylld och en lugn.

Är det här verkligen ett helt nytt system?

– Nja, de senaste två åren så kanske vi har provat det här under en timme på olika ställen. Det har tagits väl emot och har gjort att folk inte har blivit stående och behövt vänta så länge på att få dansa.

När du stod där på scenen i lördags kväll – vad var det som du såg framför dig?

– Jag såg ren hundraprocentig glädje under hela kvällen faktiskt. Och vi såg att det var fler besökare som inte var de här personerna som är ute på dans väldigt ofta, utan kanske de som går ut bara några gånger per år, eller nästan aldrig…. 

Det fanns plats för 350 personer i Haninge Kulturhus och varenda biljett såldes. Foto: Christer Blum

Hur upplevde du det där med taxidansare då?

– Jag tycker att det var jättebra! Jag ska försöka att få till det där med taxidansare själv, för jag driver också fem arrangemang i Uppsala. Då ska jag försöka få ett 20-tal från dansklubben att gå dit och taxidansa en del av kvällarna, för att få fler att känna sig inkluderade, då det är fler nya som börjar dansa.

– Det är också otroligt roligt att fler har börjat komma ut på dans jämfört med i höstas. Vi ser en stegring här och det är förbaskat roligt. Det här med dans är den bästa sociala umgängesform som man kan tänka sig. Folk är glada, får träffas och så är det bra träning också! Då är det särskilt kul att leverera från scenen…

/NIKLAS LINDH, REPORTER