Hoppa till innehåll

Akutinsats för att rädda mogendansen på Brunnsparken: ”Inte längre hållbart”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 3 min read
Den nya satsningen på Brunnsparken blev lyckad. Foto: Brunnsparken

Brunnsparken i Örebro genomför nu något som de kallar för en ”akutinsats” för att försöka rädda kvar dans till mer ”mogen/traditionell/klassisk” dansbandsmusik. Om insatsen inte lyckas så kommer den här typen av danstillställningar att försvinna från den klassiska parken i Örebro.

När Dansbandsnytt pratade med parkens verksamhetschef Cecilia Rose förra månaden så berättade hon om en undersökning som just då genomfördes för att ta reda på vad som krävdes för att danspublik återigen ska kunna komma tillbaka till dansbanorna för att dansa ”moget”.

– Vi behöver hitta saker som vi kan göra för att de ska komma ut på dans, sa hon då.

Nu är undersökningen klar och en åtgärdsplan har tagits fram. Eller en ”akutåtgärd” som Brunnsparken själva kallar det. 

Nya tider och nya avgifter

Det handlar om att mogendanser, som tidigare har anordnats på kvällar, istället flyttas till eftermiddagar och kallas för ”tedans”. De nya danstiderna för dans till mogen dansmusik blir klockan 14 till 18 istället för på kvällar.

Samtidigt sänker Brunnsparken entréavgifterna för dessa danser till 200 kronor.

– Vänder inte trenden under 2024 kommer vi tyvärr tvingas ta bort de band med så kallad mogen musik från dansutbudet i Brunnsparken, skriver parken på sin Facebooksida.

De danser som berörs är:

20/1 Micke Ahlgrens i Brunnsparken 20/1 

10/2 Fernandoz i Brunnsparken 10/2 

24/2 Holidays i Brunnsparken 24/2 

28/3 Skärtorsdagsdans med Engdahls i Brunnsparken  

Röda Korset

27/4 Matz Bladhs i Brunnsparken 27/4 

1/6 Engdahls i Brunnsparken 1/6

Två bakomliggande faktorer

Från Brunnsparken konstaterar man att den undersökning som man har genomfört visar att det är just två faktorer som ligger bakom att många har avstått från att gå på dans till mogen dansbandsmusik:

– Vad vi fått till oss från nuvarande och tidigare besökare till dessa danser så är det framför allt att dansen ligger på kvällen samt priset som gör att många avstår från dessa danser. 

I Dansbandsnytt-intervjun med Cecilia Rose från november konstaterade hon dock att moderndansen i parken har haft ett litet uppsving under det här året.

– Ja band som drar en yngre publik lockar fler dansare i nuläget än de som drar en äldre publik. Så kan man säga. Men Trivseldanserna som vi anordnar på eftermiddagar drar ofta en stor publik – till och med en större publik än kvällsdanser med dans till mer traditionella eller klassiska dansband.

Cecilia Rose ser i likhet med många andra arrangörer en nedgång för danstillställningar om man jämför med före pandemin, men en liten uppgång under det här året.

– Ja det känns som att det är en mer stabil verksamhet nu när det gäller dans till band som lockar en yngre publik samt trivseldanserna. Där ökar det lite hela tiden.

Brunnsparken i Örebro utsågs till Årets Arrangör vid Guldklavengalan i Malung i somras.

/NIKLAS LINDH, REPORTER